Hroch ve vlastní štávě

aneb Karakoronoš v zástěře

Jó hroch ve vlastní šťávě, to je jednoduché, to máte raz dva. To se vezme hroch - a podívejme se, tady zrovna jeden leze. A dva! Hmm, ten druhej to je spíš takovej pardál, ale ani né moc starý, to se snese. Hroch nebo pardál, mě je to jedno. No to si pošmáknu!









Hrochy je nejprve potřeba umýt a zbavit srsti (nejlépe u holiče ve Skardu) (hi res)

foto by © Mára & Ondra


Takže, dobře umyté a chlupů zbavené horchy lehce osmahneme - týden, deset dnů je ideál. Já používám pánev Baltoro, ale na tom tolik nesejde.


  Pánev značky Baltoro.
(hi res)

foto by © Mára & Ondra



  Hroch po kolena v kotli
(hi res)

foto by © Mára & Ondra


Osmahnuté hrochy vložíme do kotle. Nejlépe kotel veliký, třeba ten Gasherbrumský je tak akorát. Necháme je dva-tři dny odležet a poté začneme pomalu promíchávat. Pěkně pomalu je vyzvedáváme do vrchnějších vrstev a pozvolna dusíme. Musíme dávat pozor, abychom je nepromíchali příliš rychle, to pak pustí šťávy příliš brzy a nic z toho není. Takže maximálně na trojku.


  Hroši na trojce (CIII na normální cestě)
(hi res)

foto by © Mára & Ondra


Pak necháme hrochy zase pěkně klesnout a dáme je na dno odležet na delší dobu. Pravidelně podléváme a kropíme.


  Horší odlehárna (BC)
(hi res)

foto by © Mára & Ondra



  Smažiči Zahir & Abbas
(hi res)

foto by © Mára & Ondra


Po dvou týdnech začneme hrochy promíchávat znovu. Pomalu snižujeme teplotu a vyšleháváme je pěkně do výšky. Teplotu nesnižujeme příliš rychle, to by pak byli hroši tuzí. Je třeba je zachovat vláčné a křehké. Poprašujeme hladkou krupičkou a pravidelně hrochy hněteme.


  Hroši na rožni (CIII, 7300m)
(hi res)

foto by © Mára & Ondra


Mrazíme zhruba týden. Je potřeba dávat pozor aby nám hroši neklesli. Nejlépe tomu zabráníme špetkou slunečního svitu smíchaného s nadrobno nasekanou předpovědí dobrého počasí.


  Kynutí. (hi res)

foto by © Mára & Ondra



  Studenovzdušná trouba na pětku (CV, 7700m) (hi res)

foto by © Mára & Ondra


Necháme hrochy nakynout v páře, a poté je vložíme do studenovzdušné trouby, aby měli hroši pěkně křupavou kůžičku.


  Hroch s mrožími mimikry (hi res)

foto by © Mára & Ondra


Pozorně proces sledujeme, a jakmile hroši začnou pouštět šťávu, dáme je na chvilku na pětku.

Vyšťavené hrochy potom posněžíme z obou stran. Teplotu udržujeme nízkou, aby se končetiny zbarvily pěkně do fialova - tady je to potřeba hlídat, aby konečky prstů nezčernaly - to by se pak muselo odkrojit a to by byla škoda.


  Osněžený marinovaný hroší závitek (C?) (hi res)

foto by © Mára & Ondra


Pak to všechno odstavíme a propasírujeme hrochy přes serakové struhadlo. Počkáme, až hroši klesnou a jakmile budou na dně, necháme je dojít.


  Serakové struhadlo. (hi res)

foto by © Mára & Ondra


A pak už jen správně degustovat - sežvejkat a vyplivnout!



  Hroši ve vlastní šťávě (návrat do BC po 14 dnech)
(hi res)

foto by © Mára & Ondra


Video je tady:


Zdroje:

Vice fotek je tady: Photos





Kdy: červenec-srpen 2016
Kde: Centrální Karakoram, Pákistán
Kdo: Ondra Mandula, Marek Holeček
Co: Západní stěna Gasherbrumu I
Jak: Alpským stylem, bez maglajzu
Kam: Nejvyšší bivak v cca 7700m, nejvyšší bod cca 7800 m.
Proč: Zeptejte se Máry...

Poděkování:

Nuvia, Vacuum Servis za velmi velkorysou finanční podporu
AltaAlnos za velkorysou finanční podporu
Millet za teplé boty, spacák a péřovku a další oblečky
Direct Alpine za větrovku a kalhoty a další oblečky
Singing Rock za cinkrlátka, helmu a lana
Julbo za brýle
Tingerlaat za opalovací krémy

Ondra Mandula   [úpravy] 09:33 20.12.2016

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář 

 Ten styl tu už byl a vtipněji11:56:35 20.12.2016
http://www.lezec.cz/clanek.php?key=8847&nazev=moby_duck
Papoušodpovědět 
 Re: Ten styl tu už byl a vtipněji12:47:29 20.12.2016
nihil novi sub sole, v literatuře vážné i nevážné je jen pár příběhů a postupů, co se točí furt dokola, a každý kdo se chápe pera je do jisté miry plagiátorem a vykradačem předchůdců. ale tenhle literární počin skorem hodnotím jako nedostatek kindrštůbe. (pro zuřivé vlajkonoše: tímto nemíním nijak hodnotit vážnost či dobrodružnost tohoto výletu)
Lukas B.odpovědět 
  Re: Ten styl tu už byl a vtipněji14:14:48 20.12.2016
No jo Maruv typicky, pro mne také nelibivy styl...na druhé strane tam kluci fakt dostali zabrat a smekam klobouk, ze to zas zvladli a podle vseho ještě znovu budou chtit zvládat dal. Kdo jiny by na to mel?
Martas.odpovědět 
   Re: Ten styl tu už byl a vtipněji14:19:17 20.12.2016
Kluci, ten článek psal Ondra, ne Mára. A odpovídá stylu článkům předešlým - Uzum Brakk a Rakaposhi.A před klukama veeeliký respekt, musel to být hustý výlet.
Vencaodpovědět 
    Re: Ten styl tu už byl a vtipněji14:22:49 20.12.2016
ano, je to plagiát magnuska v ondrově stylu. márův styl je skutečně mnohem horší.
Lukas B.odpovědět 
     Re: Ten styl tu už byl a vtipněji14:36:24 20.12.2016
tak snad to nemá Magnusek patentovaný :)
Tomodpovědět 
     Re: Ten styl tu už byl a vtipněji14:38:47 20.12.2016
Amen.
ttodpovědět 
      Re: Ten styl tu už byl a vtipněji16:32:06 20.12.2016
Nicotnej článek o nicotným počinu. Pánové budou asi nějací nýmandi. Bejt tam já, tak je z toho nejméně motyka a pulitzer. Možná nobelovka.

Co vy ostatní, kolegové diskutující? Taky byste to tam vykostili a pak o tom napsali epopej?
honzaodpovědět 
       Re: Ten styl tu už byl a vtipněji20:21:09 20.12.2016
Přéésně. Já bych, kdybych chtěl, tam ještě navíc nastřílel fotek. Západ slunce nalevo, západ slunce napravo, já visím za jednu na cepínu a za mnou padá hvězda. Kluci jsou žabaři. Ale já nechci.
Steveodpovědět 
        Re: Ten styl tu už byl a vtipněji20:22:17 20.12.2016
Ba ne, kecám, kluci jsou hustý.
Steveodpovědět 

 video16:33:06 20.12.2016
Video hodně libový!:-)
Šp.odpovědět 
 Re: video19:30:04 20.12.2016
přesně tak! super video! všichni se serou do článku, přitom nikdo nepochválil video - vtipný, originální a strhující.
Jirkaodpovědět 
  Re: video20:46:04 20.12.2016
Video vyborny.
jx zeroodpovědět 
   Re: video21:45:51 20.12.2016
Vynikající! To ustavičný zrychlený dejchání je dobrá hororová zvuková kulisa.
P.odpovědět 
    Re: video11:50:01 21.12.2016
Videjko fakt genialni! Pristi rok to padne, ne?
Martas.odpovědět 

 Vejlet16:52:44 20.12.2016
Přísnej vejlet! V pěknejch sračkách jste to lezli. Žádný francouzský azuro a firn. Pěkně hovna s háčkama, tvrdej led a prašan. A to všechno úplně v řiti a tak vysoko, kde se člověk musí třikrát nadechnout, než si zaváže tkaničku. Respekt!
Bacaodpovědět 

 únik hrobníkovi z lopaty18:04:34 20.12.2016
Sedím v křesle, v ruce grog, na nohou papuče, na klíně kocour, v kamnech praská.

Ale i tak mě z pouhýho pohledu na schéma sestupu polejvá studenej pot.
honzaodpovědět 

 !21:19:51 20.12.2016
dobře že jste z5 živi a zdrávi!
 honza k.odpovědět 
 Re: !21:49:09 20.12.2016
Akorát s Jorasses je to shodný se sestupovkou..
odpovědět 

 Moc pekny21:53:13 20.12.2016
Moc pekny ale to bych fakt nechtel zazit...
Milan Podpovědět 

 hroší degustace08:07:08 21.12.2016
Mám rád teplo a dostatek kyslíku, o to větší obdiv! Smékám klobouk i s příčeskem, pánové!!! ... a náhodou, článek dobréééj. V tom filmu prosím příště ňákou strhující hudbu a vedle speciálních efektů taky aspoň decentní milostnou zápletku. A nebo rači né?
Bédaodpovědět 

 video - klobouk10:43:41 21.12.2016
Perfektní video, luxus animace - klobouk dolů před  Mrs. Mandula!
michalodpovědět 

 Lahůdka11:36:30 22.12.2016
Skvělý video! A díky Karakoronošovi za recept, obávám se však, že na takovéto lahůdky nemám žaludek. Jste chlapáci, jsem rád, že jste to oba dali - dolů a domů!
MiraSodpovědět 

 Recept na hrocha20:02:48 22.12.2016
Gratuluji k uspesne vyzkousenemu receptu presne dle vyzivovych zasad patafyziky a predevsim k tomu,ze se nejedna o recept na hrocha "na modro" ci dokonce "na cerno".VDrzim palce,at zde brzy publikujete recept na hrocha "na vavrinech".
BaraTopinkovaodpovědět 
 Re: Recept na hrocha18:33:20 23.12.2016
Vďaka veľká za Krásne a dychberúce videjko, to prostredie na kopci na mňa pôsobilo ako nič pre ľudské bytosti, koniec zeme a odľahlosti. Gratulácia ku odvahe a chuti a boji a najmä návratu. Držím palce naďalej mišo
Misoodpovědět