Tento seriál jsem se rozhodl sepsat poté, co jsem si u mnoha lezců všiml pro zdraví, troufám si říci, nebezpečné změny jídelníčku. Strava se stala nevyváženou hlavně ve prospěch bílkovin a v neprospěch balastních látek. Tabletová forma, se kterou jsme se dříve setkávali hlavně u kulturistů, se stále častěji objevuje v jídelníčku lezců. Sportovcům je rádoby vědecky vysvětlováno, že megadávky vitaminových a aminokyselinových preparátů právě té či oné firmy, jsou to jediné, co je třeba ke zvýšení sportovního výkonu. Této demagogii podléhají většinou mladí lezci toužící po co nejrychlejším růstu výkonu, což je logické ale vzhledem k neukončenému vývoji organizmu též nejrizikovější.
Ti kdo mě znají, namítnou, že můj vlastní jídelníček rozhodně nepatří k ukázkám zdravé výživy a tudíž bych neměl moralizovat. To je pravda ( jím, co mi chutná ). Rozhodně nechci nikomu vnucovat co, jak, kolik a kdy má jíst. Jenom považuji, podělit se o některé informace, za správné.
Úloha a složení výživy:
Výživa musí dodat tělu dostatek energie, stavebních látek ( včetně tzv. vitaminů a některých stopových prvků ), vody a minerálů ( včetně stopových prvků ). Potrava musí obsahovat také tzv. balastní látky, které se nevstřebávají a tudíž se nepodílejí na látkové výměně.
Chybění nebo nedostatek některé ze složek potravy ( nazývá se deficitem ) po určité době poškozuje organizmus jako celek.
Přebytek nabídky trávicímu traktu u některých látek vyvolá jejich předávkování ( kumulaci ), nebo se ve střevě ( bez ohledu na cenu přípravku ) vůbec nevstřebá a nevyužit končí v záchodové míse.
,kde makronutrienty jsou zdrojem energie a zároveň i látky stavební, mikronutrienty jsou potřebné k udržení vnitřního prostředí organizmu, k fungování metabolizmu a některé i jako látky stavební, balastní látky jsou nutné ke správnému fungování zažívání a vyvážené kolonizaci střeva mikroorganizmy a voda je nutná pro správnou funkci krevního oběhu, ledvin a stabilitu vnitřního prostředí, fungování biochemických reakcí a regulaci tepla.
Rozdělení a funkce jednotlivých složek potravy jsou daleko rozmanitější a složitější. V tomto základním schématu jsem jen naznačil kostru, podle které se budou ubírat další kapitoly.
Závěrem tohoto dílu bych jen shrnul, že všechny složky potravy ( extrémně i včetně vody ) mohou být i u zdravého člověka předávkovány nebo mohou být tzv. deficitní - tj. mohou chybět. Obojí je škodlivé a strava by proto měla být vyvážená.
To je fajn Luky, ze ses ujal takového nelehkého úkolu:)).
Protože sem prudič, dovolím si doplnění /doufam,že se Luky nebudeš zlobit/.
Při zbytečně velkém příjmu vitamínů (viz odst.5) si také může naše tělo zvyknout na přepych a když vysadíme, může protestovat. Samozřejmě tím myslím dlouhodobé zhýčkávání, neznamená to, že když se dneska přejim pomerančů tak za týden umřu na kurděje.
Jinak je třeba říct, že jíst to, co člověku chutná vůbec není špatně /počítám zdravé jedince/, naopak to myslím svědčí o tom, že ještě nejsi z jídla a lezení magor /jako spousta z nás:) jaxis správně povšimnul/
Končim pruzení, papejte ať mate sílu a hlavně hodně bumbejte /v době předvánočních besídek tuším nebude problém/.
Zapsal: Ivucha, 14:24:35 12.12.2001
Dost dobrý
Je to skvělé, docela se těším na další kapitoly až se konečně dozvým co vlastně mám jíst:-)
Myslím si,že zamyslet se v dnešní době nad tím co vlastně dodáváme tělu ve formě potravy je hodně důležité.Člověk sportuje,aby byl zdravý a něco si dokázal,ale díky špatné stravě to nemá žádný účinek.