Jó hroch ve vlastní šťávě, to je jednoduché, to máte raz dva. To se vezme hroch - a podívejme se, tady zrovna jeden leze. A dva! Hmm, ten druhej to je spíš takovej pardál, ale ani né moc starý, to se snese. Hroch nebo pardál, mě je to jedno. No to si pošmáknu! Takže, dobře umyté a chlupů zbavené horchy lehce osmahneme - týden, deset dnů je ideál. Já používám pánev Baltoro, ale na tom tolik nesejde. (hi res) (hi res) Osmahnuté hrochy vložíme do kotle. Nejlépe kotel veliký, třeba ten Gasherbrumský je tak akorát. Necháme je dva-tři dny odležet a poté začneme pomalu promíchávat. Pěkně pomalu je vyzvedáváme do vrchnějších vrstev a pozvolna dusíme. Musíme dávat pozor, abychom je nepromíchali příliš rychle, to pak pustí šťávy příliš brzy a nic z toho není. Takže maximálně na trojku. (hi res) Pak necháme hrochy zase pěkně klesnout a dáme je na dno odležet na delší dobu. Pravidelně podléváme a kropíme. (hi res) (hi res) Po dvou týdnech začneme hrochy promíchávat znovu. Pomalu snižujeme teplotu a vyšleháváme je pěkně do výšky. Teplotu nesnižujeme příliš rychle, to by pak byli hroši tuzí. Je třeba je zachovat vláčné a křehké. Poprašujeme hladkou krupičkou a pravidelně hrochy hněteme. (hi res) Mrazíme zhruba týden. Je potřeba dávat pozor aby nám hroši neklesli. Nejlépe tomu zabráníme špetkou slunečního svitu smíchaného s nadrobno nasekanou předpovědí dobrého počasí. Necháme hrochy nakynout v páře, a poté je vložíme do studenovzdušné trouby, aby měli hroši pěkně křupavou kůžičku. Pozorně proces sledujeme, a jakmile hroši začnou pouštět šťávu, dáme je na chvilku na pětku. Vyšťavené hrochy potom posněžíme z obou stran. Teplotu udržujeme nízkou, aby se končetiny zbarvily pěkně do fialova - tady je to potřeba hlídat, aby konečky prstů nezčernaly - to by se pak muselo odkrojit a to by byla škoda. Pak to všechno odstavíme a propasírujeme hrochy přes serakové struhadlo. Počkáme, až hroši klesnou a jakmile budou na dně, necháme je dojít. A pak už jen správně degustovat - sežvejkat a vyplivnout! (hi res) Video je tady: Zdroje: Vice fotek je tady: Photos Kdy: červenec-srpen 2016 Kde: Centrální Karakoram, Pákistán Kdo: Ondra Mandula, Marek Holeček Co: Západní stěna Gasherbrumu I Jak: Alpským stylem, bez maglajzu Kam: Nejvyšší bivak v cca 7700m, nejvyšší bod cca 7800 m. Proč: Zeptejte se Máry... Poděkování: Nuvia, Vacuum Servis za velmi velkorysou finanční podporu Alta a Alnos za velkorysou finanční podporu Millet za teplé boty, spacák a péřovku a další oblečky Direct Alpine za větrovku a kalhoty a další oblečky Singing Rock za cinkrlátka, helmu a lana Julbo za brýle Tingerlaat za opalovací krémy
|