Tom Randall (Wide Boyz) leze 60metrovou spáru na mostě v Berlíně

video

Britský spárový specialista Tom Randall ze známého lezeckého dua Wide Boyz přelezl nedávno 60 metrů dlouhou stropní spáru - širočinu na dálničním mostě v Berlíně, o které říká, že to je absolutní monstrum.

Tom měl s sebou na jištění dva friendy, pod mostem nataženou šňůru a po několika metrech lezení v podstatě solo nad vodní hladinou, si založil friend a vyvěsil se jen za nohy zapříčené ve spáře a vyklepal ruce. Podívejte se níže na záběry z přelezu a z nácviku.

Nedávný post na Instagramu z přelezu:



Starší post z července:




Standa Holec   [úpravy] 11:11 03.10.2024

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář 

 bridgeclimbing12:20:03 03.10.2024
Kéž by všichni lezli po mostech a ve skalách byl klid.
odpovědět 

 spara12:45:44 03.10.2024
    to je neuvěřitelné co člověk dokaže
Petr Kahánekodpovědět 

 ale zajímavé!14:48:29 03.10.2024
ovšem lezení po spárách, které vydrásala do kamene příroda, chladnutí magmatu, tektonické praskání a lámání, mráz, déšť vítr a bůhvíco ještě vytváření spáry rozmanité, machrujícím cizím slovem nikoli prizmatické (pomiňme indiánský potok a podobné rarity), a tedy vybavení lezce musí být univerzální, levá a pravá lezečka zpravidla obě stejné, otejpování klubů rukou a ochrana kotníků umožňující plynule přecházet mezi rozměry spáry a umožňující popolezení po chytech. kdežto spára prizmatická, vzniklá nikoli silami přírody, ale překližkou a řemeslem stavebních tesařů, je od začátku do konce úplně stejná, a svádí tedy k specializaci vybavení, od lezeček nepoužitelných na stupech či na tření po opravdické Handshuhe, tedy boty pro ruce.
ergo výkon jistě velký a obdivuhodný, ale kolik to má společného s lezením? není to spíš něco na způsob skoku vysokého či vrhu oštěpem, kdy je stále stejný pohyb doveden k dokonalosti?
Lukas B.odpovědět