Hrochy je nejprve potřeba umýt a zbavit srsti (nejlépe u holiče ve Skardu) (hi res)
foto by © Mára & Ondra
Takže, dobře umyté a chlupů zbavené horchy lehce osmahneme - týden, deset dnů je ideál. Já používám pánev Baltoro, ale na tom tolik nesejde.
Pánev značky Baltoro.
(hi res)
foto by © Mára & Ondra
Hroch po kolena v kotli
(hi res)
foto by © Mára & Ondra
Osmahnuté hrochy vložíme do kotle. Nejlépe kotel veliký, třeba ten Gasherbrumský je tak akorát. Necháme je dva-tři dny odležet a poté začneme pomalu promíchávat. Pěkně pomalu je vyzvedáváme do vrchnějších vrstev a pozvolna dusíme. Musíme dávat pozor, abychom je nepromíchali příliš rychle, to pak pustí šťávy příliš brzy a nic z toho není. Takže maximálně na trojku.
Hroši na trojce (CIII na normální cestě)
(hi res)
foto by © Mára & Ondra
Pak necháme hrochy zase pěkně klesnout a dáme je na dno odležet na delší dobu. Pravidelně podléváme a kropíme.
Horší odlehárna (BC)
(hi res)
foto by © Mára & Ondra
Smažiči Zahir & Abbas
(hi res)
foto by © Mára & Ondra
Po dvou týdnech začneme hrochy promíchávat znovu. Pomalu snižujeme teplotu a vyšleháváme je pěkně do výšky. Teplotu nesnižujeme příliš rychle, to by pak byli hroši tuzí. Je třeba je zachovat vláčné a křehké. Poprašujeme hladkou krupičkou a pravidelně hrochy hněteme.
Hroši na rožni (CIII, 7300m)
(hi res)
foto by © Mára & Ondra
Mrazíme zhruba týden. Je potřeba dávat pozor aby nám hroši neklesli. Nejlépe tomu zabráníme špetkou slunečního svitu smíchaného s nadrobno nasekanou předpovědí dobrého počasí.
Kynutí. (hi res)
foto by © Mára & Ondra
Studenovzdušná trouba na pětku (CV, 7700m) (hi res)
foto by © Mára & Ondra
Necháme hrochy nakynout v páře, a poté je vložíme do studenovzdušné trouby, aby měli hroši pěkně křupavou kůžičku.
Hroch s mrožími mimikry (hi res)
foto by © Mára & Ondra
Pozorně proces sledujeme, a jakmile hroši začnou pouštět šťávu, dáme je na chvilku na pětku.
Vyšťavené hrochy potom posněžíme z obou stran. Teplotu udržujeme nízkou, aby se končetiny zbarvily pěkně do fialova - tady je to potřeba hlídat, aby konečky prstů nezčernaly - to by se pak muselo odkrojit a to by byla škoda.
Osněžený marinovaný hroší závitek (C?) (hi res)
foto by © Mára & Ondra
Pak to všechno odstavíme a propasírujeme hrochy přes serakové struhadlo. Počkáme, až hroši klesnou a jakmile budou na dně, necháme je dojít.
Serakové struhadlo. (hi res)
foto by © Mára & Ondra
A pak už jen správně degustovat - sežvejkat a vyplivnout!
Hroši ve vlastní šťávě (návrat do BC po 14 dnech)
(hi res)
foto by © Mára & Ondra
Video je tady:
Zdroje:
Vice fotek je tady:
Photos
Kdy: červenec-srpen 2016
Kde: Centrální Karakoram, Pákistán
Kdo: Ondra Mandula, Marek Holeček
Co: Západní stěna Gasherbrumu I
Jak: Alpským stylem, bez maglajzu
Kam: Nejvyšší bivak v cca 7700m, nejvyšší bod cca 7800 m.
Proč: Zeptejte se Máry...
Poděkování:
Nuvia, Vacuum Servis za velmi velkorysou finanční podporu
Alta a
Alnos za velkorysou finanční podporu
Millet za teplé boty, spacák a péřovku a další oblečky
Direct Alpine za větrovku a kalhoty a další oblečky
Singing Rock za cinkrlátka, helmu a lana
Julbo za brýle
Tingerlaat za opalovací krémy