Hasič Hölzl z děčínského spolku CAO mi včera vrazil do ruky knihu, která mně jako čerstvému majiteli chlupatých lyží přijde vcelku apartní. Jmenuje se Výber skialpinistických a lyžiarských túr a sepsal ji Stanislav Klaučo.
Obsahuje čtyřicet skialpových sjezdů a vysokohorských túr a pět přechodů přes sedla a hřebeny Vysokých, Nízkých a Západních Tater a Malé a Velké Fatry.
Velmi sympatickým rysem knihy je, že není užvaněná. Krátký úvod, historie sportu a pak hutné info o lavinách - pohyb v nebezpečném území, test, jak poznat, kdy je terén lavinézní, výbava aj. se Schubertovskou fotkou jedné vyprošťované mrtvolky. Hned za tím jsou na straně 21 vysvětlivky k mapkám, k použitým termínům a také tu najdete mezinárodní klasifikace skialpových sjezdů.
Klaučo pak dále v textu popisuje túry oficiálně povolené a ty, které nejsou \\\"v súlade s príslušným návštevným poriadkom.\\\" Co to přesně znamená (zakázané, ale krásné nebo zakázané, ale mlčky tolerované?), těžko říci. Faktem je, že popisy jsou vyčerpávající a obsahují mnoho doporučení, z nichž je vidět, že autor trasu sám absolvoval nebo se poradil s jinými znalci.
Velmi dobrým počinem je úvodní tabulka u každé túry, která sděluje její základní charakteristiky (start a cíl, obtížnost, časové údaje, nejlepší roční období pro túru, délka sjezdu, sklon svahu, lavinéznost, nutnost brát s sebou horského vůdce).
Milan Lizuch, muž, který knihu doporučuje na zadní straně obálky, uvádí, že Klaučo nabízí skialpové klasiky a že někdo možná bude v knize postrádat \\\"tu svoji\\\" trasu. (Těším se na dobu, kdy budu mít knihu doslova projetou a budu v ní něco postrádat.) Lizuch však knihu chválí, píše, že jej autor \\\"prekvapil - nielen samostatným činom, ale aj jeho kvalitou\\\"
Publiklace má také velmi střídmou, ale o to přehlednější grafiku. Obsahuje fotografie téměř většiny nabízených tras s popisy jednotlivých vrcholů a zakreslenými sjezdy. Najdete v ní i několik praktických mapek a výškových profilů.
Vydavatelem je Horský internetový klub z Bratislavy, skupina lidí spojená s velmi dobrou, informacemi nabitou sajtnou www.hory.sk. Kniha také obsahuje velké množství užitečných internetových odkazů i telefonů na důležité organizace - horskou službu, národní parky atd.
Devadesátistránkový Klaučův Výber skialpinistických a lyžiarských túr je na Slovensku k mání za 275 Sk, v Čechách jej distribuuje Warmpeace (www.warmpeace.cz) za 195 Kč (prodejní cena ve sportovních prodejnách a knihkupectvích) a 250 Kč (dobírka).
Ukázky z knihy naleznete na http://www.hory.sk/kniha/
Berg Heil a chlupu zvlášť
Papouš
P.S. Při hledání a inspiraci pro túry se mi velmi osvědčily následující tři stránky:
1) Kuba Turek http://jakubturek.webpark.cz/
2) Jan Pala http://www.volny.cz/palicvs/cz/skialp.html
3) Pažout a Clarion http://pazout.horolezci.cz/index.php3?id=skialpinismus
Aniž bych chtěl snižovat význam průvodce, byl jsem trochu zklamaný. Je v něm opravdu jen to nejzákladnější ze Slovenska. Doporučuji tedy hlavně začátečníkům pro inspiraci, kam vyrazit.
Pro ty, kteří tuhle zemi znají na lyžích víc, doporučuji první díl Extrémního lyžování ve Vysokých Tatrách (nakladatelství Tatrya). Je to slaboučká knížečka, ale přímo nabitá spoustou sjezdů. Bohužel zatím jen v okolí Brnčaly a Terynky.
Souhlasim s Kubou,ze ta nova knizka je spis pro orientaci.Jsou v ni opravdu ty nejfrekventovanejsi trasy,kam vlastne ani pruvodce nepotrebujete,protoze za hezkyho dne je tam tolika lidi,ze proste clovek jde s davem.A navic skialpinismus je peknej v tom,ze si proste sjedu to,co se mi libi a co uznam za vhodny a nepotrebuju k tomu pruvodce.A nevite nekdo,jestli Extremni lyzovani vyjde jeste dal,nebo s tim skoncili?
No taky jsem si uvedomil nekonzistentnost toho prispevku,ale rikal jsem si,ze se nikdo nechyti...a ono jo.No a v tom extremnim lyzovani jsou prece jen inspirativni trasy...:o).
Zapsal: Maty, 21:56:58 08.10.2002
Pípáky
Když se tady konečně objevilo něco o skialpech, tak to se rád přidám. Ta knížka se mi moc líbila, našel jsem tam jednu malou chybičku, jsou přehozeny čísla u dvou cest z Hrubé Kopy v Roháčích. Potřeboval bych si ale ujasnit klasifikaci, protože třeba Baraniec je tam stejně těžký jako třeba Priečne sedlo a to se mi nezdá.
Jinak bych rád zkusil rozpoutat diskusi o pořízení a používání pípáků, protože cena za ně je dost sprostá tak bych to chtěl probrat s více lidma. Jednou jsem si psal s Kubou, ale nějak jsme to nedokončili. Co vy na to?
Gobo pořádá nákup pípáků za zvýhodněnou cenu, viz http://www.humanita.n.cz/actual.htm
Zapsal: Lukas B., 12:55:45 09.10.2002
Pípák
Sám pípák sice nemám, ale měl jsem možnost se účastnit "píp šou" - ukázky vyhledávání píprem a pro srovnání hledání lavinovejma sondama..
Je to velkej časovej rozdíl a když jsem zkusil jak dlouho trvá jen vykopání po nalezení, tak jsem si jist že nad pípr není - hledat tyčkama je nadlouho a po 15ti minutách se několikanásobně snižuje šance na přežití zasypaného..
Takže je na každém jak moc si cenní svého krku..
Pokud Vám bude stačit jen analogovej tak se dá sehnat okolo 5000,- Pokud budete chtít digitál, kterej mimo směru ukazuje i vzdálenost tak budete muset malinko přitlačit. Možná je dobré aby většina ve skupině měla analog - jen pro vysílání a jeden nebo dva měli digitál.
Pokud však jezdíte sami, je debata pípru skoro bezpředmětná.
Břéťa Brodský
Nevim,jak je presne delana klasifikace v tyhle knizce,ale ono taky hodne zalezi na podminkach,kdy se cesta sjizdi.Byl jsem treba na Priecnym sedle,kdyz bylo pekne zmrzly a bylo to celkem tvrdy.A pak jsem v kvetnu byl v centralnim zlebu Vyskoky a v tom mekkym snehu to byl naprostej kvak...
Zapsal: Marek, 15:30:27 09.10.2002
Pipaky
digitaly stojej kolem 9000,-, vzhledem k cenam
jakekoliv elektroniky mi to prijde jako hodne
nevydarenej vtip
Zapsal: retez, 15:45:04 09.10.2002
lepidlo
Pro milovníka sudetských pohoří: bez pípáku už nedá žádný skialpinista v západní Evropě ani ránu, horští vůdci bez něj snad nesmí ani opustit pokoj na chatě. Zavalila Tě někdy aspoň trochu nějaká masa sněhu? Jestli ano, nebudeš nikdy o oprávněnosti pípáku pochybovat.
Já staré lepidlo z pásů nestahuji - prostě na starou nelepící vrstvu napatlám novou. Moje žena ovšem lepidlo ze syntetických pásů dostává benzínem a žehličkou přes hadr.
Základní výbava na skialp.tůru obsahuje kromě pípsu i lopatu a sondu.Bez pípsu je možnost přežití založená na rychlém vyproštění mizivá.Zavaleného je opravdu potřeba vyhrabat do 15 minut od zavalení.Pak pravděpodobnost přežití skokově klesá.Ale opravdu blbě se vyhrabává bez lopaty byť máte velkou lžíci a ruce jako lopaty.Přesná lokalizace zasypaného není možná bez sondy. Bez zapnutého pípsu by se v zimě neměla opustit chata, zahraniční pojišťovny jsou háklivý.Já preferuji pípse digitály, jsou blbuodolný.Na analog je již třeba znalost a výcvik.A ve vichřici se blbě poslouchá analogovo popípávání.Poměrně slušný články má k tomuto D.Stuchlík např. v časáku Lidé a Hory.Cena pípáků je děsná, ale stařenky kabelka taky nebyla za pár šupů.
Lepidlo z pásů jde dobře hranou žehličky. (!!!Pozor!!!! nesmí být moc nažhavená a když použijete napařovačku, tak nažhavíte manželku. )
K těm pípsům:
1. Měl někdo možnost vyzkoušet digitál i analog?
Zajímalo by mě, jestli má digitál nějaké další výhody, mimo tu blbuvzdornost, neboť si domýšlivě myslím, že to se mě netýká.
2. Myslím, že pokud se pípáky kupují, měla by je mít celá parta. Je dost k ničemu ležet pod sněhem pípat a vědět,že mně nemá kdo najít, protože ti ostatní mají jen vysílače.
Můj názor je, že digitál je značně rychlejší (jdete přímo)-chodit ve čtvercích s analogem vyžaduje jak už tu bylo řečeno určitý trénink, co se spolehlivosti týče je to ale asi nastejno.
Pokud ale já vím tak jde každej vysílač přepnout na příjem, protože pokud by tomu tak nebylo, musel bych si vždy střihnout jestli budu mít to nebo ono...
Myslím že je jedno kterej budeš mít, ale hlavně alespoň něco.
A jak už tu bylo opět řečeno je vždy nutná sonda a samozřejmě lopata.
Břéťa
BB> ne tak docela, prodava se taky Powder Peep, coz je jenom vysilac. Vypada to jako naramkovy hodinky a stoji to asi 2000,- Prej je to mysleny pro off-piste lyzare, ktery se pohybujou v blizkosti lyzarskejch stredisek a HS je nedaleko. Peknej nesmysl...
Zapsal: retez, 15:47:11 10.10.2002
Pardon
Koukám že mi malinko ujel informační vlak... Ale jen vysílač bych asi stejně nepořizoval, třeba budu nakonec ten "šťastnější" a budu kopat a jseme zase oba v p...
Ahoj pekny konecne nejaky konstruktivni tema, chci se zeptat nevite o nejakym bazaru kde by se daly sehnat nejaky veci - lopata, sonda, boty - nejak bych se potreboval dovybavit diky.
Vite jeste o nejakych knizkach s trasama? i treba blizke rakousko ale spis ty tatry, letos mi jde specialne o okoli Zbojandy diky
Jsem knihou trochu zklaman. Povazuji ji spise za "motivacni". Chapu, ze problem je v existenci pravidel TANAPu. Proto je silne omezen vyber. Mozna nejhodnotejsi je pasaz na zacatku, kde autor popisuje, kde se kdysi lyzovalo(a ted nema), coz muze byt voditko. Rovnez by nebyly spatne mapky u kazde trasy, jak to je v nekterych cizich pruvodcich.
Taky se mi zda, ze spousta lidi se spokoji s vystupy a sjezdy po stejne trase, pak to vypada jak na sjezdovce. "Skutecne" vylety pres sedla absolvuje minimum lyzaru. Mozna, ze to je take o pohodlnosti, mozna to je i dobre, pak je alespon clovek i v Tatrach chvili sam.
Zimnim Tatram zdar.
Zapsal: Pet, 13:06:09 31.12.2002
pípák pro
Zdarek! Jen takovou malou poznamku pro lidi, ktere desi cena pipaku, ale radi by neco takoveho meli. Analogovy pipak je vecicka jednodussi nez radio. Nasel jsem v casaku Prakticka elektronika navod na lavinovy pipak, pracujici na frekv. 455 kHz. Standart se uvadi 457 kHz, ale myslim ze to bude fungovat i s komercnima, protoze prijimaci obvody zrejme nebudou tak uzkopasmove. Je to pomerne jednoduchy. Otazka je spolehnout se na spolehlivost a tedy na kvalitu sve prace. Osobne bych si poridil komercni pipak. Ten self-made z casaku je ale dobra vec na nejake cviceni a hrani u chaty. Kdo by to chtel, at mi napise na mail, poslu mu to naskenovany.
hm, dedk, ale kromě toho že sem pomoced pe1r kliknuted naasvtalonit CMS syste9m WordPress a ste1hnul a doinstalovat skin a češtinu sou tady moje jenom ty čle1nky neme1m te moc čas tvořit nějakfd extra grafickfd kousky, žere to čas, tak ho raději využiji pro něco za co dostanu zaplaceno
PĹ™edmo tu knihu jsem neÄŤetl a ani o jejed koupi neuvaĹľuji. Ale ty ostatned tady uvdeene9 jsem pĹ™elistoval. Netvrdedm, Ĺľe jsou špatne9, ale je to pĹ™ece jen komerce....A je tam bohuĹľel dost zave1dÄ›jedcedch informaced a polopravd. DoporuÄŤuji je bre1t s rezervou a sporne9 vÄ›ci porovne1vat s jinfdmi dĹŻvÄ›ryhodnÄ›jšedmi zdroji! Na druhou stranu si, ale musedme si uvÄ›domit, Ĺľe takovfd druh literatury byl za minule9ho reĹľimu běžnÄ› nedostupnfd. A pokud nÄ›co takove9ho vyšlo, tak to byly knihy urÄŤene9 jen pro odbornou veĹ™ejnost. pracovnedky v oboru, studenty VĹ CHT, atd. a byly vyde1vane9 v male9m ne1kladu a v knihkupectvedch se vĹŻbec neobjevily.PodobnÄ› tomu bylo i za R-Uherska a i za prvned republiky.Tak dedky za nÄ›.*JeštÄ› nÄ›co k jednostupĹ?ove9 destilaci bez pouĹľited rektifikaÄŤned kolony "vysokoalkoholickfdch kvasĹŻ":Pokud nÄ›komu ze1leĹľed na kvalitÄ› a nechce pedt jako nÄ›kteĹ™ed balke1nci kalnou rakiji, v našem pĹ™edpadÄ› lutry, tak se tÄ›mto postupĹŻm zdaleka vyhnÄ›te. ProtoĹľe i u ne1s se zaÄŤednajed objevovat takove9 firmy. Alkoholesece.cz apod. kteĹ™ed propagujed a nabedzejed komponenty pro takove9 "patle1ned". Stolned, kuchyĹ?skfd destilaÄŤned pĹ™edstroj za cca 9tis. KÄŤ. Pracuje automaticky, nepotĹ™ebuje teplomÄ›r ani chladiced vodu atd.... Psal jsem o tom uĹľ v Zajedmavfdch odkazech a nabedzel tam i velmi levnÄ›jšed a daleko kvalitnÄ›jšed sestavu aparatury. Mladfd destile1ter:-)))Destile1t z toho pĹ™edstroje se ÄŤisted aktivnedm uhledm a po jeho smedche1ned s chemickfdmi esencemi a barvedtky dostanete kvalitned dome1ci pe1lenku ÄŤi like9r.....Snad jsem Ĺľe1dne9ho ÄŤtene1Ĺ™e k takove9 vfdrobÄ› tedmto nenavedl...Ale pĹ™esto doporuÄŤuji si ty stre1nky a i podobne9 pĹ™eÄŤedst. HlavnÄ› v souvislosti s metylovou afe9rou a vfdrobou lihovin z technicke9ho lihu. Pokud si nÄ›kdo mysled, Ĺľe se de1 jednoduše zpanÄŤovat jen vodka, tuzeme1k, zelene1 atd., tak po pĹ™eÄŤteni tÄ›ch stre1nek urÄŤitÄ› zmÄ›ned ne1zor! A zvle1šť doporuÄŤuji se podedvat na esenci ÄŚeskfd bylinnfd like9r. Co Ve1m to pĹ™ipomedne1???JeštÄ› pĹ™ipomenu obrovskou marĹľi prodejcĹŻ tÄ›ch esenced. PanÄŤovatele9 pĹ™i velkfdch odbÄ›rech si je kouped za zlomek tam tÄ›ch cen. SamozĹ™ejmÄ› ne u nich, ale pĹ™edmo u jejedch vfdrobce nebo distributorĹŻ.*ZpÄ›t k jednoduche9 destilaci pĹ™edmo z kvasu. K dosaĹľened pĹ™ijatelne9ho produktu by bylo tĹ™eba bez pouĹľited rektifikaÄŤned kolony dose1hnout v kvasu alespoĹ? 30% lihu. Tzn. zkvasit ve 100l roztoku asi 60kg cukrĹŻ. CoĹľ je absolutned nesmysl. Takovfd roztok uĹľ je vyloĹľenÄ› konzervaÄŤned.20% koncentrace lihu v kvasu by moĹľne1 dose1hnout šla. Ale jen v obrovske9 ne1sadÄ› specie1lnedch a drahfdch kvasinek, Ĺľivnfdch chemike1lii a za idee1lnedch podmednek. A pĹ™i jednoduche9 destilaci z takove9ho kvasu vznikne opÄ›t jen nepitelnfd lutr, kterfd je nutno uhledm vyÄŤistit.A to snad nikdo z ÄŤtene1řů tohoto blogu nechce!!!DÄ›le1me si to pro sebe a sve9 bledzke9 a proto pouĹľedve1me jen ty nejlepšed postupy a suroviny. A taky i proto se vyhfdbe1me levnfdm konzumnedm koĹ™e1lke1m a jakoby like9rĹŻm.*Alkohol je totiĹľ faĹľasnfd konzervant a rozpouštÄ›dlo pro kvaltitned bylinky, koĹ™ened a ovoce z dome1ced produkce. Tak snad nikdo z dome1cedch pÄ›stitelĹŻ se k niÄŤemu podobne9mu nesnedĹľed!!!!Rafael
Si on doit dire quelque chose sur Tony, c’est par rapport ? son attachement ? l’Equipe de France qui ne se d?ment jamais.
Jordan Femme Pas cher http://www.annas.be/
TKWDv6 Your style is so unique in comparison to other folks I ave read stuff from. I appreciate you for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this web site.
2j3joc indeed, research is paying off. Great thoughts you possess here.. Particularly advantageous viewpoint, many thanks for blogging.. Good opinions you have here..
How about just describing a PhD in literal terms? You can make a superficial analogy using pretty much anything, but I’m yet to find a metaphor that doesn’t fall apart under the slightest examination.
cartier bracciale love replica http://www.liebenschmuck.de/it/
c9tlI0 You have observed very interesting points ! ps nice internet site. Tis a sharp medicine, but it will cure all that ails you. last words before his beheadding by Sir Walter Raleigh.
lG1z0p Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn at appear. Grrrr well I am not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say great blog!
<!-- 37.233.27.142/ -->
OJGFLy Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Thank you
<!-- 37.233.27.142/ -->
WdY0cf I simply could not depart your web site before suggesting that I actually enjoyed the usual info an individual supply in your guests? Is gonna be back continuously in order to check out new posts
<!-- 37.233.27.142/ -->
yjfm1D Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I am also a specialist in this topic so I can understand your effort.
<!-- 89.28.10.242/ -->
Objevte kouzlo české kuchyně s kuchařem roku 2019/2020 Vojtěchem Petrželou. 4 chodové letní menu s dezertem a neomezenou degustaci dobrého vína.
Vojtěch Petržela – kapitán národního juniorského týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR a česko-slovenského týmu v carvingu. Stal se absolutním vítězem světového poháru v carvingu, vítězem mistrovství světa ve Stuttgartu (2017), je nositelem dvou zlatých medailí z kuchařské olympiády v Erfurtě (2016), dvojnásobným vítězem Mezinárodních juniorských šampionátů v letech 2017 a 2018 a nositelem titulu Kuchař roku 2019/2020.
Vojtěch Petržela sestavil letní menu, o němž budete ještě dlouho vyprávět:
�� Křupavé těsto s tatarákem z marinovaného mořského vlka s olivami,
�� Krém z bílého chřestu s marinovaným chřestem a uzeným lososem,
�� Kachní prso se slaninovou marmeládou, křenovou pěnou a řepou,
�� Ananasový crumble s pistácií a kokosovým jogurtem.
Spolu s Vojtěchem Petrželou a jeho citem pro vyvážení ingrediencí se ocitnete blízko gurmánskému nebi. Bude to zkrátka dokonalé! Všechno!
Cena kurzu zahrnuje:
❤️ Skutečně péči lektora a personálu,
❤️ Veškeré suroviny, u nichž klademe velký důraz na čerstvost a kvalitu,
❤️ Kvalitní víno, exkluzivní čajové směsi, prémiovou kávu a vodu,
❤️ Zapůjčení zástěry MegaEvent.eu v průběhu kurzu,
❤️ Certifikát o absolvování kurzu
❤️ A něco navíc ��
<!-- 62.173.154.183/ -->