Protein je vlastně jenom trochu lépe vypadající název pro bílkovinu. Nejen pro člověka jsou bílkoviny hlavně základním
stavebním kamenem hmoty tkání ( především svaloviny ), ale snadno se stávají i
zdrojem energie. Při hladovění jsou proteiny první energetický zdroj po kterém organizmus sáhne. Dostatek bílkovin ( a jejich správné složení ) je důležité pro zachování obranyschopnosti ( imunity ) i krevní srážlivosti. Také enzymy jsou bílkovinné povahy.
V zásadě se jedná o látky rostlinného nebo živočišného původu, které se skládají z tak zvaných
aminokyselin. Každá aminokyselina je molekulou obsahující vždy uhlík, aminovou skupinu NH2 a karboxylovou skupinu COOH. Přestože se v přírodě vyskytují stovky aminokyselin ( mohou obsahovat navíc různé prvky v různých kombinacích ), na stavbě proteinů se jich podílí
pouze 22. Tyto aminokyseliny dělíme podle toho, zda si je naše tělo umí vyrobit, nebo je musí získat v potravě, na tzv.
esenciální ( nepostradatelné ) a
neesenciální ( postradatelné ).
A) Esenciální AK | Arginin | [Arg] * |
| Histidin | [His] * |
| Isoleucin | [Ile] |
| Leucin | [Leu] |
| Lysin | [Lys] |
| Methionin | [Met] |
| Phenylalanin | [Phe] |
| Threonin | [Thr] |
| Tryptofan | [Trp] |
| Valin | [Val] |
( * His a Arg nejsou zcela esenciální - dospělý člověk je nevyžaduje v takovém množství )
B) Neesenciální AK | Alanin | [Ala] |
| Asparagin | [Asn] |
| Asparagová kys. | [Asp] |
| Cystein | [Cys] |
| Glutamin | [Gln] |
| Glutamová kys. | [Glu] |
| Glycin | [Gly] |
| Hydroxylysin | [Hyl] |
| Hydroxyprolin | [Hyp] |
| Prolin | [Pro] |
| Serin | [Ser] |
| Tyrosin | [Tyr] |
Pro zdraví a výhledově i život je pro nás nutné přijímat všechny esenciální aminokyseliny. Chybění byť jen jediné má pro organizmus po čase tragické následky a to i u člověka necvičícího, natož u sportovce. Neesenciální AK si dokáže tělo vytvořit z esenciálních, tím více jich však musí být organismu nabídnuto potravou a samozřejmě tato přeměna stojí nějakou energii ve formě ATP. Ideální je přijímat v potravě všech 22 AK ( resp. 20 - Hyp a Hyl se v těle vždy tvoří z Pro a Lys ).
Nejrozšířenější bílkovinou je
kolagen, který především tvoří u lezců tolik namáhané a zraňované svalové úpony, šlachy, kloubní pouzdra a vazy. Tato bílkovina je složena především z Gly, Pro a Hyp. Pro tvorbu kolagenu ( hydroxylaci Pro na Hyp ) je bezpodmínečně nutný
vit.C ( dále rozvedu v kapitole o vitamínech ). Kromě AK obsahuje kolagen i některé speciální sacharidy (
glykosaminoglykany ) o kterých jsem se zapoměl zmínit v článku o cukrech. Jen vězte, že nejdůležitější z nich jsou:
hyaluronová kys. a
chondroitinsulfát, které mohou být součástí některých přípravků k obnově či ochraně kloubů.
Nejvhodnějším zdrojem AK je
vaječný bílek ( nebojte se žloutku a jeho cholesterolu - rozvedu příště ). Obsahuje téměř optimální poměry všech AK. Mezi jiné kvalitní zdroje AK patří obecně
živočišná bílkovina ( maso, mléko a mléčné výrobky,… ).
Rostlinná bílkovina není tak plnohodnotnou potravinou ( s vyjímkou sojových bobů ). Často chybí třeba jen jediná esenciální AK. Např.: pšenice - Lys, kukuřice - Trp, luštěniny - Met, . . .
Z celkového energetického příjmu by měly bílkoviny být asi 1 ( stejně jako sacharidy ), což tvoří kolem 12 - 15% hmotnosti makronutrientů ( asi 60g ) = 0,8g/kg tělesné hmotnosti. To je tzv. optimální denní dávka ( minimální je 0,4 - 0,6g/kg t.hm. ). Samozřejmě, že denní dávka bílkovin u zdravého vrcholového sportovce je vyšší. Za škodlivý je považován dlouhodobý příjem nad 1,5g bílkovin na 1kg t.hm. Ten by se měl spolupodílet na vzniku nádorových onemocnění.
Shrnutí závěrem: Bílkoviny jsou látky především stavební. Jejich příjem potravou musí být plnohodnotný v obsahu všech 8-mi ( u dětí 10-ti ) esenciálních AK. Svalovina, hlavní příjemce AK ( nejen u sportovců ) se v případě hladovění stává hlavním zdrojem energie pro ostatní tkáně. Tato energie vzniká odbouráváním a spalováním bílkovin ( resp. AK ). Také šlachy a vazy jsou bílkovinné povahy a k jejich tvorbě a obnově je nutný vit.C. Pro potravu je cennější bílkovina živočišná než rostlinná. Nejideálnější je vaječný bílek. Jako u všeho, i u proteinů existuje příliš vysoká škodlivá dávka.