LEZEC  OBCHOD  DISKUSE  INZERCE  ANKETY  ODKAZY  PRŮVODCE  MAPY  FOTKY  VIDEO 

 jméno

 heslo 

 Registrace   |   Bacha, bacha! Jistíš? Dávej pozor! Jisti, jisti! Vole jisti, bacha! Lezu, jo? Lezu! Těžký to bylo, těžký ty vole!
Hledání cesty

Hledání na Lezci

PRÁCE PRO LEZCE
Fasádní Servis
 Metodika
 Trénink
 Ledy
 Skialpy
Knihy
Update sprievodca Jelenec
Pomozte vydat knihu Dobrodružství v prášku… přidáte jen vodu
Křest lezeckého průvodce Vltavská žula

Závody
SP Praha (20.09)
Basecup 2024 (28.09)
SP Soul (02.10)

Žebříček
Cesty:
13."Fido" 11056
14.Širůčková 10978
15.Klapal 10927
Bouldry:
13.Kučera 9703
14.Šlapák 9653
15.Košťál 9578
Hory:
16.Abt 5186
17.Chomová 4970
18.Zaoral 4866

Výsledky
EP obtížnost Bologna (14.09)
Rock Master (14.09)
SP Koper (06.09)

Deníčky
5648 lezců
1132805 cest
Nové přelezy:
Otravná Bz 7C/7C+
Skleněná D 7C
Wrestler 7C
Sarkofág 9+/10-
Eros 7b+
Fränkische 9+/10-
Monkey Bus 10-
Armed Resp 9+/10-
Hitchhike 9/9+
Le Dindon 7c

Stěny
Lezecká stěna Kbely - Praha 9 – Kbely
Big Wall - Praha 9 - Vysočany
SAUNA - Plzeň

Prodejny
LANEX eshop - Bolatice
Rock Point OC Olympia - Brno
Outdoor Centrum Rock Point Poříčí - Praha 1

Kontakt
REDAKCE:
standalezec.cz
ŠÉFREDAKTOR:
jirkaslezec.cz
INZERCE:
standalezec.cz
IT:
hoplezec.cz

Výživa

III. díl

Makronutrienty a získávání energie: Posledně jsem nastínil princip získávání energie cukrů ( sacharidů ). Je to pro organizmus nejsnazší a nejrychlejší zdroj. Sacharidy jsou vlastně molekuly jakoby složené z uhlíku a vody ( dříve se jim nesprávně říkalo uhlovodany ). Jsou hojně rozšířeny u rostlin i živočichů. Jejich úloha je i stavební, ale hlavně se jedná o téměř ideální palivo. Nejjednodušší cukry se nazývají monosacharidy - nejjednodušší znamená, že již dále nemohou být štěpeny na sacharidy jednodušší. Náš organizmus je musí nakonec vždy rozložit ( trávení ) na cukry jednoduché. Polysacharidy jsou velice složité cukry, které mají funkci u živočichů převážně zásobní ( u rostlin hlavně stavební ). Jejich trávení je velice složité a energeticky náročné, některé člověk dokonce vůbec strávit nedokáže. Lze je rozdělit na více jak 10 monosacharidů. Ostatní cukry jsou oligosacharidy ( jsou složeny ze 3-9 monosacharidů ). Z našeho hlediska jsou nevýznamné.
A) Monosacharidy - glukóza je nejrozšířenější cukr. Do této molekuly je přetransformována většina ostatních monosacharidů - dá to však organizmu nějakou práci ( stojí to energii ). Je to cukr přenášený v krvi a hlavně cukr, který využívají tkáně. Ideální energetická výtěžnost je za aerobních podmínek 38 mol ATP/mol glukózy.

Organizmus ji přeměňuje na glykogen, na cukernou složku našich nukleových kyselin ( DNA, RNA ) - ribosu a mléčný cukr mateřského mléka - galaktózu.

Zdroj: ovocné š»ávy, trávení škrobu, většiny disacharidů

Cukrovka je nemoc která zhoršuje využívání tohoto cukru buňkami při této chorobě je zvýšená hladina glukózy v krvi (hyperglykémie). Snížená hladina je hypoglykémie. Projevuje se záchvaty křečí a bezvědomím ( vzniká např. když hladovíš a podáváš extrémní vyčerpávající výkon, nebo při předávkování inzulínem ) Hypoglykémie bez léčby končí úmrtím!!!

  - fruktóza tzv. ovocný cukr. V játrech a střevě může být přeměněna na glukózu ( něco to stojí - ztráta energie ) a pak organizmem využita.

Zdroj: ovocné š»ávy, med, stolní cukr ( sacharóza )

Existují lidé s její vrozenou dědičnou nesnášenlivostí ( je jich mizivě), která se projevuje hypoglykémií.

  - galaktóza tzv. mléčný cukr. Do této molekuly je přetransformována většina ostatních monosacharidů - dá to však organizmu nějakou práci ( stojí to energii ). Je to cukr přenášený v krvi a hlavně cukr, který využívají tkáně. Ideální energetická výtěžnost je za aerobních podmínek 38 mol ATP/mol glukózy.

Zdroj: mléko

Stejně jako u fruktózy se musí přeměnit v těle na glukózu a také na ni existuje přecitlivělost ( zjistí se v dětství a dospělák už to o sobě ví ). Vzniká při ní dětská forma šedého zákalu.

B) Disacharidy - sacharóza je nejpoužívanější disacharid. Většina z nás si s ním sladí kafe nebo čaj. Je to vlastně glukóza a fruktóza, na něž ji musí i náš organizmus při trávení rozložit.

Zdroj: kuchyňský cukr ( třtinový i řepný ), ananas, mrkev

Bohužel i zde existuje nesnášenlivost ( průjmy, větší prdivost )

  - maltóza se rozkládá na 2 glukózy, což se děje v játrech a  střevě ( něco to stojí - ztráta energie ) a glukóza je pak organizmem využita.

Zdroj: obilné klíčky, pivovarský slad, škrob

  - laktóza se rozkládá na glukózu a galaktózu.

Zdroj: mléko

I na ni existuje přecitlivělost a opět se zjistí již v dětství. Projevuje se podobně jako je tomu u sacharózy.

C) Polysacharidy - glykogen je zásobním polysacharidem živočichů skládající se z nespočetných molekul glukózy. Naše střevo ho nedokáže vstřebat jako takový, ale musí ho rozštěpit alespoň na disacharidy ( které se pak dále štěpí na glukózu ).

Zdroj: maso, játra

  - škrob je zásobním polysacharidem rostlin a rozkládá se na různé monosacharidy, nejčastěji glukózu ( složení dle zdroje škrobu ). Jedná se o největší zdroj sacharidů v naší potravě.

Zdroj: obilniny, luštěniny, brambory, zelenina

  - celulóza je hlavním stavebním polysacharidem rostlin a je nerozpustná a pro člověka nestravitelná. Patří mezi tzv. balastní ( odpadní ) látky formující stolici.

Zdroj: luštěniny, obilniny, zelenina, pečivo

Je nutná pro správnou činnost střev, její deficit ( chybění ) výrazně zvyšuje riziko vzniku zhoubných nádorů tlustého střeva a konečníku!!!

Celkový denní příjem energie by u těžce pracujícího ( trénujícího ) neměl přesáhnout hodnotu 200 kJ/kg tělesné hmotnosti. To znamená, že 70 kg vážící lezec ( třeba já ) by neměl přijmout víc jak 14000 kJ/den ( u žen 10000 ). Z tohoto energetického příjmu by měly cukry tvořit ¼ , což je z makronutrientů asi 55-60% hmotnosti ( asi 500g ). Ale jen minimum toho by měly tvořit mono- a di- sacharidy ( asi 10% hmotnosti makronutrientů ). Snížení příjmu cukrů pod 10% hmotnosti z celkového energetického příjmu je vysoce nebezpečné zhroucením látkové přeměny ( metabolizmu ). Opět to shrnu do několika vět: Sacharidy jsou v našem jídelníčku nepostradatelné. Největší část stravy by měly tvořit polysacharidy, z nichž velice důležité jsou ty nevstřebatelné ( nejsou zdrojem energie, ale dělají pěkně tuhý hovínko ). Hlavním jejich zdrojem jsou rostliny ( luštěniny, obiloviny ). Jako rychlý zdroj energie ( např. chvíli před závodem ) lze užít monosacharid, nejlépe glukózu ( rozinky, ovocná š»áva ). Jednoduché cukry by však v běžné stravě měly být v menšině. Při nenajezení a pokusu o podání extrémního výkonu ( co do síly i délky ) může vzniknout tzv. hypoglykemie, která je životu nebezpečná.

Luky   [úpravy] 15:07 02.01.2002Tisk 

Reklama:


Související články:

Komentáře

Nový komentář 

 Otázka
Příjem cukrů pro podání výkonu ?
Zapsal: Ptacka, 21:11:45 29.09.2004
 AuGZrNsMXqYasWRhhd
FaBZIT Very good post.Much thanks again. Really Great.
Zapsal: JPAmkOUXxyf, 04:41:25 20.12.2013
 edickqSgxuBzIOi
f5liNZ Major thanks for the blog article.Really looking forward to read more. Awesome.
Zapsal: gZPqsBOWxbWJ, 15:36:12 20.12.2013


 Vložení nového komentáře 
Název
Jméno
Email
Text

Souhlasím se zpracováním osobních údajů.

 Foto dne:

 Databáze cest:
Všechny cesty (178631)
Top cesty v ČR
Top bouldery v ČR
Nejnovější cesty:
Kraft Durch Efes 6b Geyikbayiri
Zangengriff Trifft Zungenkuss 6a+ Geyikbayiri
Kizil Gerdan 6b+ Beycik
Beycik 7a+ Beycik
Alomed 7a Grajaú
Nově komentované:
Rock For People IXb Adršpach
Německá IV Adršpach
Rock For People IXb Adršpach
Aniččina Cesta 7+ Srbsko
Rock For People IXb Adršpach

 Nově v diskusi:
Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Kryštof 05 a 09 |

 Nové komentáře:
Re: 666 | Pecka | Re: Manaslu (8163) | Manaslu (8163) | Re: obsah | Re: ??? | Re: ??? | Re: 666 | Re: Jasně:D | Re: ? |

 Kde to vře:
Kilian Jornet zdolal všech 82 alpských čtyřtisícovek za 19 dní (61)
SP v boulderingu Praha 2024 (54)
Použití prusíku při navazování, slaňování (28)
Jsou tam! … MEISTERWEGE 1974 (15)
SP v boulderingu Praha 2024: Adam Ondra 6. (14)
82 alpských 4000m vrcholů za 19 dní (14)
Arco Rock Master 2024: Adam Ondra 6. (9)
SP v boulderingu Praha 2024 (8)
SP v lezení na obtížnost Koper, Slovinsko (7)
Mezinárodní horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují (5)

 Nově v inzerci:
Batoh Deuter Aircontact 45+10l | Boty Lowa Renegade GTX Lo | Makak Training board TB05 | La Sportiva Spantik 43,5EU | Perovka Sir Joseph Spantik | Spacak Sir Joseph Looping 900 | ztracený matroš pod Othellem v Ostrově | Skály ST (25.9.) | RAB DOWNPOUR ECO-membránová bunda pánská | STANOVÉ KOLÍKYUltralehké,odolné,kvalitní SET 8+1NOVÉ,NEPOUŽITÉ! |

 Anketa:
Jaké technologie nebo aplikace používáte při lezení a jak vám pomáhají?
 GPS a mapové aplikace 
 151 
 Lezecké aplikace pro sledování výkonu 
 108 
 Sociální sítě pro sdílení a inspiraci 
 105 
 Vzdělávací aplikace pro techniky a trénink 
 97 
 Aplikace pro evidenci a sdílení výstupů 
 101 

 Návody:
Jak psát na lezce ...
Lezecké mapy

 Partneři:
Treking.cz
Hledáte si pěkné ubytování v ČR na Váš výlet či dovolenou? Vyberte si na webu MegaUbytko.cz v sekci chaty a chalupy pronájem. Pokud plánujete cestovat na Slovensko a potřebujete ubytovanie na Slovensku, ty nejlepší ubytovací zařízení, chaty, chalupy, roubenky naleznete na stránce chaty na prenájom.

 lezec  diskuse  ankety  odkazy  průvodce  fotky  video  *rss*  ochrana osobních údajů       ceník reklamy Energy Cloud   NetPro systems, s.r.o.