LEZEC  OBCHOD  DISKUSE  INZERCE  ANKETY  ODKAZY  PRŮVODCE  MAPY  FOTKY  VIDEO 

 jméno

 heslo 

 Registrace   |   Žula nevaruje.
Hledání cesty

Hledání na Lezci

 Metodika
 Trénink
 Ledy
 Skialpy
Knihy
Křest lezeckého průvodce Vltavská žula
Legenda jménem Chroust, publikace o životě Vladimíra Procházky
Metodika základů lezení na umělé stěně

Závody
Olympiáda (05.08)
Cena horolezeckého festivalu (24.08)
SP Koper (06.09)

Žebříček
Cesty:
24.Melen 10679
25.Duchoň 10671
26.Kalvas 10619
Bouldry:
24.Jakubcova 9215
25.Vaňous 9200
26.Klapal 9159
Hory:
11.Petr 4680
12.Ludrovský 4626
13.Čáp 4320

Výsledky
SP Briançon (17.07)
SP Chamonix (12.07)
Akademické mistrovství ČR (27.06)

Deníčky
5599 lezců
1116964 cest
Nové přelezy:
Kleiner Ro 9+/10-
The Flow 9+/10-
Tout N´Est 7c+
Eisenvater 9/9+
La Crema 8a
Hadraplán Xc
L´Ami Caou 8a
Les Colonn 7c+
Chameleon 10
La Chose 7c

Stěny
Rock 'n' Wall - Plzeň
SAUNA - Plzeň
Lezecká stěna Kbely - Praha 9 – Kbely

Prodejny
Lezec-shop.cz - Štěchovice
Rock Point Plzeň Americká - Plzeň
Outdoor Centrum Rock Point Masarykova - Brno

Kontakt
REDAKCE:
standalezec.cz
ŠÉFREDAKTOR:
jirkaslezec.cz
INZERCE:
standalezec.cz
IT:
hoplezec.cz

Hroch ve vlastní štávě

aneb Karakoronoš v zástěře

Jó hroch ve vlastní šťávě, to je jednoduché, to máte raz dva. To se vezme hroch - a podívejme se, tady zrovna jeden leze. A dva! Hmm, ten druhej to je spíš takovej pardál, ale ani né moc starý, to se snese. Hroch nebo pardál, mě je to jedno. No to si pošmáknu!









Hrochy je nejprve potřeba umýt a zbavit srsti (nejlépe u holiče ve Skardu) (hi res)

foto by © Mára & Ondra


Takže, dobře umyté a chlupů zbavené horchy lehce osmahneme - týden, deset dnů je ideál. Já používám pánev Baltoro, ale na tom tolik nesejde.


  Pánev značky Baltoro.
(hi res)

foto by © Mára & Ondra



  Hroch po kolena v kotli
(hi res)

foto by © Mára & Ondra


Osmahnuté hrochy vložíme do kotle. Nejlépe kotel veliký, třeba ten Gasherbrumský je tak akorát. Necháme je dva-tři dny odležet a poté začneme pomalu promíchávat. Pěkně pomalu je vyzvedáváme do vrchnějších vrstev a pozvolna dusíme. Musíme dávat pozor, abychom je nepromíchali příliš rychle, to pak pustí šťávy příliš brzy a nic z toho není. Takže maximálně na trojku.


  Hroši na trojce (CIII na normální cestě)
(hi res)

foto by © Mára & Ondra


Pak necháme hrochy zase pěkně klesnout a dáme je na dno odležet na delší dobu. Pravidelně podléváme a kropíme.


  Horší odlehárna (BC)
(hi res)

foto by © Mára & Ondra



  Smažiči Zahir & Abbas
(hi res)

foto by © Mára & Ondra


Po dvou týdnech začneme hrochy promíchávat znovu. Pomalu snižujeme teplotu a vyšleháváme je pěkně do výšky. Teplotu nesnižujeme příliš rychle, to by pak byli hroši tuzí. Je třeba je zachovat vláčné a křehké. Poprašujeme hladkou krupičkou a pravidelně hrochy hněteme.


  Hroši na rožni (CIII, 7300m)
(hi res)

foto by © Mára & Ondra


Mrazíme zhruba týden. Je potřeba dávat pozor aby nám hroši neklesli. Nejlépe tomu zabráníme špetkou slunečního svitu smíchaného s nadrobno nasekanou předpovědí dobrého počasí.


  Kynutí. (hi res)

foto by © Mára & Ondra



  Studenovzdušná trouba na pětku (CV, 7700m) (hi res)

foto by © Mára & Ondra


Necháme hrochy nakynout v páře, a poté je vložíme do studenovzdušné trouby, aby měli hroši pěkně křupavou kůžičku.


  Hroch s mrožími mimikry (hi res)

foto by © Mára & Ondra


Pozorně proces sledujeme, a jakmile hroši začnou pouštět šťávu, dáme je na chvilku na pětku.

Vyšťavené hrochy potom posněžíme z obou stran. Teplotu udržujeme nízkou, aby se končetiny zbarvily pěkně do fialova - tady je to potřeba hlídat, aby konečky prstů nezčernaly - to by se pak muselo odkrojit a to by byla škoda.


  Osněžený marinovaný hroší závitek (C?) (hi res)

foto by © Mára & Ondra


Pak to všechno odstavíme a propasírujeme hrochy přes serakové struhadlo. Počkáme, až hroši klesnou a jakmile budou na dně, necháme je dojít.


  Serakové struhadlo. (hi res)

foto by © Mára & Ondra


A pak už jen správně degustovat - sežvejkat a vyplivnout!



  Hroši ve vlastní šťávě (návrat do BC po 14 dnech)
(hi res)

foto by © Mára & Ondra


Video je tady:


Zdroje:

Vice fotek je tady: Photos





Kdy: červenec-srpen 2016
Kde: Centrální Karakoram, Pákistán
Kdo: Ondra Mandula, Marek Holeček
Co: Západní stěna Gasherbrumu I
Jak: Alpským stylem, bez maglajzu
Kam: Nejvyšší bivak v cca 7700m, nejvyšší bod cca 7800 m.
Proč: Zeptejte se Máry...

Poděkování:

Nuvia, Vacuum Servis za velmi velkorysou finanční podporu
AltaAlnos za velkorysou finanční podporu
Millet za teplé boty, spacák a péřovku a další oblečky
Direct Alpine za větrovku a kalhoty a další oblečky
Singing Rock za cinkrlátka, helmu a lana
Julbo za brýle
Tingerlaat za opalovací krémy

Ondra Mandula   [úpravy] 09:33 20.12.2016Tisk 

Reklama:

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář 

 Ten styl tu už byl a vtipněji11:56:35 20.12.2016
http://www.lezec.cz/clanek.php?key=8847&nazev=moby_duck
Papoušodpovědět 
 Re: Ten styl tu už byl a vtipněji12:47:29 20.12.2016
nihil novi sub sole, v literatuře vážné i nevážné je jen pár příběhů a postupů, co se točí furt dokola, a každý kdo se chápe pera je do jisté miry plagiátorem a vykradačem předchůdců. ale tenhle literární počin skorem hodnotím jako nedostatek kindrštůbe. (pro zuřivé vlajkonoše: tímto nemíním nijak hodnotit vážnost či dobrodružnost tohoto výletu)
Lukas B.odpovědět 
  Re: Ten styl tu už byl a vtipněji14:14:48 20.12.2016
No jo Maruv typicky, pro mne také nelibivy styl...na druhé strane tam kluci fakt dostali zabrat a smekam klobouk, ze to zas zvladli a podle vseho ještě znovu budou chtit zvládat dal. Kdo jiny by na to mel?
Martas.odpovědět 
   Re: Ten styl tu už byl a vtipněji14:19:17 20.12.2016
Kluci, ten článek psal Ondra, ne Mára. A odpovídá stylu článkům předešlým - Uzum Brakk a Rakaposhi.A před klukama veeeliký respekt, musel to být hustý výlet.
Vencaodpovědět 
    Re: Ten styl tu už byl a vtipněji14:22:49 20.12.2016
ano, je to plagiát magnuska v ondrově stylu. márův styl je skutečně mnohem horší.
Lukas B.odpovědět 
     Re: Ten styl tu už byl a vtipněji14:36:24 20.12.2016
tak snad to nemá Magnusek patentovaný :)
Tomodpovědět 
     Re: Ten styl tu už byl a vtipněji14:38:47 20.12.2016
Amen.
ttodpovědět 
      Re: Ten styl tu už byl a vtipněji16:32:06 20.12.2016
Nicotnej článek o nicotným počinu. Pánové budou asi nějací nýmandi. Bejt tam já, tak je z toho nejméně motyka a pulitzer. Možná nobelovka.

Co vy ostatní, kolegové diskutující? Taky byste to tam vykostili a pak o tom napsali epopej?
honzaodpovědět 
       Re: Ten styl tu už byl a vtipněji20:21:09 20.12.2016
Přéésně. Já bych, kdybych chtěl, tam ještě navíc nastřílel fotek. Západ slunce nalevo, západ slunce napravo, já visím za jednu na cepínu a za mnou padá hvězda. Kluci jsou žabaři. Ale já nechci.
Steveodpovědět 
        Re: Ten styl tu už byl a vtipněji20:22:17 20.12.2016
Ba ne, kecám, kluci jsou hustý.
Steveodpovědět 

 video16:33:06 20.12.2016
Video hodně libový!:-)
Šp.odpovědět 
 Re: video19:30:04 20.12.2016
přesně tak! super video! všichni se serou do článku, přitom nikdo nepochválil video - vtipný, originální a strhující.
Jirkaodpovědět 
  Re: video20:46:04 20.12.2016
Video vyborny.
jx zeroodpovědět 
   Re: video21:45:51 20.12.2016
Vynikající! To ustavičný zrychlený dejchání je dobrá hororová zvuková kulisa.
P.odpovědět 
    Re: video11:50:01 21.12.2016
Videjko fakt genialni! Pristi rok to padne, ne?
Martas.odpovědět 

 Vejlet16:52:44 20.12.2016
Přísnej vejlet! V pěknejch sračkách jste to lezli. Žádný francouzský azuro a firn. Pěkně hovna s háčkama, tvrdej led a prašan. A to všechno úplně v řiti a tak vysoko, kde se člověk musí třikrát nadechnout, než si zaváže tkaničku. Respekt!
Bacaodpovědět 

 únik hrobníkovi z lopaty18:04:34 20.12.2016
Sedím v křesle, v ruce grog, na nohou papuče, na klíně kocour, v kamnech praská.

Ale i tak mě z pouhýho pohledu na schéma sestupu polejvá studenej pot.
honzaodpovědět 

 !21:19:51 20.12.2016
dobře že jste z5 živi a zdrávi!
 honza k.odpovědět 
 Re: !21:49:09 20.12.2016
Akorát s Jorasses je to shodný se sestupovkou..
odpovědět 

 Moc pekny21:53:13 20.12.2016
Moc pekny ale to bych fakt nechtel zazit...
Milan Podpovědět 

 hroší degustace08:07:08 21.12.2016
Mám rád teplo a dostatek kyslíku, o to větší obdiv! Smékám klobouk i s příčeskem, pánové!!! ... a náhodou, článek dobréééj. V tom filmu prosím příště ňákou strhující hudbu a vedle speciálních efektů taky aspoň decentní milostnou zápletku. A nebo rači né?
Bédaodpovědět 

 video - klobouk10:43:41 21.12.2016
Perfektní video, luxus animace - klobouk dolů před  Mrs. Mandula!
michalodpovědět 

 Lahůdka11:36:30 22.12.2016
Skvělý video! A díky Karakoronošovi za recept, obávám se však, že na takovéto lahůdky nemám žaludek. Jste chlapáci, jsem rád, že jste to oba dali - dolů a domů!
MiraSodpovědět 

 Recept na hrocha20:02:48 22.12.2016
Gratuluji k uspesne vyzkousenemu receptu presne dle vyzivovych zasad patafyziky a predevsim k tomu,ze se nejedna o recept na hrocha "na modro" ci dokonce "na cerno".VDrzim palce,at zde brzy publikujete recept na hrocha "na vavrinech".
BaraTopinkovaodpovědět 
 Re: Recept na hrocha18:33:20 23.12.2016
Vďaka veľká za Krásne a dychberúce videjko, to prostredie na kopci na mňa pôsobilo ako nič pre ľudské bytosti, koniec zeme a odľahlosti. Gratulácia ku odvahe a chuti a boji a najmä návratu. Držím palce naďalej mišo
Misoodpovědět 

 Foto dne:

Expedice K2
 Databáze cest:
Všechny cesty (176588)
Top cesty v ČR
Top bouldery v ČR
Nejnovější cesty:
Česílkova VI Adršpach
Lesní Jahody VII Zbirohy
Poslední Hrst V Zbirohy
Stará Cesta IV Zbirohy
Darovaný Watzmann VIIb Tisá - Bürschlické Stěny
Nově komentované:
Koutová III Hrubá Skála
Stará Neznámá 6- Srbsko
Pozitivní Negativ VIIIb Ostrov
Zpocené Prsty 6- Stará Strana
Kolibřík 5 Stará Strana

 Nově v diskusi:
Re: Koukolova hora | Re: Koukolova hora | Re: Koukolova hora | Re: Koukolova hora | Re: Koukolova hora | Re: Koukolova hora | Re: Koukolova hora | Koukolova hora | Re: Poděkování | Re: Poděkování |

 Nové komentáře:
Re: Radar | Radar | Re: Palec hore. | Re: Úspěchy české reprezentace | Re: Úspěchy české reprezentace | Re: Úspěchy české reprezentace | Re: Úspěchy české reprezentace | Inu | Re: Rádoby repující retard | Palec hore. |

 Kde to vře:
Rozhovor o horolezectví nižší obtížnosti ve Vysokých Tatrách (48)
Film: Bouldrování a lezení na Děčínském Sněžníku (34)
SP v lezení Chamonix, Francie (10)
Pepa Šindel přelezl Hades, další cestu obtížnosti 9a (10)
SP v lezení Chamonix, Francie (9)
SP v lezení Briançon, Francie (8)
Zdeněk Hák a Radek Groh s Lucií Výbornou o Muchu Chhish (7475 m) (5)
SP v lezení na obtížnost Innsbruck (5)
Čeští horolezci vylezli na doposud nezdolanou horu Muchu Chhish (4)
SP v lezení Briancon, Francie (3)

 Nově v inzerci:
Gabrielka 2x expreska | Singing rock Buddy set | Lezení víkend | Průvodce Drábské světničky | Průvodce Ostrov | Průvodce Labské údolí pravý břeh. | La Sportiva Otaki Women | Statická a dynamická lana | friendy | Prodám NOVÉ kraťasy Husky Kimbi, vel. XXL |

 Anketa:
Jaký je váš názor na dodržování lezeckých pravidel?
 Plně je respektuji 
 1752 
 Většinou respektuji, záleží na konkrétní situaci 
 1912 
 Mám s tím problém, sem tam dodržuji 
 1849 
 Nezajímá mě to, lezu podle svého. 
 1775 

 Návody:
Jak psát na lezce ...
Lezecké mapy

 Partneři:
Treking.cz
Hledáte si pěkné ubytování v ČR na Váš výlet či dovolenou? Vyberte si na webu MegaUbytko.cz v sekci chaty a chalupy pronájem. Pokud plánujete cestovat na Slovensko a potřebujete ubytovanie na Slovensku, ty nejlepší ubytovací zařízení, chaty, chalupy, roubenky naleznete na stránce chaty na prenájom.

 lezec  diskuse  ankety  odkazy  průvodce  fotky  video  *rss*  ochrana osobních údajů       ceník reklamy Energy Cloud   NetPro systems, s.r.o.