LEZEC  OBCHOD  DISKUSE  INZERCE  ANKETY  ODKAZY  PRŮVODCE  MAPY  FOTKY  VIDEO 

 jméno

 heslo 

 Registrace   |   Helé mami, horolezec. Jéé už tam neni!?
Hledání cesty

Hledání na Lezci

PRÁCE PRO LEZCE
Fasádní Servis
 Metodika
 Trénink
 Oblasti
 Reportáže
Knihy
Update sprievodca Jelenec
Pomozte vydat knihu Dobrodružství v prášku… přidáte jen vodu
Křest lezeckého průvodce Vltavská žula

Závody
SP Praha (20.09)
Basecup 2024 (28.09)
SP Soul (02.10)

Žebříček
Cesty:
34.Kalvas 10463
35.Kolomazník 10459
36.Novotná 10440
Bouldry:
34.Scheuerová 8903
35.Svoboda 8759
36.Bureš 8700
Hory:
21.Ludrovský 4626
22.Cibulka 4617
23. 4178

Výsledky
EP obtížnost Bologna (14.09)
Rock Master (14.09)
SP Koper (06.09)

Deníčky
5648 lezců
1132853 cest
Nové přelezy:
Gamba 8A
Otravná Bz 7C/7C+
Skleněná D 7C
Wrestler 7C
Sarkofág 9+/10-
Eros 7b+
Fränkische 9+/10-
Monkey Bus 10-
Armed Resp 9+/10-
Hitchhike 9/9+

Stěny
Gymnázium M. Koperníka - Bílovec
RAJČE - Brno
Eset Centrum - Praha 2

Prodejny
Outdoor Centrum Rock Point Poštovní - Ostrava 1
HUDYsport - Praha 5
HUDYsport - Havířov

Kontakt
REDAKCE:
standalezec.cz
ŠÉFREDAKTOR:
jirkaslezec.cz
INZERCE:
standalezec.cz
IT:
hoplezec.cz

Vinaři

smallJeden nejmenovaný lezec – „Mystr“ (opravdu nejde o pravopisnou chybu) si kdysi „posteskl“, že lidi lezecký chodí do skal trochu, ne vždy pěkně oblékaní, že by měli více dbát na eleganci a moderní „dres code“. Nu což o to, kámoš tuhle vysypal hromádkou materiálu pod Trůnem v Labáku (matroš něco pamatoval) a další nejmenovaný „mistr“ a trochu „kupec“ utrousil památnou větu: „ty vole kdyby byli všichni jako ty, tak zkrachuju“.

Ano, ono okřídlené klišé „o šatech…“  se může stát součástí Vaší identity (nebo také snobismu), jejíž vnějším projevem je, jaké to „hadříky a klůcky“ zahalují Vaši tělesnou schránku či jaký to lesklý a eloxovaný hardware se vám houpe u pasu.
Také jsem vždycky toužil po moderní identitě , přiznám to na rovinu – tak trochu být snobem, ale nějak to nešlo dohromady s tím, že lezu rád hlavně na píscích. Důvod nesouladu je je jasný, drsná hornina, různé škvíry - spárokomíny šukacího charakteru, nedovolují člověku odít se v uhlazený a barevný šat, jež by demonstroval příslušnost k výše zmíněné skupině. Písek je  zkrátka spíše taková proletářská záležitost (slovy ex-prezidenta – levičácký sport). Například v Ádru nepotkáte příliš často úhledně oděné lezce. Vrcholem extravagance v rámci možností byly kdysi dávno „sněhobílé“ doktorské kalhoty či pepito (mecké) řeznické.
Fakt moc jsem toužil být „hoch a in“, lehce okázalý a módní ale nešlo to. Nezbylo než hledat inspiraci někde jinde.
Vždycky jsem moc obdivoval „znalce a sběratel vín“. Ano takoví ti co  dokáží dlouho a zaníceně vyprávět o tamtom vinaři, oné odrůdě či přímo o konkrétním vinohradu (trati), jižních stráních, hladivých kyselinkách, spodním „buketku“ a doznívající ovocné chuti. Nad jednou sklenkou (kyselého patoku) pomlaskávajíce, válejíc mok na jazyku, usrkávají a civí skrz proti světlu, aby po se posléze dopracovali k závěru, který shrne každý laik do tří slov „červené, jižní svah“. Mnozí mají i své archivy které různě oprašují, přerovnávají popisují, chlubí se jim atd...
Ale co to má vlastně společné s lezením?

Vínoznalecká disputace


No představte si například několik Adršpašských someliérů pomlaskávajících na terase u Peňáka, blažený až mystický výraz v tváři, teatrální gesta...
Myslíte, že popíjejí lahodný mok z révy? Ale kdeže, maximálně tak Krakonoše. Ale když se zaposloucháte, do jejich hovoru myslím, že pochopíte.
„Ty vole ještě dva kousky a budu mít kompletní archiv Richtra“ (H.R. jeden sakra dobrej vinař)
„Počkej chceš říct že budeš mít všechno co kdy Richtr vytlačil?“ (hrozny se lisují - tlačí).
„No né všechno, ale kompletní kolekci tady v Ádru“ (A. jedna taková zapadlá vinařská oblast Sudet, dřív se tam hodně lisovalo).
„No a kterej kousek ti chybí?“.
„Zrovna Slunovrat a jihovýchod Jitřenky“ (sledujete - Slunovrat - už to slunce v názvu odrůdy, ta chuť co se dere na jazyk, když ho berete do úst)
„Jo Slunovrat dobrý ale ta JV stráň (Jitřenky) je taková „nakyslá“.
„Počkej jak nakyslá?“
„Takový trochu kyselý sokolíky, solí (sanytr v sudech) ale naštěstí chutnej oblej rajbák na závěr to vyváží“
Zdá se, že JV není zkrátka není jih - ale i kyselinka může zachutnat).
Pak se přidá třetí co do teď mlčel:  „No já du spíš po Kokšovi, ty jeho první ročníky, to jsou fakt skvělý věci. Ať to vezmeš jak to vezmeš, Kokša tam se nespleteš to je vždy gurmánský zážitek na úrovni...“ (Kokša další věhlasný „moštař skalní révy“.
„Já ti teda něco řeknu, teď jsem kašlal na jména, šel jsem spíš po ročnících. Říkal tady starej Mocan (extra třída, ten se něco „nakvasil“), že teda ty 80-tá léta, to byly panečku silný a „výrazný ročníky.“
„No a jaká, co jsi ochutnal?“
„Raději to nebudu moc rozvádět, většinou samý patoky, skoro pořád mě bolela hlava, kyselý jak šťovík, vysolený, špatně vysířený sudy, občas to zezelenalo nebo co. No nedoporučuji.“
Slovy zmíněného Mocana: „Jo, jo nešťastný 80-tý léta...“

Máš svůj archiv?


Už chápete? Máte svůj archiv, kterým se se za dlouhých zimních večerů, probíráte, pomlaskáváte, prohlížíte proti světlu... A když se zasníte mnohdy i poválíte na jazyku tu opojnou příchuť konečně cvaknutého kruhu, jindy zas ucítíte v halvě závrať a opojení proklatě „vykvašeného“ rajbáku, či oblost (kyselinky) při posledním kroku na vrchol, když už si (raději) nepamatujete jak hluboko byl poslední kruh...
A co teprve opojení, když Vám „vyšlehne slunce do tváře po té co se ze severu propijete na samý vrchol toho správného ročníku...“
Nemohu také nezmínit kocoviny, když jste se nepropili tam kam jste chtěli, vystřízlivěli na nástupu nebo mezi ním a prvním kruhem. Kocoviny, když jste si uvědomili co se mohlo stát, kdyby se ucho od džbánu…, kdyby jste si přihnuli ještě o malinko více. A mnohdy je ta kocovina tak tvrdá že vás i brní hlava (doslova).
Až se proberete archívem vezmete si ten správný vinařský katalog a listujete si:
„Hm tady od Lukaváka, zrovna tento kousek má dobrou chuť (zvuk), to mi doporučovali... Ale nebrat od něj všechno, dost věcí jsou šílený patoky a slivky...“
A pak přijde vysněný den a vy kráčíte skrz vinici a skrz sklepy, se zálibou míjíte  tam ten ročník, tam tu trať, támhle další z kolekce třeba od Alberta... (moderní řízené kvašení) a říkáte si:
„ Hmm tady ta škvírka, byla taková plochá ale na patře chuťově bohatá, tady ten kousek jsem koštoval už několikrát a ještě bych si i přihnul...“

Dozrávání


Pak s přibývajícím věkem, člověk míjí některé soudky a vzpomínáte jaké to byly pijácké časy, co všechno jste vydrželi a dokázali vypít. A může se vrátit chuť na mnohý skvost sudetských vinic, zatoužíte po tomto kousku jak zamlada. Ale řeknete si, že všeho s mírou neb dobrý gurmet si musí umět i mnohé požitky odepřít (co kdyby to trávicí soustava náhodou pod kruhem neunesla - z vína se jenom nezvrací, že jo).
No a posléze se také ukáže jak velký jste byl snob, jestli po vás zůstane jen „zaprášený archiv vypitých lahví“ (který měl cenu jen pro vás) nebo jestli to budou vzpomínky na jižní slunce, na život a procházky ve vinici, a také jestli se jen lisovalo a stáčelo jen víno.


Neboť: „Nezapomeňte, že i my jednou dozrajem na vinici a budeme lisováni a po té stáčeni v nádobách věčnosti“

Vinař (vinar@centrum.cz)



Pro znalce je tu malá koštovací soutěž, poznej o jaký ročník, odrůdu a trať se jedná na obrázcích. Odpovědi posílejte autorovi na e-mail. Ze správných odpovědí bude vylosován výherce – první cena je košt s autorem na sudetských vinicích. Gendrová selekce potenciálních výherců se nevylučuje :-).



Je vidět, že práce na vinicích je mnohdy pěkná dřina

foto by © Vinař



Chuťové vjemy některých ročníků vám zkřiví nejen ústa ale mnohdy i celé tělo

foto by © Vinař



Ve stati kážou víno, ale chlastají většinou pivo, na rukou stopy po obvzlášť silném chuťovém zážitku

foto by © Vinař



Den na vinici

foto by © Vinař


Vinař   [úpravy] 12:01 09.04.2013Tisk 

Reklama:


Související články:

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář 

 tak zrouna kvůlivá tomu12:24:39 09.04.2013
na tenhleten web lezu
Lukas B.odpovědět 
 Re: tak zrouna kvůlivá tomu12:44:22 09.04.2013
Perfektný článok. Dokonalé!!!
Marošodpovědět 

 dlouhá zima13:12:00 09.04.2013
No je vidět, že zima je nevinařsky dlouhá a nejednomu se už tak jizvy na pařátech zahojily takřka nenávratně. :-) Z tohoto článku je jasný, že dobrý hulení je základ každýho pořádnýho psáče.
Ondraodpovědět 

 hodně dobrý13:34:52 09.04.2013
Moc pěkný jen nevi jestli tohle :
Hmm tady ta škvírka, byla taková plochá
je ještě vo lezení :D
JModpovědět 

 Gendrová selekce14:12:38 09.04.2013
by tady tomu vobčas prospěla...
Papoušodpovědět 

 co kdyby14:23:58 09.04.2013
co kdyby to trávicí soustava náhodou pod kruhem neunesla - z vína se jenom nezvrací, že jo...
Dost dobrý. :-))
vlastikodpovědět 

 Parádni16:26:08 09.04.2013
Mít svůj archív je takřka nezbytnost, protože zimní večery jsou krutě dlouhé a hlodání překližky může lézt brzy krkem.
v.ještěrodpovědět 

 Vesele poctenicko :)17:08:50 09.04.2013
:D
HARYodpovědět 

 Cteni i autor jsou...19:17:57 09.04.2013
Genialni!
acodpovědět 

 re21:11:27 09.04.2013
Dobře, Ty...
odpovědět 

 Tak to je masakr22:27:08 09.04.2013
Paráda, jen tak dále.
Papinosodpovědět 

 VIIIb23:53:07 09.04.2013
severozápadní svah, Blahna, podzim 1986
Buboodpovědět 

 to sou12:04:34 10.04.2013
jako krásný fotky
janodpovědět 

 uff23:19:21 10.04.2013
ty kravo to sou  kecy... tohle do me nekdo hustit v hospode u piva tak se poseru a dam si borovicku.
odpovědět 
 Re: uff21:24:04 12.04.2013
... se neposer.
odpovědět 

 koštovačka07:35:36 11.04.2013
geniální
čajodpovědět 

 palec nahoru08:14:03 11.04.2013
super, hned bych koštnul....

ouzinodpovědět 

  20:08:16 11.04.2013
Parádní čtení... Díky!
Z.odpovědět 

 vinaři20:51:15 11.04.2013
No z mých (letitých) zkušeností...nejhorší prudiči místní Horní Věstonice a okolí...t.j.vinaři. Jsou OK jenom když kasírujou za pet flašku burčáku. Honzin
Honzinodpovědět 
 Re: vinaři20:16:10 12.04.2013
celá oblast je na mé trávení poněkud kořeněná. Vždycky jsem dával přednost kulatějším tónům českého ráje a i ty už nějak nemohu pozřít. Holt se blíží čas sklizně a sil ubývá. Nezbývá, než vzpomínat na dostupné kousky z mládí, které se teď stávají cenově nedostupnými. Díky Vinaři
karel miffekodpovědět 

 Víno, ako má byť.10:28:08 03.05.2013
Dobrý kúsok od pána "mystra" autora.
Erikodpovědět 

 Výsledky koštovací soutěže10:10:39 13.05.2013
A máme tu slavnostní vyhlášení koštovací soutěže! Děkujeme všem vínoznalcům co se zapojili a udělali tento svět trochu veselejší a prosluněnější :-)
Vítězem se stává naprostý suverén a znalec sudetských vinic (chvíle napětí) TATUŠ! správně okoštoval a určil všechny tři předložené vzorky. Čestné uznnání patří Magnuskovi, Standovi B., Srovnymu a Lukáši C. správně určili 1. nebo 2. případně oba vzorky. Vítěz  získává poukaz na celodenní košt s autorem stati v předmětné oblasti, zakončený malým občerstvením v některém z místních "sklípků".
Malým zklamáním je slabá účast vínoznalkyň (0) - příště to bude jistě lepší :-).
Správné odpovědi:
1. Pošťák Tenké psaní
2. Pošťák Tenké psaní
3. nehodnoceno
4. Robinson Pátkova

Váš Vinař
Vinarodpovědět 

 Foto dne:

 Databáze cest:
Všechny cesty (178632)
Top cesty v ČR
Top bouldery v ČR
Nejnovější cesty:
Alfa Phänomen 6+ Frankenjura
Kraft Durch Efes 6b Geyikbayiri
Zangengriff Trifft Zungenkuss 6a+ Geyikbayiri
Kizil Gerdan 6b+ Beycik
Beycik 7a+ Beycik
Nově komentované:
Z Stěna Pravá Cesta 8+ Ještědský Hřeben
Generační Odkaz 7+ Ještědský Hřeben
Z Stěna Pravá Cesta 8+ Ještědský Hřeben
Pod Slaněním 7+ Ještědský Hřeben
Rock For People IXb Adršpach

 Nově v diskusi:
Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Re: Jaká nehoda se odehrála ve Žlebu? | Kryštof 05 a 09 |

 Nové komentáře:
Re: 666 | Re: Pecka | Nice | Re: 666 | Re: Pecka | Re: 666 | Re: 666 | Pecka | Re: Manaslu (8163) | Manaslu (8163) |

 Kde to vře:
Kilian Jornet zdolal všech 82 alpských čtyřtisícovek za 19 dní (61)
SP v boulderingu Praha 2024 (54)
Použití prusíku při navazování, slaňování (28)
SP v boulderingu Praha 2024: Adam Ondra 6. (17)
Jsou tam! … MEISTERWEGE 1974 (15)
82 alpských 4000m vrcholů za 19 dní (14)
Arco Rock Master 2024: Adam Ondra 6. (9)
SP v boulderingu Praha 2024 (8)
SP v lezení na obtížnost Koper, Slovinsko (7)
Matěj Bernát vystoupil na Manaslu a pak sjel dolů na lyžích (6)

 Nově v inzerci:
Boty Lowa Renegade GTX Lo | Makak Training board TB05 | La Sportiva Spantik 43,5EU | Perovka Sir Joseph Spantik | Spacak Sir Joseph Looping 900 | ztracený matroš pod Othellem v Ostrově | Skály ST (25.9.) | RAB DOWNPOUR ECO-membránová bunda pánská | STANOVÉ KOLÍKYUltralehké,odolné,kvalitní SET 8+1NOVÉ,NEPOUŽITÉ! | Expreska Wild Country |

 Anketa:
Jaké technologie nebo aplikace používáte při lezení a jak vám pomáhají?
 GPS a mapové aplikace 
 152 
 Lezecké aplikace pro sledování výkonu 
 109 
 Sociální sítě pro sdílení a inspiraci 
 106 
 Vzdělávací aplikace pro techniky a trénink 
 98 
 Aplikace pro evidenci a sdílení výstupů 
 101 

 Návody:
Jak psát na lezce ...
Lezecké mapy

 Partneři:
Treking.cz
Hledáte si pěkné ubytování v ČR na Váš výlet či dovolenou? Vyberte si na webu MegaUbytko.cz v sekci chaty a chalupy pronájem. Pokud plánujete cestovat na Slovensko a potřebujete ubytovanie na Slovensku, ty nejlepší ubytovací zařízení, chaty, chalupy, roubenky naleznete na stránce chaty na prenájom.

 lezec  diskuse  ankety  odkazy  průvodce  fotky  video  *rss*  ochrana osobních údajů       ceník reklamy Energy Cloud   NetPro systems, s.r.o.