Když se řekne ostrov Elba, tak se vám asi vybaví dávná historie a s ní jméno Napoleon Bonaparte. Rok 1814 poté co neuspěl, je císař spojenci donucen abdikovat ve Fontainebleau (že by už tady Napoleon poprvé přišel do styku s lezením?) a je vyhnán na skalnatý ostrov Elba. Roku 1814 přistává Napoleon v přístavu Portoferraio a začíná se jeho první etapa vyhnanství. Neví se, zda sám Napoleon nebo jeho vojáci začali na ostrově provozovat lezení, ale jisté je, že aby si Napoleon ukrátil čas zavedl na ostrově řadu ekonomických a sociálních reforem. Tento ambiciózní muž zde pobyl jen necelý rok, než se mu podařilo uprchnout z nedobrovolného vyhnanství. To je však už jen historie. Klidně bych se vsadil, že dnes kdejaký lezec by rád byl poslán do vyhnanství na tento pěkný ostrov. Mít čas a natankovanou kreditku, jistě by se našla řada novodobých dobrovolných vyhnanců. Právě pro takovéto vyhnance přináší nakladatelství Versante Sud na trh nového zajímavého průvodce Lezení V Toskánsku a na ostrově Elba. Toscana E Isola D ElbaPrůvodce sportovním lezením Lezení v Toskánsku má vše, co hledá dobrodružná lezecká duše. Naleznete zde divokou přírodu, zajímavá historická místa, nádherné moře, dobré jídlo a nakonec i nějaké ty skály. Leze se zde převážně po žulových či lávových masivech, které tvoří hladké plotny, nebo naopak bizarní útvary s neuvěřitelně utvářeným povrchem. Jsou zde jak sportovní oblasti tak více-délkové stěny. Průvodce je již třetím vydáním, kde autoři popsali a doplnili již předcházející edice. Trochu jsem se snažil prozkoumat informace dostupné na internetu, jelikož jsem průvodce ještě nedržel v ruce, a zdá se, že na ostrově se nachází kolem 8 lezeckých oblastí. Autoři: Mauro Franceschini a Fabrizio Recchia Formát: 15x21 Počet stran: 284 Cena: 25,50 Euro V italštině částečně přeloženo do angličtiny. ISBN 978-88-87890-66-22: Datum vydání: : 1 červenec 2008 Zdroje: Stránky nakladatelství Versante Sud Zde si můžete objednat knihy z Horo knihy. (prodejce průvodců Versante Sud v Čechách) Zde si můžete objednat Průvodce
|