Hasič Hölzl z děčínského spolku CAO mi včera vrazil do ruky knihu, která mně jako čerstvému majiteli chlupatých lyí přijde vcelku apartní. Jmenuje se Výber skialpinistických a lyiarských túr a sepsal ji Stanislav Klaučo.
Obsahuje čtyřicet skialpových sjezdů a vysokohorských túr a pět přechodů přes sedla a hřebeny Vysokých, Nízkých a Západních Tater a Malé a Velké Fatry.
Velmi sympatickým rysem knihy je, e není uvaněná. Krátký úvod, historie sportu a pak hutné info o lavinách - pohyb v nebezpečném území, test, jak poznat, kdy je terén lavinézní, výbava aj. se Schubertovskou fotkou jedné vyproované mrtvolky. Hned za tím jsou na straně 21 vysvětlivky k mapkám, k pouitým termínům a také tu najdete mezinárodní klasifikace skialpových sjezdů.
Klaučo pak dále v textu popisuje túry oficiálně povolené a ty, které nejsou \\\"v súlade s prísluným návtevným poriadkom.\\\" Co to přesně znamená (zakázané, ale krásné nebo zakázané, ale mlčky tolerované?), těko říci. Faktem je, e popisy jsou vyčerpávající a obsahují mnoho doporučení, z nich je vidět, e autor trasu sám absolvoval nebo se poradil s jinými znalci.
Velmi dobrým počinem je úvodní tabulka u kadé túry, která sděluje její základní charakteristiky (start a cíl, obtínost, časové údaje, nejlepí roční období pro túru, délka sjezdu, sklon svahu, lavinéznost, nutnost brát s sebou horského vůdce).
Milan Lizuch, mu, který knihu doporučuje na zadní straně obálky, uvádí, e Klaučo nabízí skialpové klasiky a e někdo moná bude v knize postrádat \\\"tu svoji\\\" trasu. (Těím se na dobu, kdy budu mít knihu doslova projetou a budu v ní něco postrádat.) Lizuch vak knihu chválí, píe, e jej autor \\\"prekvapil - nielen samostatným činom, ale aj jeho kvalitou\\\"
Publiklace má také velmi střídmou, ale o to přehlednějí grafiku. Obsahuje fotografie téměř větiny nabízených tras s popisy jednotlivých vrcholů a zakreslenými sjezdy. Najdete v ní i několik praktických mapek a výkových profilů.
Vydavatelem je Horský internetový klub z Bratislavy, skupina lidí spojená s velmi dobrou, informacemi nabitou sajtnou www.hory.sk. Kniha také obsahuje velké mnoství uitečných internetových odkazů i telefonů na důleité organizace - horskou slubu, národní parky atd.
Devadesátistránkový Klaučův Výber skialpinistických a lyiarských túr je na Slovensku k mání za 275 Sk, v Čechách jej distribuuje Warmpeace (www.warmpeace.cz) za 195 Kč (prodejní cena ve sportovních prodejnách a knihkupectvích) a 250 Kč (dobírka).
Ukázky z knihy naleznete na http://www.hory.sk/kniha/
Berg Heil a chlupu zvlá
Papou
P.S. Při hledání a inspiraci pro túry se mi velmi osvědčily následující tři stránky:
1) Kuba Turek http://jakubturek.webpark.cz/
2) Jan Pala http://www.volny.cz/palicvs/cz/skialp.html
3) Paout a Clarion http://pazout.horolezci.cz/index.php3?id=skialpinismus
Ani bych chtěl sniovat význam průvodce, byl jsem trochu zklamaný. Je v něm opravdu jen to nejzákladnějí ze Slovenska. Doporučuji tedy hlavně začátečníkům pro inspiraci, kam vyrazit.
Pro ty, kteří tuhle zemi znají na lyích víc, doporučuji první díl Extrémního lyování ve Vysokých Tatrách (nakladatelství Tatrya). Je to slaboučká kníečka, ale přímo nabitá spoustou sjezdů. Bohuel zatím jen v okolí Brnčaly a Terynky.
Souhlasim s Kubou,ze ta nova knizka je spis pro orientaci.Jsou v ni opravdu ty nejfrekventovanejsi trasy,kam vlastne ani pruvodce nepotrebujete,protoze za hezkyho dne je tam tolika lidi,ze proste clovek jde s davem.A navic skialpinismus je peknej v tom,ze si proste sjedu to,co se mi libi a co uznam za vhodny a nepotrebuju k tomu pruvodce.A nevite nekdo,jestli Extremni lyzovani vyjde jeste dal,nebo s tim skoncili?
No taky jsem si uvedomil nekonzistentnost toho prispevku,ale rikal jsem si,ze se nikdo nechyti...a ono jo.No a v tom extremnim lyzovani jsou prece jen inspirativni trasy...:o).
Zapsal: Maty, 21:56:58 08.10.2002
Pípáky
Kdy se tady konečně objevilo něco o skialpech, tak to se rád přidám. Ta kníka se mi moc líbila, nael jsem tam jednu malou chybičku, jsou přehozeny čísla u dvou cest z Hrubé Kopy v Roháčích. Potřeboval bych si ale ujasnit klasifikaci, protoe třeba Baraniec je tam stejně těký jako třeba Priečne sedlo a to se mi nezdá.
Jinak bych rád zkusil rozpoutat diskusi o pořízení a pouívání pípáků, protoe cena za ně je dost sprostá tak bych to chtěl probrat s více lidma. Jednou jsem si psal s Kubou, ale nějak jsme to nedokončili. Co vy na to?
Gobo pořádá nákup pípáků za zvýhodněnou cenu, viz http://www.humanita.n.cz/actual.htm
Zapsal: Lukas B., 12:55:45 09.10.2002
Pípák
Sám pípák sice nemám, ale měl jsem monost se účastnit "píp ou" - ukázky vyhledávání píprem a pro srovnání hledání lavinovejma sondama..
Je to velkej časovej rozdíl a kdy jsem zkusil jak dlouho trvá jen vykopání po nalezení, tak jsem si jist e nad pípr není - hledat tyčkama je nadlouho a po 15ti minutách se několikanásobně sniuje ance na přeití zasypaného..
Take je na kadém jak moc si cenní svého krku..
Pokud Vám bude stačit jen analogovej tak se dá sehnat okolo 5000,- Pokud budete chtít digitál, kterej mimo směru ukazuje i vzdálenost tak budete muset malinko přitlačit. Moná je dobré aby větina ve skupině měla analog - jen pro vysílání a jeden nebo dva měli digitál.
Pokud vak jezdíte sami, je debata pípru skoro bezpředmětná.
Břéa Brodský
Nevim,jak je presne delana klasifikace v tyhle knizce,ale ono taky hodne zalezi na podminkach,kdy se cesta sjizdi.Byl jsem treba na Priecnym sedle,kdyz bylo pekne zmrzly a bylo to celkem tvrdy.A pak jsem v kvetnu byl v centralnim zlebu Vyskoky a v tom mekkym snehu to byl naprostej kvak...
Zapsal: Marek, 15:30:27 09.10.2002
Pipaky
digitaly stojej kolem 9000,-, vzhledem k cenam
jakekoliv elektroniky mi to prijde jako hodne
nevydarenej vtip
Zapsal: retez, 15:45:04 09.10.2002
lepidlo
Pro milovníka sudetských pohoří: bez pípáku u nedá ádný skialpinista v západní Evropě ani ránu, hortí vůdci bez něj snad nesmí ani opustit pokoj na chatě. Zavalila Tě někdy aspoň trochu nějaká masa sněhu? Jestli ano, nebude nikdy o oprávněnosti pípáku pochybovat.
Já staré lepidlo z pásů nestahuji - prostě na starou nelepící vrstvu napatlám novou. Moje ena ovem lepidlo ze syntetických pásů dostává benzínem a ehličkou přes hadr.
Základní výbava na skialp.tůru obsahuje kromě pípsu i lopatu a sondu.Bez pípsu je monost přeití zaloená na rychlém vyprotění mizivá.Zavaleného je opravdu potřeba vyhrabat do 15 minut od zavalení.Pak pravděpodobnost přeití skokově klesá.Ale opravdu blbě se vyhrabává bez lopaty by máte velkou líci a ruce jako lopaty.Přesná lokalizace zasypaného není moná bez sondy. Bez zapnutého pípsu by se v zimě neměla opustit chata, zahraniční pojiovny jsou háklivý.Já preferuji pípse digitály, jsou blbuodolný.Na analog je ji třeba znalost a výcvik.A ve vichřici se blbě poslouchá analogovo popípávání.Poměrně sluný články má k tomuto D.Stuchlík např. v časáku Lidé a Hory.Cena pípáků je děsná, ale stařenky kabelka taky nebyla za pár upů.
Lepidlo z pásů jde dobře hranou ehličky. (!!!Pozor!!!! nesmí být moc nahavená a kdy pouijete napařovačku, tak nahavíte manelku. )
K těm pípsům:
1. Měl někdo monost vyzkouet digitál i analog?
Zajímalo by mě, jestli má digitál nějaké dalí výhody, mimo tu blbuvzdornost, nebo si domýlivě myslím, e to se mě netýká.
2. Myslím, e pokud se pípáky kupují, měla by je mít celá parta. Je dost k ničemu leet pod sněhem pípat a vědět,e mně nemá kdo najít, protoe ti ostatní mají jen vysílače.
Můj názor je, e digitál je značně rychlejí (jdete přímo)-chodit ve čtvercích s analogem vyaduje jak u tu bylo řečeno určitý trénink, co se spolehlivosti týče je to ale asi nastejno.
Pokud ale já vím tak jde kadej vysílač přepnout na příjem, protoe pokud by tomu tak nebylo, musel bych si vdy střihnout jestli budu mít to nebo ono...
Myslím e je jedno kterej bude mít, ale hlavně alespoň něco.
A jak u tu bylo opět řečeno je vdy nutná sonda a samozřejmě lopata.
Břéa
BB> ne tak docela, prodava se taky Powder Peep, coz je jenom vysilac. Vypada to jako naramkovy hodinky a stoji to asi 2000,- Prej je to mysleny pro off-piste lyzare, ktery se pohybujou v blizkosti lyzarskejch stredisek a HS je nedaleko. Peknej nesmysl...
Zapsal: retez, 15:47:11 10.10.2002
Pardon
Koukám e mi malinko ujel informační vlak... Ale jen vysílač bych asi stejně nepořizoval, třeba budu nakonec ten "astnějí" a budu kopat a jseme zase oba v p...
Ahoj pekny konecne nejaky konstruktivni tema, chci se zeptat nevite o nejakym bazaru kde by se daly sehnat nejaky veci - lopata, sonda, boty - nejak bych se potreboval dovybavit diky.
Vite jeste o nejakych knizkach s trasama? i treba blizke rakousko ale spis ty tatry, letos mi jde specialne o okoli Zbojandy diky
Jsem knihou trochu zklaman. Povazuji ji spise za "motivacni". Chapu, ze problem je v existenci pravidel TANAPu. Proto je silne omezen vyber. Mozna nejhodnotejsi je pasaz na zacatku, kde autor popisuje, kde se kdysi lyzovalo(a ted nema), coz muze byt voditko. Rovnez by nebyly spatne mapky u kazde trasy, jak to je v nekterych cizich pruvodcich.
Taky se mi zda, ze spousta lidi se spokoji s vystupy a sjezdy po stejne trase, pak to vypada jak na sjezdovce. "Skutecne" vylety pres sedla absolvuje minimum lyzaru. Mozna, ze to je take o pohodlnosti, mozna to je i dobre, pak je alespon clovek i v Tatrach chvili sam.
Zimnim Tatram zdar.
Zapsal: Pet, 13:06:09 31.12.2002
pípák pro
Zdarek! Jen takovou malou poznamku pro lidi, ktere desi cena pipaku, ale radi by neco takoveho meli. Analogovy pipak je vecicka jednodussi nez radio. Nasel jsem v casaku Prakticka elektronika navod na lavinovy pipak, pracujici na frekv. 455 kHz. Standart se uvadi 457 kHz, ale myslim ze to bude fungovat i s komercnima, protoze prijimaci obvody zrejme nebudou tak uzkopasmove. Je to pomerne jednoduchy. Otazka je spolehnout se na spolehlivost a tedy na kvalitu sve prace. Osobne bych si poridil komercni pipak. Ten self-made z casaku je ale dobra vec na nejake cviceni a hrani u chaty. Kdo by to chtel, at mi napise na mail, poslu mu to naskenovany.
hm, dedk, ale kromÄ toho Ĺže sem pomoced pe1r kliknuted naasvtalonit CMS syste9m WordPress a ste1hnul a doinstalovat skin a ÄeĹĄtinu sou tady moje jenom ty Äle1nky neme1m te moc Äas tvoĹit nÄjakfd extra grafickfd kousky, Ĺžere to Äas, tak ho radÄji vyuĹžiji pro nÄco za co dostanu zaplaceno
PĹedmo tu knihu jsem neÄetl a ani o jejed koupi neuvaĹžuji. Ale ty ostatned tady uvdeene9 jsem pĹelistoval. Netvrdedm, Ĺže jsou ĹĄpatne9, ale je to pĹece jen komerce....A je tam bohuĹžel dost zave1dÄjedcedch informaced a polopravd. DoporuÄuji je bre1t s rezervou a sporne9 vÄci porovne1vat s jinfdmi dĹŻvÄryhodnÄjĹĄedmi zdroji! Na druhou stranu si, ale musedme si uvÄdomit, Ĺže takovfd druh literatury byl za minule9ho reĹžimu bÄĹžnÄ nedostupnfd. A pokud nÄco takove9ho vyĹĄlo, tak to byly knihy urÄene9 jen pro odbornou veĹejnost. pracovnedky v oboru, studenty VĹ CHT, atd. a byly vyde1vane9 v male9m ne1kladu a v knihkupectvedch se vĹŻbec neobjevily.PodobnÄ tomu bylo i za R-Uherska a i za prvned republiky.Tak dedky za nÄ.*JeĹĄtÄ nÄco k jednostupĹ?ove9 destilaci bez pouĹžited rektifikaÄned kolony "vysokoalkoholickfdch kvasĹŻ":Pokud nÄkomu ze1leĹžed na kvalitÄ a nechce pedt jako nÄkteĹed balke1nci kalnou rakiji, v naĹĄem pĹedpadÄ lutry, tak se tÄmto postupĹŻm zdaleka vyhnÄte. ProtoĹže i u ne1s se zaÄednajed objevovat takove9 firmy. Alkoholesece.cz apod. kteĹed propagujed a nabedzejed komponenty pro takove9 "patle1ned". Stolned, kuchyĹ?skfd destilaÄned pĹedstroj za cca 9tis. KÄ. Pracuje automaticky, nepotĹebuje teplomÄr ani chladiced vodu atd.... Psal jsem o tom uĹž v Zajedmavfdch odkazech a nabedzel tam i velmi levnÄjĹĄed a daleko kvalitnÄjĹĄed sestavu aparatury. Mladfd destile1ter:-)))Destile1t z toho pĹedstroje se Äisted aktivnedm uhledm a po jeho smedche1ned s chemickfdmi esencemi a barvedtky dostanete kvalitned dome1ci pe1lenku Äi like9r.....Snad jsem Ĺže1dne9ho Ätene1Ĺe k takove9 vfdrobÄ tedmto nenavedl...Ale pĹesto doporuÄuji si ty stre1nky a i podobne9 pĹeÄedst. HlavnÄ v souvislosti s metylovou afe9rou a vfdrobou lihovin z technicke9ho lihu. Pokud si nÄkdo mysled, Ĺže se de1 jednoduĹĄe zpanÄovat jen vodka, tuzeme1k, zelene1 atd., tak po pĹeÄteni tÄch stre1nek urÄitÄ zmÄned ne1zor! A zvle1ĹĄĹĽ doporuÄuji se podedvat na esenci Äeskfd bylinnfd like9r. Co Ve1m to pĹipomedne1???JeĹĄtÄ pĹipomenu obrovskou marĹži prodejcĹŻ tÄch esenced. PanÄovatele9 pĹi velkfdch odbÄrech si je kouped za zlomek tam tÄch cen. SamozĹejmÄ ne u nich, ale pĹedmo u jejedch vfdrobce nebo distributorĹŻ.*ZpÄt k jednoduche9 destilaci pĹedmo z kvasu. K dosaĹžened pĹijatelne9ho produktu by bylo tĹeba bez pouĹžited rektifikaÄned kolony dose1hnout v kvasu alespoĹ? 30% lihu. Tzn. zkvasit ve 100l roztoku asi 60kg cukrĹŻ. CoĹž je absolutned nesmysl. Takovfd roztok uĹž je vyloĹženÄ konzervaÄned.20% koncentrace lihu v kvasu by moĹžne1 dose1hnout ĹĄla. Ale jen v obrovske9 ne1sadÄ specie1lnedch a drahfdch kvasinek, Ĺživnfdch chemike1lii a za idee1lnedch podmednek. A pĹi jednoduche9 destilaci z takove9ho kvasu vznikne opÄt jen nepitelnfd lutr, kterfd je nutno uhledm vyÄistit.A to snad nikdo z Ätene1ĹĹŻ tohoto blogu nechce!!!DÄle1me si to pro sebe a sve9 bledzke9 a proto pouĹžedve1me jen ty nejlepĹĄed postupy a suroviny. A taky i proto se vyhfdbe1me levnfdm konzumnedm koĹe1lke1m a jakoby like9rĹŻm.*Alkohol je totiĹž faĹžasnfd konzervant a rozpouĹĄtÄdlo pro kvaltitned bylinky, koĹened a ovoce z dome1ced produkce. Tak snad nikdo z dome1cedch pÄstitelĹŻ se k niÄemu podobne9mu nesnedĹžed!!!!Rafael
Si on doit dire quelque chose sur Tony, c’est par rapport ? son attachement ? l’Equipe de France qui ne se d?ment jamais.
Jordan Femme Pas cher http://www.annas.be/
TKWDv6 Your style is so unique in comparison to other folks I ave read stuff from. I appreciate you for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this web site.
2j3joc indeed, research is paying off. Great thoughts you possess here.. Particularly advantageous viewpoint, many thanks for blogging.. Good opinions you have here..
How about just describing a PhD in literal terms? You can make a superficial analogy using pretty much anything, but Im yet to find a metaphor that doesnt fall apart under the slightest examination.
cartier bracciale love replica http://www.liebenschmuck.de/it/
c9tlI0 You have observed very interesting points ! ps nice internet site. Tis a sharp medicine, but it will cure all that ails you. last words before his beheadding by Sir Walter Raleigh.
lG1z0p Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn at appear. Grrrr well I am not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say great blog!
<!-- 37.233.27.142/ -->
OJGFLy Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Thank you
<!-- 37.233.27.142/ -->
WdY0cf I simply could not depart your web site before suggesting that I actually enjoyed the usual info an individual supply in your guests? Is gonna be back continuously in order to check out new posts
<!-- 37.233.27.142/ -->
yjfm1D Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I am also a specialist in this topic so I can understand your effort.
<!-- 89.28.10.242/ -->
Objevte kouzlo české kuchyně s kuchařem roku 2019/2020 Vojtěchem Petrželou. 4 chodové letní menu s dezertem a neomezenou degustaci dobrého vína.
Vojtěch Petržela – kapitán národního juniorského týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR a česko-slovenského týmu v carvingu. Stal se absolutním vítězem světového poháru v carvingu, vítězem mistrovství světa ve Stuttgartu (2017), je nositelem dvou zlatých medailí z kuchařské olympiády v Erfurtě (2016), dvojnásobným vítězem Mezinárodních juniorských šampionátů v letech 2017 a 2018 a nositelem titulu Kuchař roku 2019/2020.
Vojtěch Petržela sestavil letní menu, o němž budete ještě dlouho vyprávět:
�� Křupavé těsto s tatarákem z marinovaného mořského vlka s olivami,
�� Krém z bílého chřestu s marinovaným chřestem a uzeným lososem,
�� Kachní prso se slaninovou marmeládou, křenovou pěnou a řepou,
�� Ananasový crumble s pistácií a kokosovým jogurtem.
Spolu s Vojtěchem Petrželou a jeho citem pro vyvážení ingrediencí se ocitnete blízko gurmánskému nebi. Bude to zkrátka dokonalé! Všechno!
Cena kurzu zahrnuje:
❤️ Skutečně péči lektora a personálu,
❤️ Veškeré suroviny, u nichž klademe velký důraz na čerstvost a kvalitu,
❤️ Kvalitní víno, exkluzivní čajové směsi, prémiovou kávu a vodu,
❤️ Zapůjčení zástěry MegaEvent.eu v průběhu kurzu,
❤️ Certifikát o absolvování kurzu
❤️ A něco navíc ��
<!-- 62.173.154.183/ -->
Na webu NaVylet.cz objevíte pestrou paletu turistických cílů a tipů na výlet napříč celou Českou republikou. Nechybí ani oblíbené lezecké oblasti jako Český ráj s pohádkovými skalními věemi či dramatické Labské pískovce, které lákají dobrodruhy i horolezce z celé Evropy.