Na konci loňského června jsem doprovázel své čtyři kamarády dříve klienty při opravném pokusu o výstup na Mt. Blanc 4810 m n.m. klasickou cestou přes Dom du Gouter a Ref du Valot. Na vrcholu jsme stanuli 27.6.2000 ve 12 hodin středoevropského času, přesně 36 hodin poté co jsme autem opoutěli spící matičku Prahu.
Tento článek rozhodně nemá být návod k řekonávání rychlostních rekordů při výstupu na Mt. Blanc, ale chci se s vámi pouze podělit o zkuenosti z vystupování na střechu Evropy. To, e se nám podařil tento trochu husarský kousek je spíe shoda nechtěných náhod. Ale jak praví mí přátelé, které jsem měl tu čest doprovázet, náhoda neexistuje a tak nae rychlovýprava je určitě je nutný kamének do mozaiky osudem naplánovaných událostí.

A nyní ji k věci. Od roku 1998 jezdím kadý rok na Mont Blanc jako průvodce s cestovní kanceláří nebo soukromě. K letonímu létu jsem byl ji na osmi výpravách na tento nejvyí evropský kopec. Z toho se mi sedmkrát podařilo vystoupit na vrchol. Vzhledem k tomu, e chození a lezení po horách je záleitost předevím počasí, sluí se poděkovat Sv. Petru, který nad námi tolikrát drel ochranou ruku. Věřím, e si jeho přízeň udrím i nadále. Pouze jednou jsem byl nucen se vzdát pod chatou Valot, neb foukal vítr, který v nárazech dosahoval rychlosti i přes 100km/h. Měli jsme dost potíí vrátit se zpět přes Dom du Gouter a vyprostit rozlámaný stan a věci ze sněhového záhrabu. Dva panělé, kteří ten den zkusili postupovat dál po vrcholovém hřebeni se zřítili na italskou stranu a zahynuli. Týden na to jsem nael na vrcholu dřevěný kříek. Moná patřil jim.
Ne začnu s popisem letoního rychlovýstupu, měl bych se zmínit o loňském prvním pokusu. Ten přestoe pro mé kamarády Broňu, Slávka a Karla skončil na chatě Valot, kde pro značné opotřebování ukončili výstup, byl venkoncem úspěný. Nebo jak říká Reinhol Messner, kadý neúspěch přinese víc zkueností a poučení ne snadná výhra. Analýza loňských chyb byla vcelku jednoduchá. Podcenění výky kopce, fyzické přípravy a příli světských radovánek v podobě popíjení dobrého vína na chatě Tete Rose. Bůh hory k nám byl jetě milostiv a nechal nás odejít bez vánějí újmy na zdraví. Při této výpravě jsem na vrchol vystoupil sám a udělal klukům vrcholovou fotku jako motivaci na přítí rok.
To letos byl přístup mnohem zodpovědnějí a chlapi se na výstup náleitě zkoncentrovali. Nakonec komu by se chtělo vracet se jetě potřetí. Bohuel jen s tou aklimatizací to nebylo letos koer a tak jsme se vichni dost natrápili. a já si mohl na sobě ověřit jak je důleitá.
Přestoe jsme neměli tak rychlý postup v plánu nakonec jsme jej přijali na základě předpovědi počasí. Do Chamonix jsme přijeli v pondělí kolem 10. hodiny dopoledne a hned jsme navtívili dům horských vůdců, kde mají velice dobrou předpověď speciálně pro masiv Mont Blancu. Výsledek. na pondělí, úterý ideální slunečné počasí ve středu odpoledne očekávaný příchod fronty, zataeno bouřky zlepení nejspí v pátek. Na základě této předpovědi jsme se rozhodli pro bleskovou variantu - jetě tého dne vystoupit na Chatu Tete Rose 3150 m n.m. a v úterý pokus o výstup na vrchol. Stanovili jsme čas zahájení sestupu na 13. h odpolední bez ohledu na dosaenou výku. Bylo nutno počítat s rizikem urychlení postupu fronty, která by nás mohla uvěznit nahoře, co by pro nás s nedostatečnou aklimatizací mohlo mít fatální následky. Sám jsem byl zvědav co se mnou takto rychlý výstup provede. Navíc převýení skoro 2 km nahoru a 2km dolu v jednom dni není malé sousto. Na předchozích výpravách jsem byl vdy dobře aklimatizovaný a výstup jsem si víceméně uíval. Kdy jsem vloni opoutěl kluky u Valotky, stihl jsem posledních 500 výkových metrů na vrchol a zpět za 80 minut a dohnal jsem je při sestupu na chatě Gouter. Jak to půjde letos? Tuím, e jenom ve fyzičce to nebude.

Letos je nás pět. Zůstal Broněk, Slávek a já , přibyl Míla se svým sedmnáctiletým synem Honzou. Ti jdou letos poprvé take mají čisté svědomí a zatím nic netuí. Doufám, e se mi podaří dovést vechny a na vrchol.
Na Chatu Tete Rose jsme dorazili po dvouhodinovém pochodu od konečné stanice zubačky na Nid d Aguile asi ve čtyři odpoledne. Stavíme stany a objednáváme večeři na chatě. Před rokem jsme tady spáchali mírně řečeno zásadní dietní chybu .Letos si dovolíme jen jedno pivo a uíváme si nádherné výhledy před západem slunce. Jdeme spát u po deváté. Koneckonců máme za sebou probdělou noc za volantem. V duchu si přehrávám písničky z cesty. Vstáváme ve čtyři hodiny , jdeme na snídani do chaty, vaříme čaj a chvíli po páté se nám podle plánu podaří vyrazit směrem k vrchu. U svítá, tak ani nepotřebujeme čelovky. Bereme čaj, salám, suenky, jednu vrstvu na přioblečení.
Před námi je 600m vysoká stěna pod chatou Gouter. Hned na začátku je třeba přejít nebezpečný kuloár, kterým zhusta lítají kameny. Natěstí je celkem vysněený a kamení padá jen sporadicky, navíc je před sezónou a tak nehrozí fronty a sráky s protiprchajícími.
Dalí terén vede po rozbitém skalním ebru místy dvojková obtínost. Strmějí úseky jsou zajitěny fixními lany. Postupujeme raději v mačkách. Přestoe je to při slézání skalních úseků nepohodlné je to na zledovatělém terénu bezpečnějí. Cesta ubíhá celkem hladce a lezením rychle nabíráme výku. Jde to mnohem snáze ne v plné sezóně, nebo největí problémy způsobují dopravní zácpy v exponovaných úsecích. Problémy s výkou zatím nepociuji. Zdá se, e bude nádherný den. Asi v polovině stěny ukazuji klukům zajímavý obraz, kdy je vidět za stěnou Bionassy stín vrcholové pyramidy Mont Blancu, který při svítání dopadá směrem k městečku St. Gervais. Několikrát jsem viděl tento úkaz přímo z vrcholu.
Zanedlouho dolézáme k horním partiím stěny a dobře rozeznáváme chatu na vrku Aguile du Gouter. Je to úasné plechové monstrum vystavěné jako orlí hnízdo rovnou na hraně stěny. Osvětlená sluncem je znatelná s dálky několika kilometrů jako svítící tečka nad černou stěnou. Po ocelových lanech, které větinou nepouíváme doráíme na chatu před půl osmou. Je odtud nádherný výhled a dole rozeznáváme nae stany nad chatou Tete Rose. Dáváme krátkou pauzu a občerstvení. Zásada je co nejvíc pít, jako prevence proti bolestem hlavy.
Vylezeme na vrcholovou převěj nad chatou odkud je vidět dalí kus naí cesty a otevírá se odtud nádherný výhled na celé údolí Chamonix. Naproti nám svítí zlatá jehla Augiule du Midi, na kterou je dnes moné vyjet lanovkou za necelých třicet minut. Vede odtud také krásná klasická cesta na vrchol přes dalí dvě čtyřtisícovky Mt. Blanc du Tacul a Mt. Maudit. Vloni jsme chtěli jít touto cestou, ale vítr zastavil provoz lanovky na několik dnů a tak nezbývalo ne se pokusit o klasiku, na ní máme letos repete. Teď nás čeká u jen sníh a pomalé stoupání na Dom du Gouter odkud je teprve vidět vrchol. Navazujeme se na lano na dvě drustva. Přestoe je terén téměř bez trhlin, jistota je jistota. Broňa se Slávkem jdou jako zkuenějí spolu a já si k sobě váu Mílu s Honzou, kteří mají v takovéto výce premiéru. Zatím se cítíme vichni dobře, i kdy výka u nám trochu krátí dech. Popoháním kluky abychom se dostali do svahu co nejdřív a vyuili milosrdného stínu. Jakmile začne prait slunce sníh změkne a chůze v takové kai je vyčerpávající. Očekávám první potíe někde na hranici čtyř tisíc metrů a to se také potvrzuje. Jdeme pomaleji a musíme si najít společné tempo. Je to zkouka psychické odolnosti. Buď máte pocit, e vás spolulezci zdrují nebo hůře e vás táhnou vpřed, kdy chcete jít pomaleji. Zatímco jeden by chtěl jít druhý musí odpočívat. Vzpomínám si na loňský rok, kdy jsme s Broňou zkracovali úseky mezi zastávkami. Začal jsem si z nudy v duchu počítat kroky a ne jsme doli na vrek Goutru propracovali jsme se od 150 na 30 kroků souvislé chůze.
Konečně jsme dolezli na plochý vrchol Goutru a před námi se objevil vrchol Mont Blancu v celé parádě. Teď sestoupit do sedla a pak vyplhat na nejvýe poloenou bivakovací chatu Valot.
Je 9. 30 , kdy doráím s minidrustvem k chatě. Slávek s Broňou nám trochu utekli a čekají na nás se svačinkou. Míla s Honzou toho mají dost a rozhodují se, e jim to jako výkový rekord stačí. Ujiuji se, e jsou sami schopni sestoupit zpátky na chatu Gouter a počkat na nás. Je mi to trochu líto, e kluci nepůjdou a na vrchol, ale jsou v pohodě a spokojeni se svým výkonem. Do chaty se vůbec neodváíme podívat, je to páchnoucí plechová krabice plná odpadků a lidských exkrementů. Ale zachránila u mnoho lidských ivotů. Loučíme se a vyráíme na nejobtínějí část naí cesty. Čeká nás posledních 500 m. Dva prudké svahy sedýlko a nekonečný vrcholový hřeben. Před rokem to byla téměř samozřejmost. Cestou nahoru jsem udělal pouze dvě zastávky na vydýchání a dolů jsem běel nebo jel po zadku. Dnes mi ten kopec narostl do jiných rozměrů .Bolí mě hlava, cítím značnou únavu. Potvrzuji si, e aklimatizace je důleitá nejen pro zdraví, ale i pro pocit. Kdy je vám blbě nemáte motivaci lapat nahoru, kde vám bude čím dál tím hůř. Beru to, ale jako výzvu. Přestoe moje fyzička je mnohem lepí ne u kluků, co se týče nepříjemných pocitů z výky jsme na tom stejně. Věřím, e únava nebude taková abych v případě nějaké nouze nedokázal pohotově jednat. Jdeme nenavázaní. Nechci se tím zbavit zodpovědnosti průvodce, ale terén není příli těký a chceme si odpustit nepříjemností společného postupu. Jde to velmi pomalu. Hodně zastavujeme. Jdu se Slávkem vepředu, čekáme na Broňu. Vypadá, e u nemůe, ale jeho touha dosáhnout cíle je nezlomná. Mozek pracuje trochu na jiné obrátky. U při cestě na Gouter se mi asociovaly úplně přesně okamiky z loňského roku, včetně detailů naich rozhovorů po cestě. Zatím vak nejsem ve stavu, který je často popisován jako robot naprogramovaný jen na úkon udělat dalí krok. Hodně přemýlím o důvodech proč vlastně lezeme na kopce. V mém současné situaci se mi to zdá naprosto nesmyslné. Ale přitom vím, e kdy uvidím z tepla domova krásnou horu, nebudu se ptát na důvod, ale budu chtít na ni vylézt. Prostě proto , e tam je. Kluci jsou motivovaní mnohem víc ne já. Nechtějí se vracet potřetí. Já byl nahoře u estkrát, ale konec konců má motivace je profesionální - být jim dobrým průvodcem a tak přemlouvám své tělo a vnucuji si logiku svého počínání. Postup nám začal stěovat jetě vítr, který nám vhání krystalky ledu do obličeje. Potkáváme poslední dvojici, která sestupuje dolů. Zpravidla se vichni vypravují k vrcholu mnohem dřív a bývá zvykem chodit v noci a nahoře být za svítání. Slávek mě baví sprostou říkankou s dětství, kterou si spontánně pobrukuje. Odpovídá přesně naemu stavu a zdánlivé nesmyslnosti situace, kdy se hlemýdím tempem blííme k vrcholu, na kterém nás nic nečeká. Ani ten stánek s buřtama jak pravil klasik.

Konečně. Je 12.30, čekáme na Broňu asi dva metry pod nejvyím místem a pak společně vystupujeme na vrchol. Shodou okolností v ten samý okamik přichází z druhé strany od Midi skupina tří panělek s průvodcem. Najednou je jasné proč jsme se sem tak dlouho plahočili. Máme společnou radost s dosaení nejvyího vrcholu Evropy, který má hodnotu symbolu. Kluci mě nakazili a i já podléhám jejich nadení. panělky jsou na tom stejně. Vzájemně si blahopřejeme a v krátkém rozhovoru se hrdě hlásíme ke svým domovinám a střídáme se o foáky. Takhle pozdě jsem na vrcholu Blancu poprvé a kvituji to s povděkem. V sezóně se tu kolem osmé hodiny raní potkáte v průměru tak s padesátkou lidí a jste součástí davu.
Avak staré horolezecká moudrost říká, e výstup končí a na chatě a tak trochu krotím nadení a vracím se do reality. Čeká nás sestup. Energie která vás ene na vrchol se najednou vytrácí a před námi je jenom úmorná cesta dolů. Při sestupu zahyne nejvíc lidí. Nejtěí je udret pozornost i přes narůstající únavu a neudělat chybu. Uklidňuje mně pohled na oblohu, která nevěstí ádné známky zhorujícího se počasí a vědomí, e máme jetě spoustu hodin světla. Sestup po exponovaném hřebeni nám komplikuje zde vdy přítomný silný vítr. Ale zase tu nejsou lidi, kteří vás mohou z nedostatku ohledu shodit dolů. Z vrcholku Les Bossos sjídíme z části po zadku, ale sníh tvoří ledové varhany a tak to moc nejede. Na Valotce bereme batohy, které jsme tu nechali před závěrečným úsekem a vyráíme do sedla odkud se táhne výstup na Dom du Gouter. To bude jak později zjistím nejhorí úsek z celé dnení cesty. Doléhají na nás účinky a únavy v celé síle. Vlečeme se mírným svahem neuvěřitelně dlouho. Bolí mě hlava a trpím akutní nauseou co je krásný medicínský výraz pro pocit na zvracení. Slibuji si, e bez aklimatizace u ne. Kdy konečně přelezu plochý vrchol musím si na chvíli sednout a oddechnout. Stejně musím počkat na kluky abychom li společně. Přestoe byli kousek za mnou trvá to dlouho a já usínám. Zdálo se mi, e jsem spal nejmíň půl hodiny, ale čas se táhne jako med. Při představě co máme jetě před sebou se mi dělá jetě víc zle. Beru si paralen, aby největí bolesti ustaly. Moc nezabírá. Co nakonec, ale zabere je dalí sestup. Na Chatu Gouter jsme se dovlekli jako mátohy, ale po polívce a několika litrech čaje se nám zdál svět opět růovějí. Tlak v této výce je nám ji mnohem blií a relativní přebytek kyslíku nám vlévá novou sílu do il. Sestup stěnou, krásným slunným odpolednem u byl skoro příjemnou záleitostí. S pochopením jsme rozdávali úsměvy, těm, kteří se teprve sápou nahoru objevit to bíle nic. Ke stanům jsme se vrátili asi v pět odpoledne a já si vydechnul, e se nám nae blesková akce zdařila. V této nadmořské výce a v blízkosti chaty jsme byli v relativním bezpečí. Dělíme se o své záitky z Mílou a Honzou kteří, si uívají slunného dne.
Fronta si nakonec pospíila a přinesla vydatnou bouřku. Při kadém úderu blesku, který prosvětloval plátno naeho stanu, jsem v duchu děkoval vemohoucímu, e nám dal anci a drel palce těm, kteří stanují o 600 metrů vý. Druhý den ráno jsme sestoupili a dole v Chamonix jsme ve řádně zapili a zajedli. Sauna, bazén a noc v hotelové posteli byla tou nejlepí tečkou za hezkým, ale nakonec a nečekaně náročným výstupem.
O čtyři dny později si Míla vynahradil své malé zklamání z Mont Blancu, kdy jsme spolu vystoupili na vrchol Matterhornu. Ale to u by bylo na dalí článek.