Uli a mastný fták
Mastný fták a Uli
Ftáka opláchneme, necháme skapat a spolu s třiceti kilogramy domácích potřeb pevně zavážeme do nemožného pytle. Ukloněnou plotnu mírně rozhicujeme a pytel po ní asi 8 hodin zvolna smýkáme, dokud se nezačne klubat. Domácí potřeby vyvrhneme a ftáka necháme 36 hodin uležet.
Mírně rozhicovaná plotna
Domácí potřeby
Zatímco fták odpočívá, připravíme jumarinádu: mírně uklohněnou, krivetami předem prošpikovanou žulovou placku rozžhavíme na 9+. Přiložíme čerstvého piňona a zprudka freetujeme až pustí šťávu. Vyšťaveného Piňona opatrně odstraníme. Na mírnějším ohni OS-mahneme 170 metrů na prst tlustých nudlí, jumarinádu zahustíme a do rána důkladně orestujeme.
Freetování čerstvého piňona
Nudle
Víc nudlí
Ftáka občerstvíme jumarinádou a ihned udávíme další porcí lehce okomínovaných nudlí. Plotnu rozpálíme opět na 9+, smícháme orestované zbytky piňona, rajský průtlak a kozí nohu. Po hodině usilovného freetování přidáme zadáveného ftáka, ztlumíme sporák a necháme ještě 80 metrů dojít. Ftáka vložíme Ulimu mezi půlky a necháme vychladnout. Podáváme s úsměvem (ruce).
Hotová jumarináda
Další porce
A ještě jedna porce
Takhle tlustý nudle!
Na obzoru Uliho vrcholové půlky
Podáváme s úsměvem
Nutriční hodnoty:
Země původu - Grónsko
obsah tuku/sádélka - 31 sádélek (29OS-mastné kyseliny, antiosidant 2AF)
Doba přípravy - 3 dny, resp 1100 minut.
Dietetické resumé - z valné většiny dobře stravitelné, nevhodné pro osoby s alergií na nudle
Překlad do kuchařského esperanta. Doporučená nastavení termostatu jsou asi pro starší sporáky, až na malé výjimky je vše přepálené.
Spřátelené drůbežárny:
Dobrou chuť přeje šéfkuchař