LEZEC  OBCHOD  DISKUSE  INZERCE  ANKETY  ODKAZY  PRŮVODCE  MAPY  FOTKY  VIDEO 

 jméno

 heslo 

 Registrace   |   Vystřízlivim a nelezu.
Hledání cesty

Hledání na Lezci

PRÁCE PRO LEZCE
Fasádní Servis
 Metodika
 Trénink
 Oblasti
 Reportáže
Knihy
Update sprievodca Jelenec
Pomozte vydat knihu Dobrodružství v prášku… přidáte jen vodu
Křest lezeckého průvodce Vltavská žula

Závody
Secret Spot Bouldering 2024 (19.10)
MČR v bouldru (19.10)
Boulder OPEN 2020 LA SKALA (26.10)

Žebříček
Cesty:
15.Širůčková 10978
16.Churavý 10918
17.H2 10910
Bouldry:
15.Petrík 9800
16.Kučera 9800
17.Nespoutaný 9631
Hory:
27.Verner 3138
28.Malý 2920
29.Štalmach 2894

Výsledky
MČR rychlolezení (13.10)
SP Praha (20.09)
EP obtížnost Bologna (14.09)

Deníčky
5672 lezců
1141545 cest
Nové přelezy:
Tarantula 7c
Andromeda 7c+
Crvena Tiš 7b
Noi Altri! 7b+
Veganza De 8a
Fantastisc 8A
Bombastisc 7C+
Katiforos 7b
Dynamitaki 8b
Blue Moon 7c+

Stěny
ZŠ Jihlava - Jihlava
Boulder Cave Bar - Opava
Boulder club Kotelna Brno - Brno

Prodejny
HUDYsport - Liberec
HUDYsport - Mladá Boleslav
HUDYsport - Jičín

Kontakt
REDAKCE:
standalezec.cz
ŠÉFREDAKTOR:
jirkaslezec.cz
INZERCE:
standalezec.cz
IT:
hoplezec.cz

Překrásná zpráva ze svazu

První pivovar mezi partnery!

Sledujete-li Zpravodaj ČHS, mohli jste zaregistrovat, že jedním z partnerů svazu se stal pivovar Rohozec. A to je věc hodná zaznamenání!









Tedy, sledujete-li jen Zpravodaj, jistě jste alespoň zaregistrovali, že Český horolezecký svaz vstoupil s pivovarem Rohozec v jednání o partnerství. Sleduje-li však i svazové stránky, jistě vám neušlo, že logo pivovaru se již objevilo mezi oficiálními partnery našeho sportovního svazu.



Produkt pivovaru Rohozec

Rohozec má na čepu kdejaká hospoda ve skalních oblastech Českého ráje

foto © Tomáš Frank




Dobrá zpráva je to především pro ty z nás, kteří mají za a/ pocit, že horolezecký svaz potřebujeme a tudíž jej máme podporovat, b/ máme rádi rohozecké pivo.  My, kteří splňujeme obě uvedené podmínky, totiž budeme mít z piva násobný požitek.
Není nad to, zvýšenou konzumací rohozeckého piva podporovat svaz náš mateřský!



Tradice výroby na Malém Rohozci

Pivovar Rohozec navazuje na dlouhou a dobrou tradici

foto © Tomáš Frank




Nad tímto krokem Českého horolezeckého svazu, jak jinak, pochvalně mručím. Pevně však, při vědomí, že pití piva a horolezectví má velmi a krásnou dlouhou společnou tradici, věřím, že svaz nezůstane na poloviční cestě.

Přestože Rohozec patří k mnou preferovaným značkám, budu rád, podaří-li se svazu získat mezi své partnery i další pivovary, jejichž produkty oblibuji. Dalším krokem by mohlo být partnerství s takovými pivy, jako je Klášter, Žatec, Únětice, Chotěboř, nebo dokonce s malými klášterními pivovary jako Břevnov, Strahov či např. Klášterní pivovar Želiv.
Zároveň by pak svaz mohl vyjednat členům slevy na konzumaci minimálně ve „firemních prodejnách“, resp. nálevnách při uvedených pivovarech.
Takovým krokem by totiž výrazně zvýšil svoji popularitu u lezoucí veřejnosti a zároveň zabezpečil trvalou prosperitu svým partnerům.

Doufám tedy, že prostřednictvím tohoto článku na Lezci ponouknu iniciativní skupinu, která bude schopná, na kavapíkem se blížící valné hromadě spolku horolezců českých, předložit rozpracovaný a promyšlený návrh v tomto duchu.



Rohozec a Klášter

Dobré pivo zvyšující lezecký potenciál (a morál) vaří i další pivovary, a proto doufejme v osvícené vedení, které osloví přísně vybrané producenty, abychom v brzké budoucnosti mohli pouhou (leč zodpovědnou) konzumací podporovat záslužné svazové aktivity

foto © Tomáš Frank



Tomáš FRANK   [úpravy] 14:47 05.02.2014Tisk 

Reklama:


Související články:

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář 

 No. 115:14:40 05.02.2014
Super článek! :-)
Pavelodpovědět 
 Re: No. 115:23:04 05.02.2014
Hlavně přece skvělá zpráva, ne, ;)
 Tomáš F.odpovědět 
  Re: No. 108:39:11 06.02.2014
SUper zpráva a hlavně Tome, krásně napsáno jako vždy. Pěkné čtení k ranní kávičce :-)
Tom Vidlákodpovědět 
   Re: No. 111:37:04 06.02.2014
Díky Tome :) Ono se to psalo dobře. Skoro samo. To mi dýl trvalo zadat článek do systému :D
Ale pravdou je, že mi dlouho trvalo, než mi ten článeček "uzrál" v hlavě (chtěl jsem to komentovat hned, jak jsem četl ten Zpravodaj, ale to bylo nějak zrovna témat přemíra a já nestíhal), a nejvíc práce a času zabralo vyhledání dvou fotek ve svém archivu a nafocení té třetí. Bez fotek by to totiž nebylo ono. A hledání mě málem připravilo o nervy. Byl jsem si jist, že fotku rohozeckýho piva někde mám, ale najít ji, to bylo nějakýho přebírání! A ke všemu jsem nejdřív našel tu skupinovou (pan Klášter a pan Rohozec v Hradčanech, vlastně na dohled Hradčanských stěn tedy na Kummergebirge, kde je oba tehdá měli na čepu a jeden byl na rozpacích, které vychutnat dřív).
A právě díky péči, kterou jsem tomu byl nucen věnovat, potěší, že to potěšilo :)
 Tomáš F.odpovědět 

 Kácov!16:15:06 05.02.2014
Nechápu, jak jen jsem ve výše uvedeném výčtu dobrých piv mohl zapomenout na Kácov. Jistě. Kácov, který mimo dobrý pivovar disponuje i oblíbenou lezeckou oblastí - lokálního charakteru sice, ale ve spojení s návštěvou pivovaru oblastí oblíbenou.
 Tomáš F.odpovědět 
 Re: Kácov!18:15:26 05.02.2014
Chybí Ti Svijany, bez nichž by se mnozí po skalách nebo pod nimi nesvíjeli a taky Brnard, jak již psáno v pedchozím článku odedávna patron horolezců.
martanodpovědět 
  Re: Kácov!18:22:18 05.02.2014
Svijany mi tam nechybí ;) Já i v textu přiznával, že vybírám podle svých osobních preferencí. A Svijany k nim nějak v posledních letech už nepatří. Bohužel. Mám podezření, že když se proflákne, že je nějaké pivo slušné, začnou to lidi nakupovat. A tím se učiní první krok k tomu, že se ze slušného piva stane pivo normální (tedy průměrné, srovnatelné s libovolným europivem). Pivovar prostě začne vařit víc, míň sleduje kvalitu, kterou ostatně později nahrazuje kvantitou :(
 Tomáš F.odpovědět 
   Re: Kácov!20:38:55 05.02.2014
Kdo kdy lezl na vysočině, určitě bude souhlasit, že se případný seznam neobejde bez Poličky
pavelkodpovědět 
    Re: Kácov!22:29:01 05.02.2014
A co strakonický Dudák?
Syselodpovědět 
     Re: Kácov!07:16:33 06.02.2014
Tak s Dudákem nelze než souhlasit, s Poličkou (byť jsem zaslechl samá pozitiva) nemám (ač se stydím) osobní zkušenost.
 Tomáš F.odpovědět 
  ...Bernard10:33:30 06.02.2014
Ano, Bernard by, již pro své jméno, tolik připomínající sv. Bernarda z Aosty (Bernardu de Menthone; Saint Bernard de Mont-Joux), patrona horolezců, lyžařů, obyvatel a pocestných v alpských oblastech, měl být mezi pivovary oslovenými :)
 Tomáš F.odpovědět 
 Re: Kácov!08:37:28 06.02.2014
Určitě Kácov! Je to jedna z mých domovských oblastí a s tímto pivem ji mam neodmyslitelně spojenou. :-)
Pavelodpovědět 
  Re: Kácov!10:34:42 06.02.2014
Jako asi každý kdo tam kdy lezl :)
 Tomáš F.odpovědět 

 Spojení kvalitní tradice16:21:17 05.02.2014
Spojení tradičního českého piva a tradičního českého piva je sice oblastí, vědou zanedbávanou, přes to však (nebo právě proto!) hodnou pozornosti. Studie na toto téma neexistují, byť každému znalci poměrů je toto tradiční spojení zcela zřejmé a jasné!
I v této oblasti bychom nyní mohli postoupit mílovými kroky vpřed! Pokud by v článku zmíněná iniciatvní (nazvěmež ji pracovně třeba Pivní iniciativou, či pivní komisí) byla co k čemu, jistě zaangažuje přední vědecké kapacity ke vzniku zásadní studie právě na uvedené téma.
 Tomáš F.odpovědět 
 Re: Spojení kvalitní tradice22:56:27 05.02.2014
Jako první námět na výzkum se nabízí otázka, jestli jev zvaný "Ballmer Peak" ovlivňuje i lezeckou výkonnost.
Jirkaodpovědět 

 Jaký má přínos?17:21:17 05.02.2014
Ahoj, já zpravodaje neodebírám, můžete mi tu napsat, jaký přínos pro svaz partnerství má? Jakou částkou tento pivovar do rozpočtu ČHS přispěje? Díky
J.odpovědět 
 Re: Jaký má přínos?23:22:21 05.02.2014
Neznáš náhubkovou směrnici? ...že se tak ptáš.
Kuba Turekodpovědět 
 Re: Jaký má přínos?07:28:50 06.02.2014
Bohužel nevím. A ani jsem nepátral ;)
Vyšel jsem pouze z faktu, že se pivovárek objevil mezi sponzory ČHS a komentoval pouze tento, v zásadě tak prostý, fakt...

Jak jistě uznáš, útvar který zde komentujeme, není zprávou. Vzhledem k tomu, že se dopouštím vlastníh úvah a dokonce návrhů (!), užívám mírné ironie až nadsázky, spíše se dostáváme za hranici komentáře na pomezí pfejetonu - k útvaru, který by byl v novinách as nazván "kurzivou" (a tou také vytištěn - pokud by nebyl rovnou vyhozen ještě před zalomením). Nejde zkrátka o žádnou investigativní žurnalistiku, ba ani žurnalistiku neinvestigativní. Takže jsem nevolal ani do pivovaru, ani na svaz a nesnažil se zjisťovat přesný obsah smlouvy ;)
 Tomáš F.odpovědět 

 vino00:08:11 06.02.2014
A vinari by nebyli?
HelcaL.odpovědět 
 Re: vino07:35:37 06.02.2014
Věřím, že by i to šlo... Ale, ruku na srdce, bylo by toto spojení dostatečně tradiční pro české horolezectví?

Víno se hojně vyskytuje jako prakticky jediný vhodný nápoj (vedle jiného vinného produktu, jímž je brendy) ve starší alpské litaratuře (nechoďme daleko, nedávno právě a Lezci představovaný J. Kugy věnoval hodně pozornosti různým opletům lahví na víno s ohledem na jejich vhodnost na túře), ale s českým tradičním lezením je zkrátka spojené pivo :)
I když pravda, zde právě chybí ty zmíněné studie (a já se nemohu odvlat na autoritu vědeckou) :D
 Tomáš F.odpovědět 
  Re: vino08:05:56 06.02.2014
Pálava? Ta má dokonce jednoho z nejstarších průvodců. A taky máme ještě Alpy (další možný sponzor), alespoň ve flaštičkách a tam se jezdí stále :) Jinak mnozí alpisté na cvičných skalkách neopomínali uvádět i nejbližší hospody, srazové páteční hospodské večery jsou pověstné, ale ve filmu o výstupu na Jeptišku se pije na vrcholu víno (podle velikosti lahve).
martanodpovědět 
  Re: vino08:08:15 06.02.2014
s tím kugym a alpskou tradicí to není (pivo/víno) zas tak jednoznačné. preference pivo/víno zhruba kopíruje jazykovou hranici, německy mluvící živel byl pivařský (švýcarský inklinoval k rumu), románské jazyky inklinovali k vínu, slovanské národy k domácí pálence. ale hranice je nezřetelná, i takový germán jako Burgener (pivo a rum) cítil určitou vyšší úroveň v šampaňském.
Lukas B.odpovědět 
   Re: vino10:20:20 06.02.2014
Toť ovšem, Lukáši, je námět pro další ze studií. Mohu do ní přispět toliko jako respondent dlouholetými zkušenostmi s horolezci ruskými a polskými, a pohříchu konstatovat, že uvedení (nedají-li na větší akci přenost snáze transportovatelného špiritusu), ač jinak živel slovanský, upřednostňují vodku. Zato ovšem v množství větším než malém.
 Tomáš F.odpovědět 
    Re: vino11:12:55 06.02.2014
popisoval jsem stav před stopětadvaceti lety vyčtený z knížek (popisované veskrze nemístními, něco jako zápisky o válce Galské, jako jednou se docela dobře může stát že veškeré informace o nás budou známy ze zápisků vojevůdce nějaké okupační armády, a slovani byli v tomto případě výhradně slovinci (jak se vlastně tenkrát nazývali?), neboť východní slované měli jiné starosti než se někam drápat a naši karpatští bratři jakbysmet). slovanský živel se za posledních padesát let zmohl a místo lavorovice dává přednost (nezdaněnému) lihu případně nezdaněné vodce, klasickým receptům typu na kilo hoven kilo cukru už asi odzvonilo.
Lukas B.odpovědět 
     Re: vino11:44:48 06.02.2014
Spíš tebou popisovaný stav bude zapříčiněn výběrem literatury, která byla v minulosti do češtiny (a slovenštiny) přeložená a u nás běžně dostupná. Tento výběr totiž dost šidí právě Poláky. Mimochodem, nejenom Poláci, ale i Chorvaté měli své horo a lezecké spolky zorganizované a založené dřív, než Slovinci :)
Máš však pravdu v tom, že o nápojových preferencích těchto národů v uvedené době je u nás známo relativně málo :)
 Tomáš F.odpovědět 
      Re: vino12:37:03 06.02.2014
nevím jestli Tožbara, Komace a ostatní pytláky a příležitostné horské vůdce nějak pálilo zda jsou organizováni nějakým spolkem.
ale pravda je, že naše neznalost Polska je ostudná (nicméně, můžou si za to, kokoti, sami, jak odjaktěživa v krkonoších a tatrách pohraničnicky prudili)
Lukas B.odpovědět 
       Re: vino12:58:00 06.02.2014
... tak to máš, bezesporu, pravdu :D Je to dáno historicky nepříliš dobrými vztahy. A za ty si (minimálně z našeho pohledu) určitě mohou. Ostatně, ať jsou rádi, že politická reprezentace tu českou armádu z Těšínska stáhla včas, jinak by nebylo rozdělené, ale naše :D
 Tomáš F.odpovědět 
        Re: vino16:48:56 06.02.2014
Ještě že konzumujeme západoevropsky :-) já žádným mostem mezi východní a západní Evropou být nechci... Naštěstí díky pivu a vínu (a že se na té Moravě kurňa zlepšili) patříme do civilizace. Zatím...
Bídaodpovědět 
         Re: vino22:57:05 07.02.2014
No, i ty máš, bezesporu, kus pravdy. Patříme (alespoň tedy tímhle) do civilizovaného světa :)
Ale stejně bych radši vrátil diskusi k českému pivu a českému lezení a jejich tradičnímu spojení ;)
 Tomáš F.odpovědět 
          Re: vino03:38:08 09.02.2014
Nebál bych se jednání o slevách. S kartičkou ČHS sleva třeba kačku na jedno točené u vybraných piv v spřízněných krčmách.
Osobně - nebýt dvou točených nalačno ráno v Ostrově nebo na Koupáku, netroufal bych se řadit mezi skálolezce v tradičních oblastech. A pro sichr pro nabušence dodávám - i na lezení poté obvykle došlo :-)
GAmpodpovědět 
      Re: vino13:07:20 09.02.2014
Lukáš, Tomáš - tentokrát s vami príliš nesúhlasím. Bavíte sa o nápojových preferenciach a pritom ako hlavnú príčinu variability uvádzate jazyk, resp. národnosť. Keďže však popisujete stav pred viac ako 100 rokmi, myslím, že rozhodujúci bol spoločenský status. Do hôr za účelom športu chodili len ľudia, ktorí mali čas, tj. hlavne bohatšie triedy. A prejavom ich statusu boli napr. drahšie vína - šampanské...
Aj Townson si do bivaku ohnisko pred výstupom na Lomičák nechal nanosiť víno, barónka von Mittnacht sa na Ľadovom z vína ožrala a na zostupe zabila, Téry nechal na Stredohrote fľašu od šampusu s vizitkou - to boli predchodkyne vrcholových knižiek.
Myslím, že títo "prví protagonisti horolezectva" boli asi dosť kozmopolitní a držali sa skôr celoeurópskych módnych trendov, než že by chľastali napr. nejakú repnú pálenku, pretože to je nápoj s tradíciou v regióne.
Tam, kde väčšina ľudí sú roľníci, na hory nie je čas, takže o horolezectve ako športe pre všetky vrstvy môžeme hovoriť až po industrializácii, čo je v severných Čechách ešte pred vznikom ČSR, ale na celom území ČSSR až v 50-tych rokoch a hlavne od 60-tych, odkedy sú voľné aj soboty. Vtedy bol už štát "národnostne vyčistený", hranice pomerne málo prekračované a najpopulárnejším alko nápojom pivo hlavne preto, že bolo najlacnejšie.
 shatterhandodpovědět 
       Re: vino12:29:13 10.02.2014
rozlišoval bych v počátcích alpinismu "horolezce", kteří byly příslušníky vyšší střední třídy (a kde nápojové preference byly jaksi nadnárodní a kosmopolitní - a tam je to šampaňské a další ušlechtilá vína a destiláty), a řemeslné a příležitostné průvodce, rekrutující se z třídy maximálně nižší střední (pytlák, hledač krystalů, dřevorubec, maximálně tak sedlák), kde bych ty etnicko-národní nápojové preference zase hledal (pivo, šnaps, lavorovice, kvas...)
Lukas B.odpovědět 

 pivo12:15:16 06.02.2014
Když jsme u té populárně naučné literatury - pěkné tři knihy nám tu po sobě zanechal Ivan Zajíček: O horách, lidech a pivu (ale je tam třeba i rum)
www.lezec.cz/clanek.php?key=9402
 martanodpovědět 

 Foto dne:

Jonáš
 Databáze cest:
Všechny cesty (179561)
Top cesty v ČR
Top bouldery v ČR
Nejnovější cesty:
Reisefrosch 5- Hintenburg
Tunel I Ostrov
Stará Cesta I Ostrov
Contamin-labrunie 6a+ Chamonix
Suntandora 7a Kalymnos
Nově komentované:
Noi Altri! E Voi Altri? 7b+ Limski Kanal
Nespavost Low 8A Töpfer
S-Kante VIIb Pfaffenstein
S-Kante VIIb Pfaffenstein
Buf! 7a Alaro

 Nově v diskusi:
prsty prsty | Re: Přírodní kotevní body a jejich použití pro jištěí, slanování | Re: letadlo matroš | Re: Přírodní kotevní body a jejich použití pro jištěí, slanování | Re: Přírodní kotevní body a jejich použití pro jištěí, slanování | Re: Přírodní kotevní body a jejich použití pro jištěí, slanování | Re: Přírodní kotevní body a jejich použití pro jištěí, slanování | Re: Přírodní kotevní body a jejich použití pro jištěí, slanování | Re: Přírodní kotevní body a jejich použití pro jištěí, slanování | Re: Přírodní kotevní body a jejich použití pro jištěí, slanování |

 Nové komentáře:
progress | Re: jak to bylo doopravdy? | Re: Ss | Re: jak to vidi mainstream | Re: jak to vidi mainstream | RIP Ondro | Re: jak to bylo doopravdy? | Re: RIP + pridať 15° | Esence bytí | jak to vidi mainstream |

 Kde to vře:
Mára Holeček a Ondrej Húserka vylezli na vrchol Langtangu (128)
Mára Holeček: Při sestupu z Langtangu zahynul Ondrej Húserka (98)
Ukrajinský top lezec Maksym Petrenko padl při obraně Ukrajiny (40)
Will Bosi přelezl boulder Spots of Time a potvrdil klasu 9A (14)
VENI VIDI VOLAVI in honorem Alexandri (11)
Film: Adam Ondra a nejtěžší cesta Vysokých Tater Corona 10+/11- (4)
Rozhovor s Lynn Hill i s lezením na její domácí bouldrovce (3)

 Nově v inzerci:
Sacrpa Maestrale | STANOVÉ KOLÍKYUltralehké,odolné,kvalitní SET 8+1NOVÉ,NEPOUŽITÉ! | RAB DOWNPOUR ECO-membránová bunda pánská | Pátek sobota | stěna Jirkov | Statická a dynamická lana | Lezačky | Mantra Pant W | Prodám lezečky | Master 9.7 50m Bicolour (nelezené-nové) |

 Anketa:
Jaké technologie nebo aplikace používáte při lezení a jak vám pomáhají?
 GPS a mapové aplikace 
 375 
 Lezecké aplikace pro sledování výkonu 
 325 
 Sociální sítě pro sdílení a inspiraci 
 293 
 Vzdělávací aplikace pro techniky a trénink 
 294 
 Aplikace pro evidenci a sdílení výstupů 
 274 

 Návody:
Jak psát na lezce ...
Lezecké mapy

 Partneři:
Treking.cz
Hledáte si pěkné ubytování v ČR na Váš výlet či dovolenou? Vyberte si na webu MegaUbytko.cz v sekci chaty a chalupy pronájem. Pokud plánujete cestovat na Slovensko a potřebujete ubytovanie na Slovensku, ty nejlepší ubytovací zařízení, chaty, chalupy, roubenky naleznete na stránce chaty na prenájom.

 lezec  diskuse  ankety  odkazy  průvodce  fotky  video  *rss*  ochrana osobních údajů       ceník reklamy Energy Cloud   NetPro systems, s.r.o.