Můj kamarád Víťa mě požádal, abych napsal o svých zkušenostech s dehydrovaným jídlem na cesty Travellunch®, které začal dovážet do ČR.
A protože toto jídlo velmi dobře znám a jím ho na všech svých toulkách přírodou a je jedno, jestli se jedná o dvoudenní trek v Tatrách nebo třeba týdenní putování kolem Mont Blanc, rád tak činím.
Chutná fakt skvěle, nemusím s sebou tahat žádné nádobí, a proto taky nemusím žádné umývat! Stačí s sebou mít vařič a konvičku, za mých mladých dob to byl ešus. Příprava je velmi jednoduchá - uvařit vodu, nalít do sáčku, rozmíchat, počkat asi 10 min a jídlo je hotové. Díky speciálnímu obalu, ve kterém je jídlo baleno, nevychladne ani při velké zimě a i to poslední sousto je teplé a v zimě navíc funguje jako kamínka, takže si dobře prohřeješ i ruce.
Navíc balení váží pouze 145g a pamatuj – gramy dělají kila!
Výběr hlavních jídel Travellunch je široký, tuším kolem 20, když jdu sám, nakupuji v jednoduchém balení, když je nás víc, nakupuji dvojité porce. Porce jsou velké.
A mě osobně nejvíc dostává hovězí Stroganoff a vegetariánský couscous.
Kdyby to nekdo nepoznal, tak ta velka fotka je focena na Aquille de Midi. V pozadi je Grand Jorasses - coz ted momentalne povazuju za mozna nejhezci kopec v Alpach.
No nic - jenom mam radost, ze jsem taky neco poznal - tak jsem to hned musel napsat ;-)
Je to řádně označený PR článek slovem -reklama-, který má Lezec už pár let v ceníku (viz odkaz dole). A čas od času se tu takový článek objeví. Tak proč ne. Lezec nemá dotace z rozpočtu ani členské příspěvky a podobně. Na provoz si může vydělat v podstatě jen reklamou. Díky za zájem, pochopení a hore zdar.
No spis je to reakce na to ze to vypda jak slohova prace skolaka ve treti tride. Takhle bych to napsal ja - totalni slohovej neandrtalec. aspon bych to okorenil cim je to leppsi nez, a opsal tabulku energetickych hodnot a podobne:-) Tohle dost pusobi jako negativni reklama pripadne reklama pana Paroubka aby ho lidi volyli
jidlo super . je urceno na rychle vystupy v horach a skialpových turach .chutne a rychle - idealni na tyto akce . platil jsem vic za vetsi humus i v uznavanych hospach
Přespání na chatě Britannia, Saas-Fee, 3003 m/m, stojí pro člena horolezeckých klubu a oddílů 25.- švýcarských franků – tedy v dnešním pčepočtu asi 447 korun, pro nečlena 36 franků t.j. 644 korun. K tomu je třeba připočítat ještě turistický poplatek 1.20 franku t.j. 21.50. V jiných horských chatách to není jiné: Na chatě Dom, Randa, 2940 m/m, ten spánek stojí pro člena 27 franků t.j. 483 korun, pro nečlena 39 franků t.j. 697 korun. O nějakém stravování v chatě není třeba debatovat, to je drahá záležitost. Za 130 korun t.j. 5.10 franků nebo 160 korun t.j. 6.25 korun dostaneš tak maximálně malý hrneček kávy.
Ve francouzských nebo italských alpských - horolezeckých chatách je situace podobná. Je to teď jasná věc? Takže hore zdar!
Jeste ti chybi Rakousko - bergsteiger essen za 6.90E = 180Kc a dostanes toho kupu na taliri, bez reseni cehokoliv...
Takze na chatu bych to fakt netahal, ale urcite tohle jidlo ma sve misto a pouziti.
Tak tak,léty prověřená klasika za tři pade,či kolik to teď stojí,ale je fakt,že nemá pytlíkokamínkový efekt...Jo a z těch koření,co obsahují taky asi organismus nechrochtá blahem...
Myslím, že lidi co se ve stravě vyznají vifon moc nedoporučovali, ale taky na něj občas jedeme.
Jinak podobný sáčky s jídlem co se zalévají a hřejou, rýže - asi 3-4 druhy příchutí (krevety,...), mívali i v Hypernově (teď jsem tam nebyl), viz diskuze:
http://www.lezec.cz/diskuse.php? key=70499&odk=70499
http://www.lezec.cz/diskuse.php? key=62304&odk=62304
No nevim, me to nikdy nic po 14 dnech konzumace neudělalo. Ale z nejzdravějších tohle "jídlo" asi není no, celej rok bych to jíst nechtěl. Jinak oblíbená finta je pytlík dobrýho hostince a do toho jen ty nudle z čínský polívky. Pro dva to k večeři fakt stačí, což se jen o tom hostinci (4 porce:-)) říct teda nedá. Jo a vyjde to celý (pro dva) asi na 25Kč.
Cau, podle me to neudela nic, mam doma jedno baleni Spaget Carbonara, koupil jsem v Hanibalu a zadny Glutamat ani jiny Ecka to neobsahuje.Pouze 10% sunky.Vitana dobry hostinec jsem taky zkousel a ma O,7% masa - takže ve finale je Vitana pekne predrazena!!
Ked si hladny, tak zoberies 2 vifony, uvaris slize, korenie a ten glutamanovy shit zahodis a najes sa dosytosti. K tomu dake klobasy, ryzu, pivo. Urcite lepsie ako susena strava - 100g za 150Kc.
a nevadi, ze je to PR - vlstni zkusenost se pocita. Je ale fakt, ze pro me je to moc drahe, zkousel jsem onehda ve Verdonu myslim ze Stroganof, meli ho ve vyprodeji za 2 EUR a chutove OK. Kazdopadne na cesty po svete tahame MSR (obcas je trabl sehnat benzin), 1 nerez misku pro psa nudle, couscous, cizrnu, ryzi, atd. Sice je to tezsi, ale radove levnejsi
jo. Tak nějak podobně, a - až vám medvěd vyžere zásoby, tak pes se taky počítá (to byl vtip).
I dnes platí že - co si netáhnu to nemám. Jakpak se páni lezci a dámy lezkyně stravují v odlehlejších místech světa.
Zkuste třeba hory polárního Uralu - a věřte mi, že si rádi připlatíte. Zkuste Pohoří za Bajkalem a bude se pást i na trávě.
Dámy a pánové. Ruku na srdce, umíte se v horách stravovat a umíte to své stravování i plánovat?
Umíte zásoby rozdělit po členech a umíte se podřídit plánu?
A nakonec - víte co se dá jíst, když vám plány zkolabují?
Osobní zkušenost, 8 dní v tajze + 1 medvěd a hnedle to bylo zhubnutí o 10 Kg.
A jednli jsme i zelený.
Souhlas, vtip byl v tom, že když došlo na zelený - nevěděli jsme co žrát.
A poučeni průvodcem (místní horal) jsme cosi natrhali.
A ejhle - ono to obsahovalo (prý) strychnin.
A už do nás ládoval hory aktivního uhlí v prášku.
Od té doby jsme mu všechno nechali odsouhlasit.
Některé rostliny čerstvé (nadzemní část) projímají, kořenová mňam a rok stará nadzemní část staví. Připadal jsem si jak šaman a medicinman v jedném. :D
Neustále na to vzpomínáme s maximálním úsměvem.
Jinak ty kopce doporučuji - Ergaki se jmenují.
Letos je máme zasejc v plánu, máte-li někdo zájem. Pište.
:) tomu rikam smula - ja popisoval napr. 4 tydny v Indian Himalaya pouze s baglem a kompasem pres prechod v 5tis metrech. A uprimne - jidla jsme sice meli malo, ale v klidu jsme prezili, 3x jedli s mistnakam, 1x v klastere a 1 den nic, protoze uz nebylo co, ani trava a konsky bobky sem fakt nedal.
Mozna kdyz jede clovek na specificky vylet do Alp, hmm, nebo ma hodne love, my predtim davali 14 dni kolem Tibetu a v Indii jako takove, alias nejen ze bych se s touhle super cupr stravou musel tahat, ale jeste by mi ji nekdo stipnul.
Chuťově fajn, cenově horší, ale jak už psal někdo výše, své místo si to najde. Jen ta porce pro dva je spíše pro jednoho, tedy za předpokladu, že si to dáváte jako jedno větší jídlo denně,což asi dělá kdekdo..
Pěkně Davide! Je to normální a ještě k tomu placené doporučení co se také v horách dá jíst. Nevidím důvod, proč to někomu vadí.
A ještě od herce, kterého mám rád.
Zajimalo by me jaky trik je za tim ze jidlo zustane v pytliku dlouho teple a zaroven pytlik ohreje ruce? :-)
Moje zkusenost s termoskou o hreje ruce a jiste povedomi o fyzice rikaji ze tyto vlastnosti jsou navzajem exkluzivni - bud hreje ruce nebo drzi teplo uvnitr... No nic treba tam za tech zminenech 160kc je jeste integrovana ohrivaci patrona.
Týjo fakt čumim co všechno lidi tahaj do hor :D
Fakt si řikám že zachvilku to bude komfort se všim všudy a lidi co si zaplatěj budou nosit v klimatizovanejch krabicích až na vrchol kde si klient cvakne fotku a zase ho snesou dolu...
Ale jako nic proti lidem co si chtěj vychutnat komfort uplně všude a za všech okolností :)
Tak nevim, jestli sis toho vsimnul, ale tak, jak pises, uz to de-fakto funguje. Kdyz zaplatis dost, tak te ponesou na libovolnej kopec treba na zadech.
Je na kazdym, kde ma pro sebe hranici a co ho jeste bavi a z jakyho vystupu by uz nemel radost. Ja treba bych na Blanc vrtulnikem neletel (i kdybych na to mel) - bo bych z toho vyletu proste nemel radost. Ale verim, ze ta moznost tu je.
Nekdo by treba nikdy v ceste nehakoval, protoze uz to pro nej neni prelez.
Nekdo povazuje za neprimereny pouzit takovyhle jidlo a radsi potahne konzervy.
Na hory si beru řízky, není nic lepšího. A taky zmražené klobásky, podle počasí vydrží dva až tři dny.
Instantní věci nemusím, maximálně ješte sním brrkaši, ovesnou kaši a polívky. Všechny instantní jídla to je humus na stejné brdo. Než nějaké nudle z imitací, tak to si raději beru špagety+kečup.
Taky je supr kuskus,rýže+omáčka. A hlavnš to chce mít zásobu česneku a cibule na spravení chutě, když už nic jiného nezbyde a na delší výpravy si musím vzít i ty humus v sáčku.
A tady asi někdo docela neví, o čem mluví.. Jídla jsou dehydrovaná a ne instantní. To znamená, že je to úplně normální jídlo bez vody, kterou zpětně dodáš. Třeba kdybyste vzali na výlet svoje kočky, tak si můžete hodně šplhnout a připravit ke snídani smažená vajíčka s cibulkou a nebo palačinky.. :) To byste byli dost velcí frajeři, protože je to dost velká dobrota. A nebo dát si to hovězí na houbách k večeri po dlouhé a namáhavé tůře pod velkým smrkem a dívat se do údolí, jak zapadá slunce.. :)) Nebuďte tak ortodoxní a zkoušejte nové věci, třeba Vás to zaujme. A když ne, nic se neděje...
V Norsku je tato strava docela běžná, jak jsem si všimnul na tamních kopečcích.
Nicméně jediný účel vidím na delší výlety až expedice, kde je třeba co nejvýživnější strava v co nejmenší a nejlehčím balení. Na naše kopečky postačí chleba a kus slaniny, případně pak výrobky jako "dobrý hostinec" apod. Hlavně za cenu jednoho jídla má člověk jídel 8...
No je pravda, že kočka se neskazí a šlape po svejch, a když jí uděláš takový jako brašničky, tak si může nést i ten česnek, sůl a koření sama. Jde jen o to, aby moc nezhubla.
To je výborný, když se tady vyjadřuje rádoby odborně a zároveň poeticky někdo, kdo o potravinářství zřejmě mnoho neví. (Nebo nevim, u koho na FPBT dělal zkoušky ;)))
Takže: ta jídla samozřejmě nejsou „normální“. Nemůžou být; při dehydrataci proběhnou na buněčné úrovni procesy, které jsou nevratné. Tu vodu tam nelze „zpětně dodat“. Pro názornou ilustraci, usušte si kytku a dejte jí pak do vody – nebude to ta samá :). Tzv. instantní potraviny jsou trochu jiná kategorie, to je v zásadě obchodní název a ne název technologie, pod označením „instantní kaše“ se klidně může skrývat dehydrovaná kaše (zvlášť v Česku, kde je v označování potravin bordel).
Jinak to, že dehydrované potraviny nejsou „normální“ neznamená, že jsou závadné nebo škodlivé, resp. není to nijak prokázáno a ani nevím o tom, že by to někdo studoval.
Když se pohybuji ve vysokohorském nebo lezeckém terénu, tak je to jasná věc - váha potravin hraje důležitou roli. Je obtížné tahat v ruksaku kastroly a velký vařič a k tomu ještě kila nějakých potravin.
Když se nejedná o týdenní pochod po hřebenech bez možnosti kontaktu s civilizací, tak se člověk bez problému omezí a nakonec malé hladovění či trochu žízeň není na škodu.
V mém kletráku jsou většinou úplně jednoduché věci jako uzenky, suché salámy, kus tvrdého sýra, sušené ovoce, pemikan, čokoláda, popřípadě hroznový cukr nebo fruktóza.
Někdy přidám i černý chleba, když se nejedná o nějakou příkrotinu. Minivařič, třeba na suché palivo (Juwel už jsem dávno kvůli benzinovému smradu odepsal), mi umožní si aspoň jednou za den, když mi to terén dovolí, udělat litr teplého nápoje, což je většinou černý čaj, někdy je to jenom teplá limonáda vytvořená z prášku. Prášek má tu výhodu, že se dá zamíchat i do studené vody, když ji člověk někde v okolí najde – s čajem to ale nezkoušejte.
Dva chleby a ovoce na den stačí.
Při denním výšlapu někam do přírody se obsah ruksaku smrskne na dva obložené chleby (mazací sýr a na to suchý salám, nebo chleba se sádlem) a k tomu třeba jedno, dvě jablka nebo hrušky. Často se ale stane, že toho polovičku přinesu domů a pak mám ten zbytek k večeři.
K pití většinou v takovém případě netahám nic, vždycky člověk najde nějaký pramínek tekuté vody. K tomu je potřeba mít aspoň půlmetrovou plastikovou ohebnou trubičku – aby se nasání vody z malého vodního čůrku, tekoucím dolů po skále, lehce dalo uskutečnit.
Při vícedenní akci se obsah ruksaku zdvoj – či ztrojnásobí a spoléhám někdy na to, že si někde civilizovaně dám aspoň jednou za den nealkoholický nápoj nebo čaj.
Rozšoupnout se v horské chatě není zrovna moje parketa. Chataři ale takovéto hosty nemají příliš v lásce, a tak mi často nezbyde nic jiného, než si ustlat nedaleko chaty pod nebesy.
Hlavní je pití, mlsný jazyk musí jít stranou.
Při pohybu v subtropickém pásu se potraviny omezí a zvětší objem tekutin. Je úplně jedno, jestli to je minerálka nebo třeba Coca-Cola. Tu člověk na rozdíl od ostatních tekutin dostane i v nejexotičtějších a nejzapadlejších destinacích tohoto světa.
Pohyb v teplé džungli nebo v píscích Sahary bez dostatku tekutin je totiž zásadní životní chybou. Znalec v takovýchto místech je schopen najít někdy i něco na uchlácholení pocitu hladu v okolní biologii, ale hlad se prostě snáší snadněji než žízeň. Bez jídla vydržíte týden i více, bez tekutin jste po dvou dnech na kolenou a netrvá dlouho, kdy pak opustíte tento svět.
Je tedy jasné, že mlsný jazýček nehraje u mně žádnou roli, vaření je otázkou pokud možno málo minut a parta, většinou, má k tomu stejný postoj jako já – někdy jim to chutí, někdy ne – ale hlad je nejlepší kuchař.
Dehydrovaní strana je něco na co jsem si, celkem dost konzervativní osoba, ještě nezvyknul, ale dokáži si představit, že něco takového má mnoho výhod. Zatím jsem si to až do dnešního dne odříkal.
Jardu Pavlíčka na Vás,verbeži zmlsaná,zažil jsem s ním dvě kratší akce a po těch zkušenostech bych řekl,že má M.Beránek ještě vytříbené kulinářské návyky...;o)
No já nevím, co na to tvoje ledviny,černý čaj a cola jsou diuretika, tedy tě odvodňují, takže užitek pro organismus total zero. Šumák, či jiné sladké sračky taky špatně zavodňují. Máš to pěkně zmáklé, ale doporučoval bych se zamyslet nad výsledkem.
Vezmu to jedním vrzem – někdo má větší spotřebu někdo menší. Někdo se zamýšlí nad kalorickou hodnoty toho, co si vkládá do úst, jinému je to absolutně jedno. Někdo vyměšuje víc, někdo méně aniž by se zamslel, co tčeba všera vypil. Je faktem, že ty dva chleby a k tomu fyzické aktivity nepraktikuji každý den – takže se to bez problému dá vydržet. O Coca – Cole jsem se zmínil jenom s ohledem na exotické země, tam se minerálka dostane obtížněji než Cola (ta se dostane všude na světě) – a uzavřená flaška je nutná. Když si někde ve Vysokém Atlasu dáš v nějaké kafejce třeba mátový čaj (fajnová věc, protože absolutně čerstvá), tak abys paralelně také začal polykat Endiaron a kombinoval ho s živočišným uhlím – jinak Ti počet spodních kalhot stačit nebude – hovořím z vlastní zkušenosti.
O moje ledviny se zatím příliš nestarám, ačkoliv je trápím dennodenně několika skleničkami červeného nebo bílého. Zatím se zdravotním stavem mého já moc nezabývám (ono to stejně moc nepomůže) a jsem nadále rád, že mi mé, zatím ne mnoho zchátralé tělo, (váhy nemám, svou objemnost nesleduji, ale tipuji to na něco kolem 75 kg) v mém celkem dost pokročilém věku (ročník 1942) dovolí vůbec nějaký pohyb po této planetě.
Mineralka se tam da sehnat skoro vsude (tedy tam kde se neco prodavalo). Caj je z prevarene vody, takze toho cloveku moc neudela. Vodu z pramene si procistis (i kdyz Ti chlor lecky vyzere strevni mikrofloru). Vesnice jsou tam skoro vsude, skopove se da vzdy snist na navsteve. A nejsou to velehory, takze muesli a Dobry Hostinec vleze se.
Jinak Endiaron je uplne na nic (proc si nekoupit mistni, a tedy fungujici, antisrac zn. Antinal?).
me prijde prakticky ze neni potreba nadobi, staci ohrat v necem vodu, ta hrnec nebo konvicku nezamaze. a nemusim nic mejt, odpada dost zbytecny a otravny prace. holt tady jde spis o komfort, vic bych se v tom nerypal.
vlastnící sušičku na ovoce, zeleninu(mimochodem ovocné placky s medem a ořechy,jogurtem nemají chybu) která zvládá i maso(předem se nakrájí na kousky naloží ) a pak, se zalije horkou vodou v ešusu nechá se ustát a hotovo může se udělat k tomu i nstatní rýže taky v sušičce a naporcuje se a odsaje do vakua pytlíků a je lehounké balení a zužitkujete veškeré hospodářské přebytky od příbuzných a známých
Taky susime doma maso, levnejsi nez kupovany o 90% a jde to dat jak do jidla kde se vrati do temer stejne formy tak zvejkat cely den a perfektne zasyti.kdyz se jede na mesic tak neocenitelna vec.
Ja nevlastnim susicku takze to delam postaru, nalozim a pak na nejakejch 60 stupnu do trouby by se zatahlo a nasledne susim na pude :-) jinak mi nikdy nevydrzelo tak dlouho aby se zkazilo. taham to normalne v pytlikach.
pytlíky s odsávačkou na vzduch, vytvoříte vakuum, dáte do sucha někam do tmy, popř. hod´te do mrazáku, nebo i zipovací pytlíky dobře uzavřené zabere min. místa i ta isntantní rýže se dehydruje, namíchá se s masem a máte nachystané jídlo do zásoby, kdykoliv se drapne pytlík a strčí do kletráku a je , i nudle se takhle dají udělat a promíchat do pytlíků s masem.
Věřím Ti, že to takhle jde udělat, ale chuť teda nevím. kromě toho i Tvoje práce něco stojí že.Zkoušel jsi už Travellunch? Já ho občas jím, když někam jedu a chutná fakt dobře!A hlavně nemusím umývat žádný nádobí!!
Nechapu proc se musi vse tu na lezci tak negativne kumentovat .pokud nekdo chce usetrit tak at neji , nepije , vzeme si zrni , nebo se napase na louce . ja si to klidne do steny a na skial vezmu .je to super ulechceni situace, casu a objemu . Jo - a na grilovacku si to brat nebudu .
Prave ze chut je supr, nakorenis si to dle sveho a mas neomezene moznosti. Nechci tady ale kazit reklamu. Ja to delam proste proto ze na tom usetrim, hold student...
jirko, klidně můžeš zkusit i zatavit do alobalu a ohřát podobným způsobem jako ten výše opěvovaný produkt, jsem z té staré školy a ráda vím co jím a když je mizerné počasí co si nenadělat dlabanec do foroty?Dle vlastní fantazie a chuti
podobnejch pár pytliků jsem dostal kdys od atatütka když ještě v jungefrontrheute na chléb vezdejší zarábal, a můj komentář v tlači coby přisprostlý nejveřejnil. tedy: hlavní přínos vidím v tuhém pytlyku, do kterýho se dá v zimě ve stanu báječně nachcat či odložit tuhý odpadek tělesnosti, nechce-li se nám ven nebo nejsme-li dostatečně otrlí na boužití ešusu a následně v něm bez vypláchnutí odmítáme vařit čaj. jinak se dá při troše tvoživosti nahradit stravou trvanlivější, lehčí a levnější. tedy musíme-li na fakt ekštremní špacír tahat ešus, proč proboha neinstantníme v něm, a taháme tuhé pytlyky dehydrovaných špecialit? tedy já přisahám na klobásy (relativně dražší a tedy skutečně trvanlivé), materiál pro kaši (mouka či brkaše inštantná), česnek a celaskon.
Letos jsem si koupil dvě porce této "dobroty" na desetidenní výpravu do Rumunska. Celou dobu jsem se živil klasickou cestovní kuchyní (těstoviny se vším možným, fazole, müsli, čokolády,...)až nakonec došlo na zmiňované dvě porce Travellunch. Jak jsem se na tu parádu za 160,- Kč těšil, tak jsem byl zklamanej - chuť hovězího stroganova i chilli con carne stojí za starou belu, po zkonzumování prvního pytlíku jsem byl tak hladovej, že jsem si musel dát druhej (a to nejsem žádnej velkej jedlík). No zkrátka, co se mě týče, Travellunch never more...