Rozhovor o horolezectví nižší obtížnosti ve Vysokých Tatrách

Rozhovor o tom, jak provozovat horolezectví nižší obtížnosti ve Vysokých Tatrách, které se začalo regulovat v novém návštěvním řádu slovenských velehor, zveřejnil na svém Youtube kanálu slovenský horosvaz James.

Viz:



O novém návštěvním řádu jsme psali zde:

Slovenský horosvaz jedná o revizi návštěvního řádu v Tatrách,

Povinná registrace na túry v Tatrách v aplikaci slovenské HS

a

Tanap - nový návštěvní řád - Vysoké Tatry



Standa Holec   [úpravy] 09:44 06.07.2024

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář 

 Inu13:04:42 06.07.2024
Jak vidno. tak se onen outdor.sport začíná i na Slovensku dostávat do tržního systemu. (Palcené kurzy, zkoušky a t.d.). Ono je to dost pochitelné, protože dnes se hory stávají "Václavákem" na rozdíl od minulosti, kdy podobná byla pouze akce t.zv. Mezinárodního výstupu mládeže na Rysy, kde se povinně museli účastnit i oni mnozí pupkatí oficíři či funkcionáři. Dnes se mnohde budují i ony dvoucestné trasy, nad čímž musí veteráni jen kroutit hlavou.Dnes už jsou a boudou ony minulé možnosti i zážitky dávno pryč a na vše bude třeba zaplacenej "papír", přestože ten zárukou bezpečnosti nikdy nebude. Ta je vždy dána člověkem samým a jeho zdravým rozumem. Prostě přijde na řadu opět onen dávný slogan "DOBŘE UŽ BYLO"...
Honzaodpovědět 

 žiadna zmena?13:30:19 06.07.2024
Mení sa vôbec niečo v praxi? Mám za to že i doteraz bolo pre pohyb v stupni I.-II. formálne potrebné mať absolvovaný nejaký kurz VHT. Takže asi len zmena z II. na II.+ ?

Realita potom myslím bola taká, že ak mal človek horolezecký preukaz, tak sa to tolerovalo a moc neriešilo a predpokladal by som, že to tak i zostane...

Príde mi to ako byrokracia pre byrokraciu...
m.odpovědět 

 vedenie JAMESU zozente si pravnika ktory vam to vysvetli15:19:08 06.07.2024
Ta vyhláška zlepšila legálne možnosti pohybu vo VT. Lenže zároveň sa s toho stal guláš: najvtypnejšia je online kniha tur, ako keby nestacilo to spravit po staru, nechat zaznam v knihe tur na chate.

A k novej legalnej  možnosti, vyhlaška jasne hovorí citujem:

horolezci sú povinní preukázať sa platným preukazom totožnosti a platným preukazom svojho národného
horolezeckého zväzu a v prípade vykonávania horolezectva nižšej obtiažnosti aj platným potvrdením
o absolvovaní základného výcviku od oprávnenej osoby,7)

§ 6 zákona č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

teda každý inšturktor horolezectva 3st je opravneni povolenie o absolvovani daneho kurzu vidat a ked to prevedieme na uznavanie kvalifikacii v ramci EU a UIAA tak v podstate aj kazdy z ineho statu. Len tu si JAMES uzurpoval pravo vydavat tieto povolenia za 20EUR.

Som členom JAMESU a leziem 37rokov, mám absolvovaný komplet kurz horolezectva akreditovaný MS SR od horoskoly ENCIAN. Preco by som mal platit JAMESU 20eur za NIC. A to iste inštruktor horolezectva 3st si ide sukromne zaliezt po starom VHT 2st nejaku hrebenovku, preco by mal platit JAMESU 20eur za NIC.

Vsetci pouzime zdravy rozum a robme to ako doteraz a serme na tento vymisel vedenia JAMESU. To nas ta straz prirody bude v tych horach nahanat ci ideme UIIA 2 alebo 5 alebo 7?
Nasraty horolezecodpovědět