Adam Ondra a lezení s lanem na olympiádě

Adam Ondra zveřejnil další krátké video z přípravy na pařížskou olympiádu v lezeckém centru v Innsbrucku, kde tentokrát lezl s lanem. A tomu přidáváme citaci z pravidel lezení na obtížnost na olympiádě, jak je přiblížil ČHS. Viz níže.

"Kromě bouldrů bylo skvělé 💪 otestovat také několik cest na venkovní části gymu v Innsbrucku 🇦🇹, která zůstala během mých dvou předchozích letošních tréningových campů zavřená ☝️ Tahle černá cesta je velmi náročná na výdrž a těžká až do samého konce," uvedl Adam k videu. Viz:




Předchozí související článek:

Adam Ondra a bouldering na olympiádě


Z popisu pravidel lezení na obtížnost na webu ČHS vyjímáme:

"Obtížnost je často označována za královskou lezeckou disciplínu. Jedná se o lezení s lanem na cca 15 metrů vysoké lezecké stěně.
...
Na každou cestu má lezec jen jeden pokus a časový limit 6 minut. ... Před začátkem každého kola se lezci mohou s danou cestou seznámit během 6 minutové společné prohlídky. ...

Startovní pozice lezce není v obtížnosti povinně daná, lezec tedy může začít z chytu, na který dosáhne. I zde je cesta zakončena "topem", nejedná se ale o chyt, nýbrž o poslední expresku v cestě, kterou je potřeba procvaknout lano.

Cesta je rozdělena do 4 úseků, v rámci kterých se boduje dosažení jednotlivých chytů. Čím vyšší úsek – tím více bodů za chyt:
chyty 1–10 = po 1 bodu (max 10b)
chyty 11–20 = po 2 bodech (max 20b)
chyty 21–30 = po 3 bodech (max 30b)
chyty 31–40 = po 4 bodech (max 40b)
Stým bodem je ohodnocen topový chyt. Pokud lezec v cestě spadne ve chvíli, kdy již dělá pohyb do následujícího chytu, dostává bodové zvýhodnění 0,1b."


Více o lezení na olympiádě viz:

horosvaz.cz: SPORTOVNÍ LEZENÍ NA OLYMPIJSKÝCH HRÁCH – VŠE, CO POTŘEBUJETE VĚDĚT

Standa Holec   [úpravy] 09:36 28.07.2024

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář