Princip, na kterém termosky pracují, je jednoduchý. Nádoba se skládá ze dvou stěn, mezi nimiž je vakuum – to aby byl přenos tepla/ chladu co nejmenší. Kritické místo, kde dochází ke spojení obou prostředí je tedy víčko. Čím užší bude, tím lépe termoska izoluje, ale hůře se vyplachuje a vymývá. Dávno už se v outdoorových termoskách nepoužívá sklo – je křehké a těžké. Jako nejvhodnější se ukazuje nerezová ocel, která také není nejlehčí, ale spojuje v sobě pevnost a odolnost vůči poškození, které by následně mohlo vést k porušení vakuového pouzdra.
GSI Glacier Stainless 1 L
Co říká výrobce:
Nerezová termoska s elegantním designem a výbornými vlastnostmi. Jednoduchá, kvalitně zpracovaná a elegantní termoska o objemu jeden litr. Díky kvalitním materiálům a pečlivém zpracování udrží jak horké tak studené nápoje až 15 hodin. HighSpec vakuum, prémiová 18/8 Glacier Stainless® steel nerezová ocel pro maximální odolnost, víčko z jednoho kusu minimalizující tepelné ztráty. Parametry: Objem: 1 l, hmotnost: 723 g, rozměry: 9,4×9,4×30 cm.
Všechny tyhle standardy termoska
GSI Glacier Stainless splňuje. Design termosky je asi to nejméně důležité, na druhou stranu je to první věc, která vás na termosce upoutá. Existuje v několika barevných kombinacích a my jsme měli na testování k dispozici zelenou.
Velmi zajímavé a neobvyklé je
prolisování po stranách. Díky tomuto nenápadnému prvku se termoska dobře drží a neklouže ani v rukavicích. Stejný účel plní i pogumování spodní strany. Nerezové víčko se samozřejmě používá jako šálek, to není ani tak bonus jako spíše nezbytnost, aby se uživatel neopařil při pití přímo z hrdla termosky. Zde je kalíšek o něco těžší a robustnější než bývá obvyklé, ale ve spojení s širokou podstavou je stabilní a jen tak jej nezvrhnete.
Termoska s námi byla na testování i na skialpech ve Švýcarských alpách.
Tvar termosky lze zařadit spíše mezi ty širší, pokud jste zvyklí používat postranní kapsy na lahve, u této termosky byste mohli mít problém.
Mechanismus, kterým se termoska otevírá, je jednoduchý šroubovací. Otevření a zavření sice není tak rychlé jako u “cvakací” varianty, ale o to je spolehlivější a dlouhodobě životnější řešení, než pružinka, která časem odejde. Průměr hrdla patří mezi ty menší, což výrazně přispívá k lepším izolačním vlastnostem.
A teď k tomu nejdůležitějšímu, tedy k samotné funkci udržení teploty nápoje uvnitř. Na tu má kromě samotného principu popsaného výše vliv kvalita konstrukce a použitých materiálů. Podle výrobce
dokáže termoska při teplotě 20°C udržet horký nápoj až 36 hodin. V přesném znění to znamená, že 1 litr vařící vody (96.5 °C) se po 36 hodinách ochladí na 59 °C, což je asi ideální teplota, pro srkání teplého nápoje. Tato hodnota je více než dobrá, protože v terénu (kde bude okolní teplota patrně nižší) litrovou termosku vypijeme určitě rychleji, než za den a půl. Je nutné ale mít na paměti, že postupným ubýváním tekutiny se vnitřní teplota ztrácí rychleji a laboratorních výsledků v terénu nikdy nedosáhneme.
I tak jsme zkusili test izolace nasimulovat a porovnat jej s ostatními termoskami, které máme skladem. A i z tohoto testu vyšla termoska GSI vítězně. Zde je výsledek:
Termoska GSI Glacier Stainless váží 723 gramů, rekordmanem v nízké váze to tedy nebude. Průměr podstavy je 9.4 cm a celková výška je 30 cm. Při stejném objemu je tedy termoska celkově mohutnější než konkurenční typy. Zřejmě je to ale daň za opravdu dobrou izolaci. Vybírat můžete z pěti barev a podle žízně zvolit půllitr nebo litr.
www.gsioutdoors.cz
Testoval
Hanibal.