![]() ![]() Takže, dobře umyté a chlupů zbavené horchy lehce osmahneme - týden, deset dnů je ideál. Já používám pánev Baltoro, ale na tom tolik nesejde. ![]() (hi res) ![]() (hi res) Osmahnuté hrochy vložíme do kotle. Nejlépe kotel veliký, třeba ten Gasherbrumský je tak akorát. Necháme je dva-tři dny odležet a poté začneme pomalu promíchávat. Pěkně pomalu je vyzvedáváme do vrchnějších vrstev a pozvolna dusíme. Musíme dávat pozor, abychom je nepromíchali příliš rychle, to pak pustí šťávy příliš brzy a nic z toho není. Takže maximálně na trojku. ![]() (hi res) Pak necháme hrochy zase pěkně klesnout a dáme je na dno odležet na delší dobu. Pravidelně podléváme a kropíme. ![]() (hi res) ![]() (hi res) Po dvou týdnech začneme hrochy promíchávat znovu. Pomalu snižujeme teplotu a vyšleháváme je pěkně do výšky. Teplotu nesnižujeme příliš rychle, to by pak byli hroši tuzí. Je třeba je zachovat vláčné a křehké. Poprašujeme hladkou krupičkou a pravidelně hrochy hněteme. ![]() (hi res) Mrazíme zhruba týden. Je potřeba dávat pozor aby nám hroši neklesli. Nejlépe tomu zabráníme špetkou slunečního svitu smíchaného s nadrobno nasekanou předpovědí dobrého počasí. ![]() ![]() Necháme hrochy nakynout v páře, a poté je vložíme do studenovzdušné trouby, aby měli hroši pěkně křupavou kůžičku. ![]() Pozorně proces sledujeme, a jakmile hroši začnou pouštět šťávu, dáme je na chvilku na pětku. Vyšťavené hrochy potom posněžíme z obou stran. Teplotu udržujeme nízkou, aby se končetiny zbarvily pěkně do fialova - tady je to potřeba hlídat, aby konečky prstů nezčernaly - to by se pak muselo odkrojit a to by byla škoda. ![]() Pak to všechno odstavíme a propasírujeme hrochy přes serakové struhadlo. Počkáme, až hroši klesnou a jakmile budou na dně, necháme je dojít. ![]() A pak už jen správně degustovat - sežvejkat a vyplivnout! ![]() (hi res) Video je tady: ![]() Vice fotek je tady: Photos ![]() Kdy: červenec-srpen 2016 Kde: Centrální Karakoram, Pákistán Kdo: Ondra Mandula, Marek Holeček Co: Západní stěna Gasherbrumu I Jak: Alpským stylem, bez maglajzu Kam: Nejvyšší bivak v cca 7700m, nejvyšší bod cca 7800 m. Proč: Zeptejte se Máry... Poděkování: Nuvia, Vacuum Servis za velmi velkorysou finanční podporu Alta a Alnos za velkorysou finanční podporu Millet za teplé boty, spacák a péřovku a další oblečky Direct Alpine za větrovku a kalhoty a další oblečky Singing Rock za cinkrlátka, helmu a lana Julbo za brýle Tingerlaat za opalovací krémy
|