Honza “Tráva” Trávníček vylezl na osmitisícovku Broad Peak

Honza “Tráva” Trávníček informoval, že se mu povedlo vylézt na osmitisícovku Broad Peak v pákistánském Karakoramu. "Vrchol Broad Peak se povedl 27.7.🥳 Bráškovi Sabinovi Thakurimu a mně později ten samý den," napsal včera večer na Facebooku. Na posledních 100 metrů použil přídavný kyslík, jak vysvětluje. Viz:

"Kyslíkáři všech zemí spojte se😁 Vrchol Broad Peak se povedl 27.7.🥳 Bráškovi Sabinovi Thakurimu a mně později ten samý den.
Ale bacha. Tentokrát jinak☝️ Udělal jsem hokus pokus, který jsem již i vzhledem k naší práci nějakou dobu plánoval a teď se naskytla ideální příležitost. Posledních 100 výškových metrů, které mi trvaly cca 2h (na zkoušení ideální dlouhý vrcholový hřeben nahoru dolů v 8000m) jsem použil přídavný kyslík. Do toho jsem zkoušel intenzitu průtoku, vypínání apod. Furt vo tom něco melu, ale neměl jsem vyzkoušeno.
O svém "výzkumu" určitě sepíšu a povyprávím více, ale dejte mi prosím trochu času, protože nás čeká rychlý přesun do údolí a hurá na letadlo domu. Na K2 za pár dní končí lezecká sezóna kvůli počasí, takže nestíhačka. Třeba si ji dám za 2 roky k padesátinám🙂
Ale hlavně všichni jsou v pořádku dole, i když to bylo náročný. Mějte krásné letní dny a díky moc všem.
P.S.: První poznání😁 Kyslíkový bomby by měly mít nožičky😃,"




O začátku expedice jsme psali v červnu zde:

Expedice Broad Peak a K2 2024

Standa Holec   [úpravy] 05:45 30.07.2024

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář 

 BP08:03:05 30.07.2024
Trapný koment ke kysliku
Tomodpovědět 
 Re: BP09:59:53 30.07.2024
Trapný je tvůj koment. Píše, že více se dozvíme později. Je fér, že to "provařil" hned!
Zdodpovědět 
  Re: BP12:11:26 30.07.2024
Sorry.stačilo napsat plánoval jsem vyzkoušet kyslík-nebo čas běžel použil jsem kyslík.to vše.nic víc.nic min.
Tomodpovědět 

 Hokus pokus10:08:19 30.07.2024
No když už jsi "nějakou dobu plánoval" takový "hokus pokus", bejvalo by bylo dobrý o tom informovat předem a ne si prostě ulevit v posledních nejtěžších metrech a potom to alibisticky pasovat na vědu.

Ostatně, pokud bys chtěl pouze testovat O2, dávalo by přece smysl kopec vylízt a potom O2 testovat třeba z C4 na Rocky Summit.
Vysokohorský turistaodpovědět 

 Degradace10:48:30 30.07.2024
Podle mě naprostá degradace výškového lezení v horách. Ztěžování si Trávy, že expedici někdo nepřipravil fixní lana, že to trvá dlouho a musí čekat a nakonec používání kyslíku během výstupu někým, kdo to veřejně odsuzuje.
Navíc na vrchol vystoupí sobecky sám a nedoprovodí ani jednoho ze svých klientů s kterých se tak nikdo na vrchol nedostal.
Takže jako komerční expedice propadák a jako sportovní výkon taky. Tráva u mě strašně moc klesnul. Lépe bez vrcholu, než vrchol s podvodem v podobě kyslíkového dopingu.
Karelodpovědět