Uliho mastný fták - rituální receptura
Uli a mastný fták
Mastný fták a Uli
Ftáka opláchneme, necháme skapat a spolu s třiceti kilogramy domácích potřeb pevně zavážeme do nemožného pytle. Ukloněnou plotnu mírně rozhicujeme a pytel po ní asi 8 hodin zvolna smýkáme, dokud se nezačne klubat. Domácí potřeby vyvrhneme a ftáka necháme 36 hodin uležet.
Mírně rozhicovaná plotna
Domácí potřeby
Zatímco fták odpočívá, připravíme jumarinádu: mírně uklohněnou, krivetami předem prošpikovanou žulovou placku rozžhavíme na 9+. Přiložíme čerstvého piňona a zprudka freetujeme až pustí šťávu. Vyšťaveného Piňona opatrně odstraníme. Na mírnějším ohni OS-mahneme 170 metrů na prst tlustých nudlí, jumarinádu zahustíme a do rána důkladně orestujeme.
Freetování čerstvého piňona
Nudle
Víc nudlí
Ftáka občerstvíme jumarinádou a ihned udávíme další porcí lehce okomínovaných nudlí. Plotnu rozpálíme opět na 9+, smícháme orestované zbytky piňona, rajský průtlak a kozí nohu. Po hodině usilovného freetování přidáme zadáveného ftáka, ztlumíme sporák a necháme ještě 80 metrů dojít. Ftáka vložíme Ulimu mezi půlky a necháme vychladnout. Podáváme s úsměvem (ruce).
Hotová jumarináda
Další porce
A ještě jedna porce
Takhle tlustý nudle!
Na obzoru Uliho vrcholové půlky
Podáváme s úsměvem
Nutriční hodnoty:
Země původu - Grónsko
obsah tuku/sádélka - 31 sádélek (29OS-mastné kyseliny, antiosidant 2AF)
Doba přípravy - 3 dny, resp 1100 minut.
Dietetické resumé - z valné většiny dobře stravitelné, nevhodné pro osoby s alergií na nudle
Překlad do kuchařského esperanta. Doporučená nastavení termostatu jsou asi pro starší sporáky, až na malé výjimky je vše přepálené.
Spřátelené drůbežárny:
Dobrou chuť přeje šéfkuchař
Magnusek [úpravy] | 13:18 16.08.2010 |
peknej ftak | 13:34:44 16.08.2010 | by me zajimalo na czem jedesh. To musi byt hustej matrosh. | leguan | odpovědět |
Vařím rád | 13:35:39 16.08.2010 | Vařím sice rád ale tohle je pro mě dost komplikovaný recept. Raději si na něco skočím do "picérky" pod Panťák. | Moták | odpovědět |
Dobře | 13:37:27 16.08.2010 | ... vy kluci jeseničtí !! :)))) | štěpán | odpovědět |
  | Re: Dobře | 14:22:22 16.08.2010 | Neuvěřitelně povedená slátanina, až se chce říct pěkně p.čo, pěkně! Nejvíc mě bavily ty popisky k fotkám, ty nemají chybu. | Willhem | odpovědět |
  |   | Re: Dobře | 15:14:58 16.08.2010 | Tenhle receipt si koleduje vo novou nudli ze sajtny Lezce! | | odpovědět |
gratulace | 14:45:00 16.08.2010 | Moooc hezký, aj ty lana už jsem letos někde viděl :-). Tak podrobnosti zas na koupáku. | Richard | odpovědět |
... | 14:59:13 16.08.2010 | Pěkně jste to OS-mažili :-) | Peliska | odpovědět |
Mega článek a fotky | 15:01:43 16.08.2010 | Ftáka vložíme Ulimu mezi půlky beru to doslova :-))))
Blahopřeji ještě přihřátějším buznám z Jeseněků:-))ú | Jose prasečí hlava | odpovědět |
Skvěle | 15:27:08 16.08.2010 | Skvěle napsanej a nafocenej report o parádním počinu. :-) Pašáci VELIKÝ | Kleboň | odpovědět |
;-) | 16:43:11 16.08.2010 | chtěl jse napsat co to za kokotinu....ale nakonec jsem se pobavil :-))) Takze dobry ;-) | Dave | odpovědět |
Mňam | 17:00:40 16.08.2010 | To vypadá na dobrej podnik, uklohnit takovou žranici. Ale chce to silnou plotýnku, moje stupeň 9+ vůbec nemá, krám jeden. | Petricek | odpovědět |
ano! ;) | 21:42:48 16.08.2010 | spřátelené drůbežárny jsou parádní! ... v textu sem se i ztratil, ale vubec mi to nevadilo ;) -p-r-a-s-a-c-i ... teda: PAŠÁCI ste!!! ;) Respekt | arno | odpovědět |
dík sponzorům | 22:29:46 16.08.2010 | Parádní žranice a ještě lepší iřoznops, to žeru :) | Milano | odpovědět |
kurva hoši | 23:54:35 16.08.2010 | Guten tag. Klóbrc dolu. Pan Berka a Pan Foldyna se zase předveli. Hustota husta | basketak | odpovědět |
polevka | 08:40:54 17.08.2010 | polevka nebyla? | mifo | odpovědět |
Ftákovina | 09:58:29 17.08.2010 | Dost dobrá ftákovina a ještě dobřejší vejkon! Až jsem z toho dostal hlad a musel dát free sólo ledničku! | Dag | odpovědět |
! | 10:08:50 17.08.2010 | to je zradlo! | janis | odpovědět |
paráda | 11:10:41 17.08.2010 | Do ko na lý ! | Mates | odpovědět |
hustoprace | 13:55:35 17.08.2010 | Fakt hodne dobry, pyjonyri :) Sila je. | max | odpovědět |
RESPECT | 19:25:29 17.08.2010 | Si to du ještě jednou vopepřit, bo toto byla fakt fajna receptura.
Boha ja mám hlad, ale asik bych sa z toho posral. | Pecák | odpovědět |
líbí | 20:24:29 17.08.2010 | Super počin a eště lepčí zpracování infa o něm. Kua toto je cesta ze zakletí článků typu: u třetího cvakáš, založíš patu-na levačku bekend a průtlak až do jednoprdy.
To je na nobelovu cenu za literatutu!! | kuba novák | odpovědět |
  | Re: líbí | 02:10:23 18.08.2010 | taktak, chválim, krásný literární počin novodobého barda českého písmáctví, jen tak dál: magnusek for magnesia litera! | alois jirasek | odpovědět |
... | 21:30:09 17.08.2010 | jebat taký kotár, jebat taký článek, málo vět typu: u třetího cvakáš, založíš patu-na levačku bekend a průtlak až do jednoprdy | king-kong pět | odpovědět |
  | Re: ... | 11:32:23 18.08.2010 | :-D | kuba novák | odpovědět |
Hustoles | 06:58:21 18.08.2010 | vypečená smaženice, řádně jste to hoši voroštovali, Klobouk Dolu! :o) | Medvěd | odpovědět |
Pěkné recept | 20:17:23 18.08.2010 | Panáčci pěkně, co navaříte dalšího??
Držím palec ať se daří i tomu so vaří. S* | slunko | odpovědět |
:-) | 22:09:51 18.08.2010 | ...nevím na čem jedete , ale chci to taky ! :))) ale kurfa jsem se zasmál ....dobrá práce | loudil | odpovědět |
ok | 00:43:28 20.08.2010 | Radne OS-mazeno, hezky pekne:) uz staci jen dodat "bon apetit"! | sarek | odpovědět |
Složitej recept | 08:51:31 23.08.2010 | Jak jsem to tak četl, tam mi bylo vše celkem jasný, popisky parádní, nudle ok, půlky mám, plotýnku jsem rozpálil a připravil ubrousky. Ale pak kouknu na tu závěrečnou sumarizaci a děte někam, tenhle recept je hrozně těžkej, to normální hobby kuchař nemá šanci. | Steve | odpovědět |
zvonivá | 16:49:35 31.12.2010 | až mi z toho receptu začaly zvonit ponožky!!letím rozpálit plotnu na 11+!! | bára | odpovědět |
|