LEZEC  OBCHOD  DISKUSE  INZERCE  ANKETY  ODKAZY  PRŮVODCE  MAPY  FOTKY  VIDEO 

 jméno

 heslo 

 Registrace   |   Volný kámen, to je sviňa, proto máš lano na (s)račku!
Hledání cesty

Hledání na Lezci

 Metodika
 Trénink
 Ledy
 Skialpy
Knihy
Křest lezeckého průvodce Vltavská žula
Legenda jménem Chroust, publikace o životě Vladimíra Procházky
Metodika základů lezení na umělé stěně

Závody
SP Koper (06.09)
HIS maraton (06.09)
ČP rychlost Brno (07.09)

Žebříček
Cesty:
37.Hronek 10363
38.Kohout 10322
39.Nosek 10276
Bouldry:
37.Kohout 8675
38.Radouchova 8656
39.Oliva 8628
Hory:
20.Najman 4269
21.Zaoral 4212
22. 4178

Výsledky
ME v lezení (27.08)
ME v paralezení (24.08)
Cena horolezeckého festivalu (24.08)

Deníčky
5633 lezců
1128052 cest
Nové přelezy:
Beaute De 8a+
Jeremy 7c+
Skydog 8A
Domina 8A/8A+
Guére De R 8a
Guére De R 8a
Homo Ca Pi 7c+
Jumper 10/10+
One Move 7c
Jazda Dědo XIc

Stěny
Big Wall - Praha 9 - Vysočany
SAUNA - Plzeň
Lezecké centrum SmíchOFF - Praha 5

Prodejny
Rock Point OC Olympia - Brno
Outdoor Centrum Rock Point Masarykova - Brno
Outdoor Centrum Rock Point Poříčí - Praha 1

Kontakt
REDAKCE:
standalezec.cz
ŠÉFREDAKTOR:
jirkaslezec.cz
INZERCE:
standalezec.cz
IT:
hoplezec.cz

Jsou tam! … MEISTERWEGE 1974

Po necelých třech letech obléhání saských velikánů se mi povedlo přelézt všech 92 tzv. Meisterwegů. Všechny pěkně odspodu bez předchozího vyzkoušení, bez rad zkušených místňáků, pouze s průvodcem a několika strohými poznámkami z webu. Hip, hip, hurá!

Meisterwegy vznikly jako jakési síto nejlepších lezců tehdejší NDR. Byl to seznam nejtěžších prásků tehdejší doby, přičemž kdo jich dal za rok dvanáct, dosáhl nejvyšší „mistrovské“ výkonnostní třídy. Ve slově „nejtěžší“ se rozhodně neskrývá jen číslo, ale celková náročnost, často ta morálová. Seznam se každý rok aktualizoval, vypadávaly cesty lehčí, přibývaly těžší. Poslední aktualizace je z roku 1974 a seznam čítá 92 kousků napříč celým Saskem včetně Zittauer Gebirge. V seznamu je tak řada velkých věcí od Bernda Arnolda z jeho „silného období“, tedy tak trochu s nadsázkou z doby, než dostal rozum a jal se lézt věci normálně jištěné. Jsou tam ale i výstupy mnohem starší, některé stolené! Respekt vůči autorům je více než na místě.



Direkte NO-Wand IXa (hi res)

foto by © archiv Resch


Moje cesta tímto dobrodružstvím začala první návštěvou Saska po dlouhých téměř dvaceti letech s Honzou Bloudkem na podzim roku 2021. Kdo mě zná, ví, že Sasko jsem si zamiloval. Honza vytasil přehled dvouhvězdičkových osmiček, jedna perla vedle druhé. A bylo to skvělé!!! A kdo mě zná ještě lépe, ví, že tohle mi nestačí, potřebuju nějaký cíl. Jím se po přečtení skvělých Alešákových článků v „E-Montaně“ staly právě Meisterwegy (v roce 2017 je dle článku měly přelezené všechny pravděpodobně pouze dva lezci včetně Arnolda, od té doby jich určitě pár přibylo). Pro mě to byl skvělý test poznání saských stěn a zejména svých možností. Začalo to relativně nevinnou Direkte SW-Wand na Lolaturm, na závěr jsem si nechal také lehčí lahůdku, Herrenpartie na Höllenhunda. To všechno mezi tím byla nádherná cesta do hloubi své duše, postupné posouvání svých schopností zejména stát na všem včetně ujíždějících krystalů, ale – a to možná zejména – schopností se zajistit. Jsem posera, tudíž se prostě potřebuju jistit. A občas je až neuvěřitelné, co všechno na té skále drží a do čeho se dá spadnout. Vlastně jsem toho ani moc nevyrval a přetrhnul pouze jednu stabilku. Časová osa se taky vyvíjela, původní cíl, že si k padesátce nadělím padesátý MW, jaksi nevyšel, protože mě to fakt chytlo. Když mi jich na začátku letoška, v rok mých padesátých narozenin, chybělo čtyřicet kousků (rozhodně ne těch nejlehčích), přišel syn Jindra s tím, že bych to měl dokončit v den svých narozenin (hned první kousek stylově 1. ledna). Počasí tomu nechtělo, a tak jsem si k narozkám v půli července nadělil devadesátý zářez a ten seznam, který se dožil stejného věku, dokončil až 27. srpna.



Gemeinschaftsweg VIIIa Wilde Zinne (hi res)

foto by © archiv Resch



Nordriss VIIIa Flachsköpfe (hi res)

foto by © archiv Resch


Co je nejtěžší, je brutálně subjektivní. Někdy se říká, že cestou k celému seznamu je Talseite (VIIIc) na Wolfsturm: vražedných dvacet metrů blivajzu ke kruhu, kde jsem do knížky zapsal deváté přelezení. Pro mě osobně bylo nejtěžší popasovat se s různorodostí. Charakter: Spáry všech šíří, škrabky, hrany, žlaby, plotny na tření. Materiál: od betonového až po katastrofální blivajz, kde se nedá chytit prakticky nic (Willi-Hauptmann-Gedächtnissweg v Žitavských horách). Jištění: standardně pískovcové až po sólolezení v místech, kde se kdysi ke „švébe“ používal dnes neexistující strom (Rostkante v Bielatalu). Mimochodem právě na těch vraždách bylo těžké nepodlehnout pokušení nezkusit to s horním. Na posledně jmenované Rostkante jsem byl celkem čtyřikrát a to je to „jen“ VIIIb v parádním pevném matroši, takže lezecky se není nač vymlouvat.



Ostrisse VIIIb Dreifingerturm (hi res)

foto by © archiv Resch



Scheffler + Arnold VIIIc Falkenstein (hi res)

foto by © archiv Resch


Ke každé přelezené cestě jsem si psal komentář a i na něm je vidět, jak se postupně s nějakým progresem vytrácela slova o vraždách a mizerné kvalitě skály. Všechno je relativní, na všechno se dá zvyknout. Skvěle to bylo vidět na boji v cestě W-Wand za VIIIb na Meurerturm a na procházce v Linealu (IXa) na tutéž věž o dva roky později. Zůstaly ale dvě věci, které se jen těžko změní. Jednak nemusím širočiny určitého specifického rozměru: Tak třeba v cestě NW-Weg na Mittlerer Verborgener Turm ve Schmilce jsem strávil tři hodiny v osmimetrovém úseku. Až na místě při lezení mi došel význam poznámky lezce z německého webu Teufelsturm.de, totiž, že cesta je v pohodě s velikostí bot 42 a více. Taková kravina! Od kdy rozhoduje velikost bot. No moje devětatřicítky prostě ne a ne zabrat. Dva posuny nahoru, tři dolu. A za bé: původní, často mnohonásobná, stavění! Místa nad šikmými policemi, kde je kruh někde u pasu (nebo není vůbec) a vy se drápete terénem za devět s perspektivou rozsekaných kotníků. Jeden příklad za všechny: Talseite na Teufelsspitze v Affensteinech (IXc).



Talwand VIIIb Freier Turm (hi res)

foto by © archiv Resch



Na vrcholu Schwagera (hi res)

foto by © archiv Resch


Povídání by to bylo dlouhé, ale vás už to nebaví, chcete si to zažít sami. Přeju vám zdravý úsudek, abyste se vždy vrátili zdraví domů. A je jedno, jaké má cesta číslo. Chtěl bych závěrem poděkovat za trpělivost všem, kteří se se mnou tohoto bláznivého podniku zúčastnili: synovi Jindrovi a tomu druhému Jindrovi, synovi Štěpánovi, Honzovi, Tomášovi a Aničce, Michalovi, Zuzce a Kubovi.

Hore zdar! Petr Resch (1974)


Seznam mistrovských cest:

Meisterwege pdf



Petr Resch   [úpravy] 09:04 03.09.2024Tisk 

Reklama:


Související články:

Komentáře

     
...nové příspěvkyKomentovat mohou pouze zaregistrovaní

 Gratulace!10:49:10 03.09.2024
Co bude dál? 82 alpských 4000?
 offwidth

 Gratulace12:51:41 03.09.2024
Za me neuveritelny vykon, ty cesty jsou vsechny velkolepe a kazda jedna z nich je vykon. Prekvapuje me, jak rychle ses dokazal prizpusobit tem ruznym zpusobum lezeni, kde mnoho tezkych kroku je absolutne nejistenych.
 Cend

 Smekám a gratuluji!13:26:56 03.09.2024
Petře, kromě obdivu a blahopřání cítím i pocit, který je mi jinak vzácný - závist. Závidím, že jsi to dokázal, ale hlavně, že sis to vše mohl prožít. Většina, asi všechny ty cesty, mít nýty po 3 metrech, by byla lezitelná pro mnoho z nás. Ale tak jak jsou... Každá z nich určitě byla velkým dobrodružstvím. Řadu z nich jsem lezl a ještě víc ne. Některé jsem nestihl, některé mě nelákaly a z do mnohých mě nepustil respekt. Strach, řečeno přesně. Pro ostatní, vůbec tím nehaním zajištěné cesty, miluju je dokonce. Jen je fakt, že ten saský skanzen, jak mu leckdo s oblibou říká, v sobě skrývá možnost si sáhnout do hlubin duše, o kterých ani neví, že existují. Muselo to být úžasný, každý vrchol cesty, úleva z konce útrap, cesta ze skal s bolavýma a odřenýma rukama a nejen jimi, těšení se na další. Představuji si, jaký smutek musel přijít na vrcholu Höllenhunda, že už to skončilo. Kromě radosti samozřejmě. Už to nebudu protahovat. Máš můj obrovský obdiv. V mém světě je to jako sen.
 jardamarsik

 Jó Sasko.16:35:54 03.09.2024
Taky v tom vidim velkou paradu. Kde jsou ty casy, kdy jsem byval v Sasku 10x do roka vzdy mijejic po ceste z Moravy Labacek,jako nezajimavy , ale v uvozovkach samozrejme. Ale to byla jeste doba kdy jsem byl schopen lezt osmicky. A cetl vsechny paradni Marsikovy clanky a od jinych. A obcas take prelezl i cestu s jeste cislovanym prelezem/ pro info ...ve vrcholovce jsou v Sasku zpravidla pocitane prelezy od prvovystupu az do stovky/. A dost casto jsem tam krome sebe s partakem videl z Ceska uz jen Nadel Marsch comp. zapsano.Mozna pro moral, mozna pro zakaz magnezia?  No, nyni uz si to opravdu nechci zazit sam a tak dekuji za sdileni Tveho zazitku a pripojuji se k obdivu a gratulacim.
 Martaas.

 Díky17:19:39 03.09.2024
Díky za inspirativní článek. Zrovna včera jsem listoval v seznamu MW74 a zaujalo mě, že většinu cest prostoupili, když jim bylo lehce přes dvacet nebo i méně. To mě uklidnilo, protože si říkám, že po třicítce, až dostali rozum, do některých těch cest už nikdy nevlezli.

Sám jsem jich zatím vylezl 17, ale ne že bych je vyhledával.. prostě to byly zrovna ty pěkný linie jako na Hunskirche, Teufelsturm, Rokoko, Dreifingerturm, Meurerturm,...

Mnoho těch ostatních cest je jen pro magory a mělo by být zakázaný o nich psát, ještě se toho někdo chytne :-))

Dovolím si nadhodit další motivaci:
1) Doplnit seznam o klasiky, které se nevešly do MW74? https://www.seilwurf.de/hirsch/classic/classic.html
2) Vylézt všechny Saské věže?
3) Pokračovat v Labáku? Viz e-montana.
 Vilda

 Foto dne:
Freier Turm
Talwand, VIIIb
 Databáze cest:
Všechny cesty (178112)
Top cesty v ČR
Top bouldery v ČR
Nejnovější cesty:
Krowie Placki 7- Rudawy Janowicke
Pierwsza Rysa VI Rudawy Janowicke
Revolver 7a+ Ceuse
Ostwand 5+ Berchtesgadenské Alpy
Zoufalců Ráj IXb Skály U Sosnové
Nově komentované:
Lehká Kavalérie VIIa Teplické Skály
Zoufalců Ráj IXb Skály U Sosnové
Zoufalců Ráj IXb Skály U Sosnové
Zoufalců Ráj IXb Skály U Sosnové
Bílej Jed Xb Příhrazy

 Nově v diskusi:
Re: Vrtačka pro prvovýstupy | Re: Vícedélka 7a-7b | Re: Vrtačka pro prvovýstupy | Re: Vícedélka 7a-7b | Vícedélka 7a-7b | Vícedélka 7a-7b | Re: Jištění na štandu | Re: co je to za cestu | co je to za cestu | Re: Křížový vrch (Adr) - presa |

 Nové komentáře:
Díky | Jó Sasko. | Smekám a gratuluji! | Gratulace | Gratulace! | Krasa | Re: roky | Re: roky | roky | Re: Škoda, že to nebylo na festaku |

 Kde to vře:
Jsou tam! … MEISTERWEGE 1974 (5)
Igor Koller, Johnny Dawes a Magnus Midtbo v Hraně Kalamárky (2)
Video: Adam Ondra přelézá boulder za 8C+ v italském Valdaone (1)

 Nově v inzerci:
Sháním malou Gemmu | Výškovky za 500/hod Praha | Nový dámský batoh Ferrino | Ohm, presa BD, smyce | Boty ledolezecke Gronell Annapurna | Statická a dynamická lana | Deuter Aircontact 45+10l | Lowa Renegade GTX Lo | LaSportiva Olympus | Triop Genus 42 |

 Anketa:
Jaké technologie nebo aplikace používáte při lezení a jak vám pomáhají?
 GPS a mapové aplikace 
 14 
 Lezecké aplikace pro sledování výkonu 
 17 
 Sociální sítě pro sdílení a inspiraci 
 10 
 Vzdělávací aplikace pro techniky a trénink 
 9 
 Aplikace pro evidenci a sdílení výstupů 
 12 

 Návody:
Jak psát na lezce ...
Lezecké mapy

 Partneři:
Treking.cz
Hledáte si pěkné ubytování v ČR na Váš výlet či dovolenou? Vyberte si na webu MegaUbytko.cz v sekci chaty a chalupy pronájem. Pokud plánujete cestovat na Slovensko a potřebujete ubytovanie na Slovensku, ty nejlepší ubytovací zařízení, chaty, chalupy, roubenky naleznete na stránce chaty na prenájom.

 lezec  diskuse  ankety  odkazy  průvodce  fotky  video  *rss*  ochrana osobních údajů       ceník reklamy Energy Cloud   NetPro systems, s.r.o.